Η Ρωσία απελευθέρωσε δύο Αμερικανούς αιχμαλώτους

Η Ρωσία απελευθέρωσε τον δημοσιογράφο της Wall Street Journal, Έβαν Γκέρσκοβιτς και τον πρώην πεζοναύτη των ΗΠΑ, Πολ Γουΐλαν σε ανταλλαγή κρατουμένων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Οι δύο άνδρες, που φυλακίστηκαν στη Ρωσία με κατηγορίες για κατασκοπεία, τις οποίες οι ίδιοι και οι ΗΠΑ αρνούνται, κατευθύνονται προς προορισμούς εκτός Ρωσίας.

Η στάση του Κρεμλίνου

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι πρόκειται άμεσα να ξεκινήσει ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

Ολοένα και περισσότερες ήταν ωστόσο οι ενδείξεις για μεγάλη ανταλλαγή κρατημένων μεταξύ της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, από τη μία πλευρά, και των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Σλοβενίας και της Βρετανίας από την άλλη.

«Συνεχίζω να μην κάνω κάποιο σχόλιο», δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντίμτρι Πεσκόφ σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ενώ κανένα σχόλιο δεν έχει γίνει ούτε από τον Λευκό Οίκο.

Το Fox News μετέδωσε πριν από λίγες ώρες ότι ο φυλακισμένος δημοσιογράφος της Wall Street Journal πρόκειται να επιστρέψει στις ΗΠΑ στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων, πιθανόν αργότερα σήμερα.

Μάλιστα, ο ιστότοπος Flightradar24, που παρακολουθεί την πορεία αεροσκαφών, έδειξε ότι ειδικό αεροπλάνο της ρωσικής κυβέρνησης που έχει χρησιμοποιηθεί για προηγούμενη ανταλλαγή κρατουμένων, μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, πέταξε από τη Μόσχα στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, που συνορεύει με τη Λιθουανία και την Πολωνία, πριν επιστρέψει στη ρωσική πρωτεύουσα.

Στο μεταξύ, δικηγόρος του Αλεξάντρ Βίνικ, ενός Ρώσου που κρατείται στις ΗΠΑ, μιλώντας χθες στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει πού βρίσκεται ο πελάτης του «έως ότου πραγματοποιηθεί η ανταλλαγή». Ωστόσο, ο δικηγόρος, ο Αρκάντι Μπουκ, δήλωσε στο RIA ότι ενημερώθηκε από δικηγόρους που εκπροσωπούν κρατουμένους στη Ρωσία ότι εκείνοι είναι «καθ’ οδόν» προς άγνωστες τοποθεσίες.

Το RIA μετέδωσε επίσης ότι τέσσερις Ρώσοι που βρίσκονται σε αμερικανικές φυλακές εξαφανίστηκαν από τη βάση δεδομένων με τα στοιχεία κρατουμένων που διαχειρίζεται η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία φυλακών.

Με πληροφορίες από RIA, Fox, CNN

ανταλλαγή κρατουμένωνΑπελευθέρωση κρατουμένωνΗΠΑΡωσία