Δύο τραυματίες από μαζική ρωσική αεροπορική επιδρομή στην Ουκρανία - Ζημιές σε ενεργειακές εγκαταστάσεις

Η Ρωσία εξαπέλυσε νέα μαζική επίθεση με πυραύλους και drones στη διάρκεια της νύχτας στην Ουκρανία.

Από την επίθεση προκλήθηκαν ζημιές σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στο νοτιοανατολικό και το δυτικό τμήμα της χώρας και τραυματίστηκαν τουλάχιστον δύο εργαζόμενοι σε αυτές, δήλωσαν σήμερα Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Τα ουκρανικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν 12 από τους 16 πυραύλους και τα 13 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) που εξαπέλυσε η Ρωσία στη δεύτερη μεγάλη επιδρομή της αυτήν την εβδομάδα κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με την ουκρανική πολεμική αεροπορία. Ο συναγερμός για αεροπορικές επιδρομές σε ουκρανικές περιφέρειες διήρκεσε ώρες στα μέσα της νύχτας.

Η εταιρεία διαχείρισης του εθνικού δικτύου Ukrenergo ανακοίνωσε ότι εξοπλισμός στις εγκαταστάσεις της στην περιφέρεια της Ζαπορίζια στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας και στην περιφέρεια της Λβιβ στο δυτικό υπέστησαν ζημιές από τις επιδρομές.

Δύο εργαζόμενοι στις ενεργειακές εγκαταστάσεις στην περιφέρεια της Ζαπορίζια τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, πρόσθεσε. Ο κυβερνήτης της Ζαπορίζια Ιβάν Φεντόροφ δήλωσε ότι φωτιά ξέσπασε σε εγκατάσταση ενεργειακής υποδομής στην περιφέρεια και ότι τώρα γίνεται αποτίμηση των περαιτέρω ζημιών καθώς ταξιαρχίες που είναι αρμόδιες για επισκευές και εργαζόμενοι υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης έχουν κινητοποιηθεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της επίθεσης.

«Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα: ο εχθρός δεν θα σταματήσει. Η Ουκρανία χρειάζεται συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας», σημείωσε ο Φεντόροφ σε ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Αντίποινα της Ρωσίας στην Ουκρανία

Η Μόσχα δηλώνει ότι οι αεροπορικές επιδρομές της κατά ουκρανικών ενεργειακών υποδομών γίνονται σε αντίποινα για τις ουκρανικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο ρωσικό έδαφος.

Ο κυβερνήτης της Λβιβ Μαξίμ Κοζίτσκι δήλωσε ότι 67 πυροσβέστες και 12 ειδικά οχήματα έχουν κινητοποιηθεί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιφέρειά του που βρίσκεται κοντά στα ουκρανικά σύνορα με την Πολωνία. Στην περιφέρεια της Λβιβ δεν υπάρχουν απώλειες, διευκρίνισε ο ίδιος.

Από τον Μάρτιο, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εντείνει τους βομβαρδισμούς τους στο ουκρανικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, αποκλείοντας περίπου το ήμισυ των διαθέσιμων ενεργειακών δυνατοτήτων της χώρας και προκαλώντας σοβαρή ενεργειακή κρίση.

Παρά την θερινή ζέστη, οι ουκρανικές πόλεις αντιμετωπίζουν προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος και οι εισαγωγές ρεύματος της χώρας από τους Ευρωπαίους γείτονές της βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ.

ΚόσμοςΟυκρανίαπόλεμοςΡωσία