Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Στο «τιμόνι» της Κομισιόν για ακόμα μια πενταετία

Επανεξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την ψηφοφορία που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο. H επανεκλεγείσα πρόεδρος έκανε λόγο για «ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης».

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, πρόκειται να ζητήσει από τους ηγέτες να προτείνουν τους υποψήφιους Επιτρόπους ζητώντας από κάθε κράτος-μέλος έναν άνδρα και μία γυναίκα. Εξήγησε ότι θα υπάρξει εξαίρεση από αυτόν τον κανόνα μόνο εάν πρόκειται για Επιτρόπους που ήταν στην προηγούμενη θητεία και θα παραμείνουν, οπότε δεν χρειάζεται εναλλακτική πρόταση.

Σε ερώτηση για την περίπτωση επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, η πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε τη σημασία μιας ισχυρής Ευρώπης η οποία θα μειώσει τις εξαρτήσεις της. «Η ΕΕ οικοδομεί την ισχύ της και ενισχύει την ποιότητά της» υπογράμμισε τέλος.

Η 65χρονη Γερμανίδα πολιτικός και υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επανεξελέγη Πρόεδρος της Επιτροπής με 401 ψήφους – πολλές παραπάνω από όσες χρειαζόταν – από το σύνολο των 707 ευρωβουλευτών που ψήφισαν. Κατά ψήφισαν 284 ευρωβουλευτές και 15 ψήφισαν αποχή. Υπήρχαν και 7 άκυρα. Η ψηφοφορία ήταν μυστική και με κάλπη.

Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Ιουνίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρότεινε τον επαναδιορισμό της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη

 

«Θερμά συγχαρητήρια στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την επανεκλογή της στην προεδρία της Κομισιόν. Η εμπειρία και η ηγεσία της είναι ανεκτίμητες σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και να οικοδομούμε μια ισχυρότερη, πιο ανταγωνιστική και στρατηγικά αυτόνομη Ευρώπη» ανέφερε σε ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ευρωπαϊκή ΈνωσηΚομισιόνΟύρσουλα φον ντε Λάιεν