Βενεζουέλα: Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Γκονσάλες, ως νικητή των εκλογών

Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν χθες, Πέμπτη, το βράδυ τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης για την προεδρία της Βενεζουέλας, Εντμούντο Γκονζάλες, ως νικητή των αμφιλεγόμενων, σύμφωνα με τους New York Times, εκλογών της χώρας.

Η ανακοίνωση των ΗΠΑ ακολούθησε εκκλήσεις πολλών κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων στενών συμμάχων του Μαδούρο, προς το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο της Βενεζουέλας να δημοσιοποιήσει λεπτομερή καταμέτρηση ψήφων, όπως έκανε κατά τις προηγούμενες εκλογές.

Το εκλογικό συμβούλιο ανακήρυξε τον Μαδούρο νικητή τη Δευτέρα, αλλά ο συνασπισμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποκάλυψε ώρες αργότερα ότι είχε αποδείξεις για το αντίθετο.

«Δεδομένων των συντριπτικών στοιχείων, είναι σαφές στις Ηνωμένες Πολιτείες και, κυρίως, στον λαό της Βενεζουέλας ότι ο Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου στη Βενεζουέλα», ανέφερε σε επίσημη ανακοίνωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Παράλληλα έγραψε σε ανάρτησή του στο X: «Τα εκλογικά δεδομένα καταδεικνύουν συντριπτικά τη βούληση του λαού της Βενεζουέλας: ο υποψήφιος της δημοκρατικής αντιπολίτευσης Εδμούνδο Γκονσάλες κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές της Κυριακής. Οι Βενεζουελάνοι ψήφισαν και οι ψήφοι τους πρέπει να μετρήσουν».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Νικολάς Μαδούρο έχει κατηγορήσει στο παρελθόν ξένες κυβερνήσεις για παρέμβαση στις εκλογές. Αρνείται και αυτή τη φορά κατηγορηματικά τις καταγγελίες για εκλογική νοθεία και εγκαλεί την αντιπολίτευση ότι έχει υποκινήσει πραξικόπημα αμφισβητώντας το αποτέλεσμα.

Η ανακοίνωση της ανανέωσης της θητείας του – ύστερα από 11 χρόνια στην εξουσία – έχει πυροδοτήσει αιματηρές διαδηλώσεις στο Καράκας, ενώ έχει πυροδοτήσει παγκόσμια κριτική, με πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να απαιτούν από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να δώσει αποδείξεις για το αποτέλεσμα. Μεταξύ αυτών η Ευρωπαϊκή Ένωση και αρκετές χώρες του G7.

Το αποτέλεσμα έχει πάντως αναγνωριστεί από τους κορυφαίους συμμάχους της Βενεζουέλας, Κίνα, Ρωσία και Ιράν.

Με πληροφορίες από AP, AFP

ΒενεζουέλαΕντμούντο ΓκονζάλεςΗΠΑΝικολάς Μαδούρο