Notam εξέδωσε το Ιράν – Θέμα χρόνου τα αντίποινα στο Ισραήλ

Ραγδαίες οι εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, αφού το Ιράν εξέδωσε μια NOTAM (ειδοποίηση πτητικών λειτουργιών) για το κέντρο, τα δυτικά και τα βορειοδυτικά της χώρας, συμβουλεύοντας τα αεροσκάφη να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωνε ότι «βλέπει» χτύπημα του Ιράν και της Χεζμπολάχ μέσα σε 48 ώρες. Μέσα σε κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας, πολλαπλασιάζονται καθημερινά οι χώρες που εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες, τη δολοφονία ενός ακόμα εξέχοντος ηγέτη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες μόνο ημέρες αφού ο επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας του κινήματος της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη, σε επίθεση που αποδόθηκε στο Ισραήλ, το οποίο δεν ανέλαβε την ευθύνη γι’ αυτήν.

Στο Τελ Αβίβ πάντως όλα παραμένουν σε πλήρη προετοιμασία για το ενδεχόμενο η επίθεση από το Ιράν να εκδηλωθεί άμεσα. Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε σύμφωνα με το ΝBC ότι το Ισραήλ αναμένει κύματα επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα διαρκέσουν αρκετές ημέρες.

«Όταν ο ανώτατος ηγέτης (του Ιράν) λέει ότι πρόκειται να εκδικηθεί, πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη. Τώρα, δεν ξέρω τι θα κάνουν ή πότε θα το κάνουν, αλλά πρέπει να βεβαιωθούμε ότι είμαστε έτοιμοι και ότι έχουμε τις δυνατότητες στην περιοχή να είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε το Ισραήλ να αμυνθεί» σημειώνει ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

Με πληροφορίες από Jerusalem Post, AP, ΕΡΤ

ΙράνΙσραήλΛίβανοςΜέση ΑνατολήΠυραυλική επίθεση