Ολυμπιακοί Αγώνες: Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη εν πλω τελετή έναρξης

Αντίστροφη μέτρηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 όπου αθλητές από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο διεκδικούν μετάλλια και διακρίσεις.

Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού θα ξεκινήσει ακριβώς στις 20:24 και το σημείο εκκίνησης είναι η γέφυρα Οστερλίτς. Θα υπάρχουν 94 πλοιάρια με τα οποία θα πλεύσουν στο Σηκουάνα οι 206 αποστολές με περισσότερους από 7.000 αθλητές και αθλήτριες.

Η διαδρομή μέχρι το Τροκαντέρο στους πρόποδες του Πύργου του Άιφελ είναι έξι χιλιόμετρα και από τους διοργανωτές έχει δοθεί οδηγία τα πλοιάρια να κινούνται με ταχύτητα 15 χιλιομέτρων την ώρα. Ο στόλος θα αποτελείται κυρίως από τα πλοιάρια μπατό μους που συνήθως μεταφέρουν τους τουρίστες από τη μια άκρη του Σηκουάνα στην άλλη. Επειδή όμως δεν επαρκούν, οι διοργανωτές έχουν φέρει ενισχύσεις από το Στρασβούργο.

Τα πλοιάρια όλα θα μετατραπούν σε θεατρικές σκηνές μεταφέροντας χορευτές, μουσικούς και φυσικά τους αθλητές και τις αθλήτριες. Στο πρώτο από αυτά θα είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη ως σημαιοφόροι της Ελλάδας, όλη η Εθνική ομάδα του μπάσκετ, αρκετοί εκπρόσωποι του υγρού στίβου αλλά και των υπολοίπων αθλημάτων. Στη νηοπομπή θα υπάρχουν και περίπου 20 πλοιάρια που θα είναι για την ασφάλεια της.

Κόσμος πολυτελών αστέρων

Στα γαλλικά ΜΜΕ γίνεται παρέλαση ονομάτων καλλιτεχνών που θα εμφανιστούν στην τελετή έναρξης καθώς θα έχουν σημαντικό ρόλο στην παράσταση που σχεδίασε ο σκηνοθέτης Τομάς Ζολί, καλλιτεχνικός διευθυντής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων. Το μεγαλύτερο (εγχώριο) ντόρο έχει προκαλέσει γαλλομαλαϊανή τραγουδίστρια Αγιά Νακαμουρά που στοχοποιήθηκε με δυσμενέστατα σχόλια από το μπλοκ της Μαρί Λεπέν.

Από κει και πέρα στο Παρίσι έχουν έρθει η Σελίν Ντιόν και η Lady Gaga που τα ξημερώματα οι Γάλλοι παπαράτσι την τσάκωσαν σε μεταμεσονύχτια πρόβα. Οι Γάλλοι αναφέρουν ότι οι δύο τραγουδίστριες θα λάβουν αμοιβή 2.000.000 ευρώ έκαστη, κάτι που όμως η οργανωτική επιτροπή αποφεύγει να επιβεβαιώσει (ούτε και το διαψεύδει όμως).

Στο πρόγραμμα της τελετής οι Γάλλοι αναφέρουν και τον θρυλικό ντράμερ, συνθέτη και πατέρα της (γαλλικής τουλάχιστον) ντίσκο Μαρκ Σερόν καθώς και την τραγουδίστρια Ζιλιέτ Αρμανέ. Το 50-50 είναι συμβόλαιο για τους Γάλλους που στο έμβλημα των Αγώνων του Παρισιού έχουν βάλει το πρόσωπο της Μαριάν, σύμβολο της γαλλικής δημοκρατίας.

Υποβρύχια φύλαξη

Τα πλοιάρια θα πλέουν στον Σηκουάνα μεταφέροντας τις αποστολές δε θα είναι… μόνα τους. Οι διοργανωτές προσπαθούν να το κρατήσουν ως επτασφράγιστο μυστικό όμως όταν σε μια πόλη έχουν συγκεντρωθεί δημοσιογράφοι από όλον τον πλανήτη, ανάμεσα τους θα είναι (δυστυχώς) και Βρετανοί.

Τη νηοπομπή θα συνοδεύσουν μέλη της επίλεκτης μονάδας του γαλλικού ναυτικού «Κομάντο Ιμπέρ» που φέρει το όνομα του ήρωα του γαλλικού ναυτικού Ουγκουστίν Ιμπέρ. Επίσης εκατοντάδες drones θα ίπτανται για να παρακολουθούν όλη την τελετή ενώ θα υπάρχουν και για τη δημιουργία εντυπωσιακών εναέριων εφέ – σχηματισμών.

Με πληροφορίες από AFP, France24

Ολυμπιακοί ΑγώνεςΠαρίσι