Λίβανος: Ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό με στόχο διοικητή της Χεζμπολάχ

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε ένα πλήγμα στη Βηρυτό στο Λίβανο, σε αντίποινα για την επίθεση στα Υψώματα του Γκολάν, όπου σκοτώθηκαν 12 παιδιά.

Επρόκειτο για ένα «στοχευμένο πλήγμα» εναντίον υψηλόβαθμου στελέχους της Χεζμπολάχ και συγκεκριμένα του διοικητή που ήταν υπεύθυνος για την επίθεση στο Γκολάν.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Times of Israel, πρόκειται για τον Φουάντ Σουκρ. Ο Σουκρ κατονομάστηκε από τον στρατό του Ισραήλ πριν από αρκετά χρόνια ως διοικητής του προγράμματος πυραύλων ακριβείας της Χεζμπολάχ. Καταζητείται επίσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες για το ρόλο του στη βομβιστική επίθεση του 1983 σε στρατώνα των Αμερικανών πεζοναυτών στη Βηρυτό.

Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου μετέδωσε ότι το ισραηλινό πλήγμα είχε ως στόχο την περιοχή όπου εδρεύει το Συμβούλιο Σούρα (αντίστοιχο του πολιτικού γραφείου) της Χεζμπολάχ, στη συνοικία Χαρέτ Χρέιτ.

Reuters: Επέζησε ο διοικητής της Χεζμπολάχ που ήταν ο στόχος

Μία γυναίκα σκοτώθηκε και άλλοι επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν από το ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού, ανέφεραν τα δημόσια μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου και μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Άλλη πηγή, προσκείμενη στη Χεζμπολάχ, έκανε λόγο για τουλάχιστον δύο νεκρούς.

Σύμφωνα με τρεις υψηλόβαθμους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας, στόχος ήταν ο Μουχσίν Σουκρ, γνωστός και με το όνομα Φουάντ Σουκρ, ο επικεφαλής του επιχειρησιακού βραχίονα της Χεζμπολάχ. Οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει κυρώσεις στον Φουάντ Σουκρ από το 2015. Δύο πηγές είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι είναι ζωντανός.

Τι είπε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Για την επίθεση στη Βηρυτό ρωτήθηκε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάτ Πατέλ, που υποστήριξε ότι δεν υπήρξε ενημέρωη «για κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα», παραπέμποντας για το συγκεκριμένο περιστατικό «σε εταίρους στην περιοχή».

Όταν ρωτήθηκε εάν το Ισραήλ είχε ενημερώσει τις ΗΠΑ για ενδεχόμενο χτύπημα στη Βηρυτό, ο Πατέλ αρνήθηκε να σχολιάσει «συγκεκριμένες διπλωματικές συζητήσεις. Θα αφήσω στους Ισραηλινούς να μιλήσουν για οποιονδήποτε σχεδιασμό ή απάντηση μπορεί να έχουν».

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εργάζονται «για μια διπλωματική λύση που θα επιτρέψει σε Ισραηλινούς και Λιβανέζους πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να ζήσουν με ειρήνη και ασφάλεια. Σίγουρα θέλουμε να αποφύγουμε κάθε είδους κλιμάκωση».

Με πληροφορίες από Reuters

έκρηξηΙσραήλΛίβανοςΧεζμπολάχ