Ρατσιστική επίθεση Τραμπ σε Χάρις σε εκδήλωση μαύρων δημοσιογράφων

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ αναζητά εναγωνίως νέο αφήγημα, μετά την αποχώρηση Μπάιντεν, και την υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις.

Έτσι, στον δρόμο για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2024, ο Τραμπ «επενδύει» ολοένα και περισσότερο σε ακροδεξιό, λαϊκίστικο και μισαλλόδοξο λεξιλόγιο.

Τελευταίο επεισόδιο ήταν η αμφισβήτηση της φυλετικής καταγωγής της Κάμαλα Χάρις -που θυμίζει παρόμοια ρατσιστικά δημοσιεύματα για την καταγωγή του Μπάρακ Ομπάμα το 2008. Ο Τραμπ αναρωτήθηκε αν η Χάρις είναι «μαύρη», σε δημόσια εμφάνισή του στο μεγαλύτερο ετήσιο συνέδριο μαύρων δημοσιογράφων των ΗΠΑ, στο Σικάγο.

«Είναι Ινδή ή είναι μαύρη;», ρώτησε ο Τραμπ, προκαλώντας χλευαστικά σχόλια από τους παριστάμενους. «Ήταν Ινδή μέχρι τώρα και ξαφνικά έκανε στροφή και έγινε μαύρη», πρόσθεσε.

Στην πραγματικότητα και όπως είναι ευρέως γνωστό, η μητέρα της Χάρις ήταν Ινδή και ο πατέρας της μαύρος Τζαμαϊκανός. Πρόκειται για την πρώτη μαύρη αντιπρόεδρο και την πρώτη αντιπρόεδρο ασιατικής καταγωγής. Στην απογραφή του 2020, 33,8 εκατομμύρια Αμερικανοί αυτοπροσδιορίστηκαν ως πολυφυλετικοί, σε σχέση με εννέα εκατομμύρια το 2010.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συνέντευξη Τραμπ, ενώπιον περίπου 1.000 δημοσιογράφων, ξεκίνησε σε τεταμένο κλίμα, όταν η δημοσιογράφος του ABC News Ρέιτσελ Σκοτ ζήτησε από τον Τραμπ να εξηγήσει γιατί πρέπει να τον στηρίξουν οι μαύροι ψηφοφόροι παρά το ιστορικό των ρατσιστικών σχολίων του.

Αντιδράσεις

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «προσβλητικά» τα σχόλια του Τραμπ για τη φυλετική ταυτότητα της Χάρις. Λίγες ημέρες πριν, ο Τραμπ -σε δημόσια ομιλία του- προσποιήθηκε πως δεν μπορεί να προφέρει το όνομα της Κάμαλα Χάρις και πως δεν ξέρει που τονίζεται.

Λίγο αργότερα, η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, μιλώντας στο Τέξας, απάντησε στην ρατσιστική επίθεση Τραμπ λέγοντας πως ακολουθεί την «ίδια, παλιά παράσταση: τον διχασμό και την ασέβεια. Ο αμερικανικός λαός αξίζει έναν ηγέτη που λέει την αλήθεια. Έναν ηγέτη που δεν απαντά με εχθρότητα και θυμό όταν έρχεται αντιμέτωπος με τα γεγονότα. Αξίζουμε έναν ηγέτη που καταλαβαίνει ότι οι διαφορές μας δεν μας χωρίζουν – είναι βασική πηγή της δύναμής μας», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Mε πληροφορίες από CNN, NBC

Nτόναλντ ΤραμπΗΠΑΚάμαλα Χάριςρατσισμός