Νέο περιστατικό με Boeing: Αεροσκάφος της KLM επέστρεψε στο Αμστερνταμ έπειτα από τεχνικό πρόβλημα

Ενα αεροσκάφος τύπου Boeing 777 της ολλανδικής αεροπορικής εταιρείας KLM επέστρεψε σήμερα στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Αμστερνταμ αφού ανέφερε ένα αδιευκρίνιστο τεχνικό πρόβλημα, ανακοίνωσε η εθνική υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.

Η πτήση KLM705 με προορισμό το Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας άλλαξε πορεία ενώ πετούσε πάνω από το γειτονικό Βέλγιο και αφού ζήτησε να της δοθεί άδεια να προσγειωθεί προληπτικά, είπε εκπρόσωπος της ολλανδικής υπηρεσίας ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.

Δεν έγινε σαφές ποιό ήταν το πρόβλημα.

Το παρμπρίζ σε αεροσκάφος της Boeing ράγισε ξαφνικά στα 40.000 πόδια

Νωρίτερα σήμερα, έγινε γνωστό ότι το παρμπρίζ ενός τζάμπο τζετ της Boeing ράγισε ξαφνικά κατά τη διάρκεια πτήσης που είχε αναχωρήσει από το Λονδίνο με προορισμό το Σαν Φρανσίσκο. Το περιστατικό συνέβη πριν από μερικές εβδομάδες, πυροδοτώντας νέους φόβους για ελάττωμα σε αεροσκάφη της διάσημης κατασκευαστικής εταιρείας.

Σύμφωνα με τη Sun, το περιστατικό σημειώθηκε στις 27 Μαΐου όταν το Boeing Dreamliner 787-9 της Virgin Atlantic, το οποίο ήταν γεμάτο με επιβάτες, βρισκόταν μεταξύ Γροιλανδίας και Ισλανδίας και πετούσε στα 40.000 πόδια.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, που δημοσιεύει και φωτογραφία-ντοκουμέντο με τη ζημιά, ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους αντίκρισαν έντρομοι το τζάμι τεσσάρων στρωμάτων να σπάει τρεις ώρες μετά την απογείωση του αεροσκάφους από το Χίθροου. Παρότι δεν υπήρχε κίνδυνος αποσυμπίεσης της καμπίνας, όπως διαβεβαίωσαν τους επιβάτες, έλαβαν τελικά την απόφαση να επιστρέψουν στο Λονδίνο. Η εταιρεία ζήτησε συγγνώμη από τους επιβάτες και τους προσέφερε δωρεάν διαμονή για τη νύχτα, προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους επόμενη ημέρα.

Το δημοσίευμα της Sun επισημαίνει ότι το υψόμετρο που πετούσε το τζετ σημαίνει ότι δεν χτυπήθηκε από πτηνό, γεγονός που προβληματίζει περαιτέρω τους ερευνητές. Η θερμοκρασία έξω από το αεροσκάφος τη στιγμή του ραγίσματος ήταν -50C.

Η Boeing πέρασε πιθανόν τη σοβαρότερη κρίση της ιστορίας της όταν δυο αεροσκάφη του συγκεκριμένου τύπου συνετρίβησαν, στην Ινδονησία και στην Αιθιοπία, χωρίς να επιζήσει κανείς από τους συνολικά 346 επιβαίνοντες, στα τέλη του 2018 και στις αρχές του 2019· αιτία ήταν κυρίως πρόβλημα στο λογισμικό αποτροπής απώλειας στήριξης MCAS, που βασιζόταν σε δεδομένα μόνο ενός αισθητήρα, ενώ οι πιλότοι δεν είχαν εκπαιδευτεί για αυτό. Ολόκληρος ο στόλος των Max καθηλώθηκε από τον Μάρτιο του 2019 ως τον Νοέμβριο του 2020. Το ζήτημα επιλύθηκε και τα αεροσκάφη του τύπου εντέλει επέστρεψαν στους αιθέρες, αλλά τα Max συνεχίζουν να παρουσιάζουν προβλήματα.

Πρόσφατα περιστατικά με αεροσκάφη της εταιρείας, έχουν αναζωπυρώσει τους φόβους των επιβατών, όπως επισημαίνουν διεθνή δημοσιεύματα. Τον περασμένο μήνα ένα κάλυμμα κινητήρα σε ένα Boeing 737-800 έπεσε κατά τη διάρκεια απογείωσης στις ΗΠΑ. Η πτήση της Southwest Airlines με 135 επιβάτες και έξι μέλη πληρώματος επέστρεψε στο Ντένβερ αφού είχε αναχωρήσει για το Χιούστον.

Τον περασμένο Ιανουάριο μια πόρτα αποκολλήθηκε από Boeing 737 Max της Alaska Airlines που εκτελούσε το δρομολόγιο Πόρτλαντ (Όρεγκον) – Καλιφόρνια.

Ορισμένοι από τους 177 επιβάτες και το πλήρωμα τραυματίστηκαν.

KLMΑΕΡΟΠΛΑΝΟΟλλανδία