Διάγγελμα Μπάιντεν: Η σκυτάλη σε νεότερες φωνές, για να σωθεί η Δημοκρατία

Τζο Μπάιντεν κατά το πολυαναμενόμενο διάγγελμά του σήμερα, Πέμπτη, τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) διεμήνυσε προς τον αμερικανικό λαό πως αποφάσισε να εγκαταλείψει την εκστρατεία για την επανεκλογή του, προκειμένου να «σωθεί η δημοκρατία» στη χώρα και να δώσει τόπο σε «νεότερες φωνές».

«Ηταν η τιμή και το προνόμιο της ζωής μου να είμαι ο πρόεδρός σας, όμως η υπεράσπιση της δημοκρατίας, η οποία διακυβεύεται, είναι πιστεύω σημαντικότερη από οποιονδήποτε τίτλο», είπε ο κ. Μπάιντεν στο τηλεοπτικό του μήνυμα από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, έγινε προφανές για εμένα ότι έπρεπε να ενώσω το κόμμα μου και το έθνος», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως «τώρα είναι η στιγμή, να αποκτήσουμε νέες φωνές, νεότερες φωνές».

Τόνισε ότι η απόσυρσή του από την κούρσα για τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου ήταν ο καλύτερος τρόπος για να ενώσει τη χώρα και να σώσει τη δημοκρατία, παρά τη φιλοδοξία του να κερδίσει μια δεύτερη θητεία.

«Ομως τίποτα, τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει τη διάσωση της δημοκρατίας μας. Αυτό περιλαμβάνει την προσωπική φιλοδοξία», είπε με έμφαση. «Ετσι αποφάσισα ότι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε είναι να δώσω τη σκυτάλη σε μια νέα γενιά. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενώσουμε το έθνος μας».

«Σέβομαι αυτό το αξίωμα», είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν, «αλλά αγαπώ περισσότερο τη χώρα μου».

Η αντιπρόεδρός του, Κάμαλα Χάρις, 59 ετών, που έχει ήδη, μερικές ημέρες μετά την αποχώρησή του από την εκστρατεία, πρακτικά εγγυημένο το χρίσμα των Δημοκρατικών, είναι «έμπειρη», «δυνατή», «σκληρή» και «ικανή» υποψήφια για το αξίωμα, διαβεβαίωσε.

«Υπήρξε απίστευτη συνεργάτιδα για εμένα και ηγέτις για τη χώρα μας. Τώρα εναπόκειται σε εσάς, στον αμερικανικό λαό, να επιλέξετε», συνέχισε.

Ο 81χρονος Δημοκρατικός τόνισε στην ομιλία του ότι σκοπεύει να επικεντρωθεί στο έργο του ως προέδρου τους έξι μήνες που απομένουν από τη θητεία του.

«Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσω να μειώνω το κόστος για τις σκληρά εργαζόμενες οικογένειες και να αναπτύσσω την οικονομία μας. Θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι τις προσωπικές μας ελευθερίες και τα πολιτικά μας δικαιώματα – από το δικαίωμα ψήφου έως το δικαίωμα επιλογής», είπε, περιγράφοντας ορισμένα θέματα γύρω από τα οποία η Κάμαλα Χάρις αναμένεται να χτίσει την εκστρατεία της.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα του Truth Social, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι η ομιλία ήταν «ελάχιστα κατανοητή και τόσο κακή!».

 

ΗΠΑΚάμαλα ΧάριςΛευκός ΟίκοςΝτόναλντ Τραμππροεδρικές εκλογέςΤζο Μπάιντεν