Αυστραλία: Ευθανασία σε κροκόδειλο που κατασπάραξε άνθρωπο

Οι Αρχές του Κουίνσλαντ στη νοτιοδυτική Αυστραλία ανακοίνωσαν το πρωί της Δευτέρας πως προχώρησαν στη θανάτωση ενός κροκόδειλου, ο οποίος θεωρείται πως είναι ο συγκεκριμένος που επιτέθηκε στο θύμα.

Ο επικεφαλής αξιωματικός του Τμήματος Περιβάλλοντος, Επιστήμης και Καινοτομίας του Κουίνσλαντ Ντάνιελ Γκάιμερ ανακοίνωσε στα ΜΜΕ πως ένας κροκόδειλος μήκους 4,9 μέτρων εντοπίστηκε σε έναν μικρό κολπίσκο, ο οποίος απέχει τέσσερα χιλιόμετρα από το σημείο όπου ένας ψαράς από τη Νέα Νότιο Ουαλία εξαφανίστηκε το απόγευμα του Σαββάτου.

«Μέλη των Υπηρεσιών για τη διαχείριση της άγριας ζωής θανάτωσαν με ελεγχόμενη ευθανασία έναν μεγάλο κροκόδειλο που πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνος για τη θανατηφόρα επίθεση στον ποταμό κοντά στο Κουκτάουν», είπε. «Το ζώο είχε σημάδια στο ρύγχος του που αντιστοιχούν σε αυτά που είχε το ζώο-στόχος», επεσήμανε ο Αυστραλός αξιωματούχος. Εκτίμησε ότι ο κροκόδειλος ήταν ηλικίας πολλών δεκαετιών. Τα λείψανα του κροκόδειλου έχουν παραδοθεί στην Αστυνομική Υπηρεσία του Κουίνσλαντ.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, το απόγευμα του Σαββάτου ένας άνδρας από τη Νέα Νότια Ουαλία ψάρευε με την οικογένεια του σε μια όχθη ψηλά πάνω από τον ποταμό Ανάν, λίγα χιλιόμετρα νότια του Κούκταουν, όταν ξαφνικά έπεσε στο νερό δίχως να καταφέρει να ξαναβγεί στην επιφάνεια με αποτέλεσμα να δεχθεί τη θανατηφόρα επίθεση από τον κροκόδειλο που βρισκόταν εκεί.

Η τραγική σκηνή εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια των μελών της οικογένειας τα οποία βρίσκονται σε κατάσταση σοκ και υποστηρίζονται από ομάδα ειδικών για να ανταπεξέλθουν.

Το σημείο που συνέβη το μοιραίο συμβάν βρίσκεται σε σχετικά απομονωμένη περιοχή είναι όμως γνωστό για την παρουσία κροκόδειλων του αλμυρού νερού, οι οποίοι φτάνουν και ξεπερνούν ενίοτε σε μήκος ακόμη και τα πέντε μέτρα.

Στην περιοχή υπάρχουν προειδοποιητικές πινακίδες για τους επισκέπτες που ενημερώνουν για τους κινδύνους και τους κανόνες ασφαλούς παρακολούθησης της άγριας ζωής, συχνά όμως αρκετοί, εκμεταλλευόμενοι την δυσκολία ελέγχων από τους Ρέιντζερς λόγω αποστάσεων, δεν τηρούν ή υποτιμούν τους κανόνες.

Οι επιθέσεις κροκόδειλων σε ανθρώπους στην Αυστραλία είναι αρκετά σπάνιες, ωστόσο το τελευταίο δίμηνο σημειώθηκαν δύο θανατηφόρα περιστατικά, το τρέχον με τον σαραντάχρονο όσο και ένα με θύμα ένα νεαρό κορίτσι τον Ιούνιο.

Οι κροκόδειλοι στην Αυστραλία προστατεύονται από νόμους για την άγρια ζωή, όμως τα τελευταία χρόνια καταγράφεται ραγδαία αύξηση του πληθυσμού με αποτέλεσμα ορισμένοι ειδικοί να εκτιμούν πως θα χρειαστεί παρέμβαση των Αρχών για μείωση των αριθμών με ελεγχόμενο πρόγραμμα ευθανασίας ώστε να επανέλθει η ισορροπία στο φυσικό οικοσύστημα και να μειωθεί η απειλή προς τους ανθρώπους.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, 7News

ΑυστραλίαευθανασίαΚροκόδειλος