Έβαν Γκέρσκοβιτς: Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 16 ετών για κατασκοπεία στη Ρωσία

Ενοχος για κατασκοπεία κρίθηκε από ρωσικό δικαστήριο ο Αμερικανός δημοσιογράφος της Wall Street Journal, Εβαν Γκέρσκοβιτς. Σε βάρος του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 16 ετών.

Πρόκειται για τον πρώτο Αμερικανό δημοσιογράφο που έχει συλληφθεί με την κατηγορία της κατασκοπείας στη Ρωσία από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Τα τελευταία χρόνια, οι ρωσικές αρχές έχουν συλλάβει πολλούς Αμερικανούς πολίτες που καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου, που ήρθε έπειτα από τριήμερη ακροαματική διαδικασία, θεωρήθηκε από πολλούς δεδομένη, καθώς οι αθωωτικές αποφάσεις ρωσικών δικαστηρίων σε δίκες που αφορούν κατασκοπεία κατά της Ρωσίας είναι εξαιρετικά σπάνιες.


Ο Αμερικανός δημοσιογράφος συνελήφθη από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ στο Γεκατερίνμπουργκ, στα Ουράλια, στις 29 Μαρτίου 2023. Από τότε παρέμενε φυλακισμένος σε ρωσικές φυλακές. Ο δημοσιογράφος έχει ασκήσει δίχως αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενες εφέσεις κατά της κράτησής του.

Οι ρωσικές αρχές ισχυρίζονται ότι κατόπιν έρευνας διαπιστώθηκε πως ο Γκέρσκοβιτς «έλαβε εντολή από τη CIA τον Μάρτιο του 2023 να συλλέξει πληροφορίες στην περιοχή του Σβερντλόφσκ σχετικά με τις δραστηριότητες της αμυντικής βιομηχανίας JSC NPK Uralvagonzavod».

Ο Γκέρσκοβιτς, η εφημερίδα του και η αμερικανική κυβέρνηση έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες. Η Ουάσιγκτον έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τις συλλήψεις πολιτών για την ανταλλαγή τους με Ρώσους που κρατούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Νωρίτερα σήμερα, πάντως, το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο ανταλλαγής κρατουμένων, μεταξύ των οποίων και του δημοσιογράφου της Wall Street Journal. Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε από το Reuters αν είναι εφικτή συμφωνία ανταλλαγής για τον Γκέρσκοβιτς, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Θα αφήσω την ερώτησή σας αναπάντητη».

Με πληροφορίες από CNN, WSJ

Wall Street JournalΈβαν ΓκέρσγκοβιτςΗΠΑκατασκοπείαΡωσία