Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η ΕΕ μετέφερε 1,5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η ΕΕ μετέφερε 1,5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία την Παρασκευή, χρήματα από τόκους σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που δέσμευσαν οι Βρυξέλλες. Το Κρεμλίνο ανακοινώνει ότι θα δώσει «απάντηση» σε αυτή την απόφαση.

Για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) χορηγεί χρήματα από τόκους στα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία του ρωσικού κράτους για την άμυνα και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε μεταφορά 1,5 δισ. ευρώ, αναφέρει η Welt Online.

«Δεν υπάρχει καλύτερο σύμβολο ή χρήση για τα χρήματα του Κρεμλίνου από το να γίνει η Ουκρανία και όλη η Ευρώπη ένα πιο ασφαλές μέρος για να ζεις», έγραψε στο κοινωνικό δίκτυο X.

Τα χρήματα προέρχονται από τόκους δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας στην ΕΕ. Η Ένωση αποφάσισε ήδη, την άνοιξη του τρέχοντος έτους, να χρησιμοποιήσει αυτά τα συμφέροντα για την Ουκρανία. Τα χρήματα πηγαίνουν τώρα σε χώρες όπως η Γερμανία ή η Τσεχική Δημοκρατία, οι οποίες στη συνέχεια προμηθεύουν αμέσως στην Ουκρανία εξοπλισμό αεράμυνας ή βλήματα πυροβολικού.

Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής, περίπου 210 δισ. ευρώ που ανήκουν στη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα έχουν παγώσει από την ΕΕ. Το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα Euroclear με έδρα τις Βρυξέλλες ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έχει εισπράξει περίπου 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε τόκους το 2023.

Τον Μάρτιο, η ίδια και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ πρότειναν την έμμεση χρήση ρωσικών κονδυλίων για την Ουκρανία στις κυβερνήσεις των κρατών μελών. Η πρόταση ορίζει ότι το 90% του χρησιμοποιήσιμου εισοδήματος από τα συμφέροντα των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας θα διοχετεύεται στο ταμείο της ΕΕ για τη χρηματοδότηση στρατιωτικού εξοπλισμού και την εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού.

Το υπόλοιπο δέκα τοις εκατό θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για άμεση οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν σχέδια για άμεση χρήση των κεφαλαίων της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας μέσω απόφασης απαλλοτρίωσης. Ο λόγος: νομικές ανησυχίες και πιθανά αντίποινα. Η Μόσχα είχε ήδη προειδοποιήσει την ΕΕ πέρυσι να μην κατάσχει την περιουσία του ρωσικού κράτους ή των Ρώσων πολιτών.

Σε απάντηση, η Μόσχα θα μπορούσε να απαλλοτριώσει εταιρείες από κράτη της ΕΕ που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία. Επιπλέον, η άμεση χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια εμπιστοσύνης άλλων τρίτων κρατών και επενδυτών, καθώς και στην απόσυρση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων από την ΕΕ.

Δεν θα υπάρξει άμεση απάντηση, αλλά η Ρωσία θα επανεξετάσει τα επόμενα βήματά της, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Αλλά, φυσικά, τέτοια μέτρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα μείνουν αναπάντητα».

Το Κρεμλίνο έχει επικρίνει τα σχέδια της ΕΕ να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από τόκους από τον Μάιο. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε τότε ότι η απόφαση των Βρυξελλών «δεν είναι παρά μια απαλλοτρίωση».

Με πληροφορίες από Reuters, CNN, Welt

Ευρωπαϊκή ΈνωσηΟύρσουλα φον ντερ ΛάιενΠόλεμος στην ΟυκρανίαΡωσία