Η Τουρκία έθεσε σε τροχιά τον πρώτο εγχώριας παραγωγής τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο της

Η Τουρκία έθεσε νωρίς σήμερα το πρωί σε τροχιά τον πρώτο εγχώριας παραγωγής τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο της, τον Turksat 6A, σε μια κίνηση για την οποία η Άγκυρα λέει πως θα διευρύνει τη δορυφορική κάλυψη της χώρας και θα καλύψει τις ανάγκες της για τηλεοπτικές μεταδόσεις.

Ένας πύραυλος SpaceX Falcon 9 μετέφερε στο διάστημα το δορυφόρο από το Συγκρότημα Διαστημικών Εκτοξεύσεων 40 (SLC-40) στη Βάση της Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η εκτόξευση σηματοδοτεί την έναρξη μιας «νέας φάσης» για την Τουρκία στην παραγωγή δορυφόρων.

«Ως Τουρκία, παράγουμε πάνω από το 81% των υποσυστημάτων, των επίγειων δορυφορικών σταθμών και των λογισμικών στο πρόγραμμα 6Α, το οποίο είναι μεγάλης σημασίας για το μέλλον της χώρας μας στο διάστημα με εθνικούς πόρους», δήλωσε.

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου δήλωσε πως το πρώτο σήμα από τον Turksat 6A ελήφθη 67 λεπτά μετά την εκτόξευσή του, όπως είχε σχεδιαστεί, προσθέτοντας πως, χάρη στο δορυφόρο αυτό, η Τουρκία θα μπορεί να καλύπτει πλέον 5 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

«Ανεβάσαμε τις επικοινωνίες μας, τις τηλεοπτικές εκπομπές μας σε ένα ασφαλέστερο, καλύτερο επίπεδο», δήλωσε προσθέτοντας πως ο Tourksat 6A θα επιτρέψει τώρα στην Τουρκία να φθάνει και στην Ινδία, την Ινδονησία, τη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη.

Η Τουρκία είχε θέσει και προηγουμένως δορυφόρους σε τροχιά χρησιμοποιώντας πυραύλους της SpaceX. Ο Ουράλογλου δήλωσε πως ο Turksat 6A είναι το αποτέλεσμα 10ετούς προσπάθειας για την εγχώρια παραγωγή ενός δορυφόρου, προσθέτοντας πως η Τουρκία είναι μία από τις 11 χώρες που έχουν κάνει κάτι τέτοιο.

δορυφόροςΚόσμοςΤουρκία