Ντόπιοι στη Μαγιόρκα διώχνουν τους τουρίστες από τις παραλίες (video)

Απίστευτα σκηνικά έχουν λάβει χώρα στη Μαγιόρκα της Ισπανίας, με τους ντόπιους να διώχνουν τους τουρίστες σε μια προσπάθεια να «απολαύσουν» τον τόπο τους, που έχει γίνει προορισμός για τον μαζικό τουρισμό.

Ένα βίντεο δείχνει μια γυναίκα να κάθεται απέναντι από το μονοπάτι που οδηγεί στον δημοφιλή όρμο Caló des Moro, ενώ ένας ντόπιος φώναζε στους τουρίστες «φύγετε, φύγετε, φύγετε!».

Ένας άλλος άνδρας κάτοικος της Μαγιόρκα, με μακριά μαλλιά και τατουάζ, φαίνεται να εξηγεί στους δυσαρεστημένους παραθεριστές ότι «οι τουρίστες έχουν καταλάβει την παραλία… για μια μέρα θα την απολαύσουμε», πριν τους κάνει νόημα να φύγουν.

«Τα κουβαδάκια σας και σ’ άλλη παραλία»

Στην ίδια την παραλία, οι διαδηλωτές χειροκροτούσαν και χλεύαζαν καθώς οι επισκέπτες απομακρύνονταν από την παραλία, μαζεύοντας τα πράγματά τους και ανεβαίνοντας τον λόφο για να φύγουν.

Άλλοι διαδηλωτές εθεάθησαν να κρατούν πλακάτ που έγραφαν «Προσοχή στους ντόπιους, είμαστε θυμωμένοι», εκφράζοντας την οργή τους για τον μαζικό τουρισμό σε ένα από τα hotspots των μεσογειακών διακοπών, μεταδίδει η Daily Mail.

Περισσότεροι από συνολικά 200 ακτιβιστές κατέβηκαν στο Caló des Moro -αγαπημένο σημείο των influencers και των τουριστών- για να… παρενοχλήσουν όσους παραθεριστές έκαναν ηλιοθεραπεία ή να βούταγαν στην υπέροχη θάλασσα.

Η ομάδα Grassroots Mallorca Platja Tour κάλεσε τους ντόπιους να καταλάβουν τον ειδυλλιακό όρμο – ο οποίος, σε μεγάλη δημοσκόπηση, κατατάσσεται στην 11η καλύτερη θέση στον κόσμο.

Η γαλήνια γαλάζια ομορφιά του Caló des Moro έχει γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα 4.000 επισκέπτες και 1.200 αυτοκίνητα να κατεβαίνουν καθημερινά στο δυσπρόσιτο σημείο προκειμένου να τραβήξουν μια φωτογραφία για το Instagram.

Κάτοικοι θέλουν να διώξουν τους τουρίστες από τις παραλίες

Στο προφίλ της ομάδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται: «Ποιος άνδρας ή ποια γυναίκα από τη Μαγιόρκα θα σκεφτόταν να πάει στο Caló des Moro μια καλοκαιρινή Κυριακή;

Είναι αδύνατον! Είναι γεμάτο από Instagrammers που θα πάνε μόνο για να βγάλουν μια φωτογραφία!».

Η Ουκρανή Kristina Vashchenko, 20 ετών, αναγκάστηκε να υποχωρήσει κατά μήκος των απόκρημνων βράχων που οδηγούν στον εκπληκτικό κόλπο, αφού οι ντόπιοι τη γιούχαραν. Η Kristina, που κατάγεται από τη Μαριούπολη αλλά ζει τώρα στη Γερμανία, δήλωσε: «Είδα φωτογραφίες στο TikTok και ήθελα να έρθω, αλλά μόλις συνειδητοποιήσαμε ότι υπάρχουν διαμαρτυρίες από ανθρώπους που ζουν εδώ».

«Έτσι, τώρα ψάχνουμε να πάμε σε άλλη παραλία. Είναι κρίμα, αλλά εκτιμώ ότι είμαστε φιλοξενούμενοι στο νησί τους και ζουν εδώ».

«Ευτυχώς, δεν θα είναι δύσκολο να βρούμε μια άλλη όμορφη παραλία για να πάμε».

Μαζικός τουρισμός στη Μαγιόρκα

Ο αντίκτυπος του μαζικού τουρισμού στο Caló des Moro έχει ως αποτέλεσμα να εξαφανίζονται έξι τόνοι άμμου από τον όρμο κάθε τρεις μήνες, ενώ 70 κιλά εξαφανίζονται καθημερινά σε πετσέτες και υποδήματα.

Η καθιστική διαμαρτυρία στην παραλία Ocupem Les Nostres Platges -που μεταφράζεται ως «Καταλάβετε τις παραλίες μας»- ήταν η τελευταία σε μια σειρά διαδηλώσεων από ντόπιους κατά του μαζικού τουρισμού στη Μαγιόρκα. Κατηγορούν τους αλλοδαπούς για την αύξηση των τιμών των ακινήτων κατά 250% σε μια δεκαετία, ενώ οι στάσιμοι μισθοί παραμένουν από τους χαμηλότερους στην Ισπανία, σημειώνει η Daily Mail.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει μαζικές συγκεντρώσεις στην πρωτεύουσα Πάλμα, έχουν εκτοξευτεί απειλές για κλείσιμο του αεροδρομίου και έχουν δημιουργηθεί επιθετικά αντιτουριστικά γκράφιτι σε όλο το νησί.

Περισσότεροι από 750.000 επισκέπτονται το νησί κάθε χρόνο, ενώ το αεροδρόμιο της Πάλμα φέρεται αυτόν τον μήνα να διεκπεραιώνει περισσότερες πτήσεις σε μια ημέρα -1.600- απ’ ό,τι το Gatwick του Λονδίνου.

ΚόσμοςΜαγιόρκαπαραλίες