Γκάβιν Νιούσομ: Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Νιούσομ διατάσσει τη διάλυση κατασκηνώσεων αστέγων

Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, διέταξε χθες Πέμπτη 25/07 να διαλυθούν κατασκηνώσεις σε ζώνες που ανήκουν στην πολιτεία, έναν μήνα μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που επέτρεψε να επιβάλλονται μέτρα εναντίον αστέγων που κοιμούνται σε ανοικτούς χώρους.

Η «Golden State», όπου οι τιμές των ακινήτων της συγκαταλέγονται στις υψηλότερες σε όλες τις ΗΠΑ, υφίσταται εδώ και χρόνια σοβαρά κρίση στέγης. Σε αυτή και μόνο συγκεντρώνεται το ένα τρίτο των αστέγων σε όλη τη χώρα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι αξιοποιούν κάθε ευκαιρία που τους παρουσιάζεται για να αναδεικνύουν το πρόβλημα, ώστε να καταγγέλλουν την υπερβολική χαλαρότητα, επιείκεια και ανικανότητα που επιδεικνύει, κατ’ αυτούς, η κυβερνώσα φιλελεύθερη αριστερά στην Αμερική.

Ο Δημοκρατικός, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου είχε μέχρι πρόσφατα τη φιλοδοξία να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία, παρότρυνε τις πόλεις και τις κομητείες της Καλιφόρνιας να τον μιμηθούν.

Ο κυβερνήτης δεν μπορεί πάντως να αναγκάσει κανέναν δήμο να εφαρμόσει αυτό το μέτρο και ο διάλογος για το ζήτημα αναμφίβολα θα είναι τεταμένος μεταξύ των Δημοκρατικών στην πολιτεία, που είναι διχασμένοι για το πρόβλημα.

Την προσέγγισή του μοιράζεται η δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, Λόντον Μπριντ, η οποία διεμήνυσε πως η πόλη της θα είναι «πολύ επιθετική και αυστηρή» και θα απομακρύνει κατασκηνώσεις, ή καταυλισμούς, από τον Αύγουστο. Διαμαρτυρόταν για καιρό πως είχε δεμένα τα χέρια στην αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων.

Πολιτειακά δικαστήρια ακύρωσαν το 2022 δυο διατάγματα στην πόλη αυτή, που απαγόρευαν τις «υπαίθριες κατασκηνώσεις» σε δημόσιους χώρους και τη διανυκτέρευση μέσα σε οχήματα, καθώς ο δήμος δεν διέθετε επαρκή αριθμό κτιρίων υποδοχής.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η διάλυση κατασκηνώσεων έμοιαζε να αντίκειται προς το Σύνταγμα των ΗΠΑ, που απαγορεύει κάθε «σκληρή και ασυνήθιστη τιμωρία», επιχειρηματολόγησαν οι δικαστές. Όμως την απόφαση αυτή αναίρεσε το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, όπου πλειοψηφούν συντηρητικοί δικαστές, στα τέλη Ιουνίου.

Η Κάρεν Μπας, η δήμαρχος του Λος Άντζελες —της μεγαλούπολης με τον υψηλότερο αριθμό αστέγων στην Καλιφόρνια—, αντίθετα κατήγγειλε την «ποινικοποίηση του να κοιμάται κανείς έξω όταν δεν έχει καμιά ασφαλή τοποθεσία να πάει».

Η πολιτική της συγκεκριμένης αιρετής, που μετέτρεψε το πρόβλημα των αστέγων σε προτεραιότητά της, έχει ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Η κομητεία του Λος Άντζελες αύξησε δραστικά τις προσπάθειές της ώστε οι άστεγοι να φιλοξενούνται σε κέντρα υποδοχής· έτσι, μειώθηκε κατά 10,4% ο αριθμός των αστέγων που κοιμούνται στους δρόμους εντός 2024.

Με πληροφορίες από Forbes, AP

άστεγοιΓκάβιν ΝιούσομΗΠΑΚαλιφόρνια