Εννέα συλλήψεις σε μαζικές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου στο Ισραήλ

Χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν το βράδυ της Δευτέρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και για να απαιτήσουν να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η ισραηλινή αστυνομία έκανε λόγο για εννιά συλλήψεις, ορισμένες για αντίσταση κατά της αρχής ή επιθέσεις κατά οργάνων των υπηρεσιών επιβολής της τάξης, διευκρινίζοντας πως μέλη της «τραυματίστηκαν ελαφρά».

Η διαδήλωση οργανώθηκε περίπου μια εβδομάδα μετά την παραίτηση από την κυβέρνηση πολέμου των δυο κεντρώων Μπένι Γκαντς και Γκάντι Άιζενκοτ, πρώην αρχηγών του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, προτού διαλυθεί τη Δευτέρα το όργανο το οποίο δημιουργήθηκε μετά την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Η αποχώρηση των δυο ηγετών της αντιπολίτευσης, που εντάχθηκαν στην κυβέρνηση σε ένδειξη εθνικής ενότητας, δεν έχει καμιά επίπτωση στην πλειοψηφία του Λικούντ, του δεξιού κόμματος του πρωθυπουργού Νετανιάχου, και των συμμάχων του, ακροδεξιών και υπερορθόδοξων παρατάξεων, στην Κνέσετ (το ισραηλινό κοινοβούλιο).

Χθες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στην Κνέσετ και μπροστά στην κατοικία του Νετανιάχου για να απαιτήσουν να παραιτηθεί ο επικεφαλής της κυβέρνησης και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος εμπλέκεται στις έμμεσες διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε τη Δευτέρα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η κυβέρνησή του γνωρίζει «με βεβαιότητα» ότι δεκάδες εξ αυτών είναι ακόμη ζωντανοί. «Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε εκεί πέρα για πολύ, θα πεθάνουν», πρόσθεσε.

Οι διαδηλωτές κάλεσαν χθες, για ακόμη μια φορά, να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη Χαμάς για να μπορέσουν οι όμηροι να επιστρέψουν σπίτια τους.

«Όλοι! Τώρα!», φώναζαν, προτού τηρήσουν ενός λεπτού σιγή για τους ομήρους που παραμένουν στον παλαιστινιακό θύλακο.

Αρκετοί φόραγαν μπλουζάκια με συνθήματα όπως «Σταματήστε τον πόλεμο», ή «Είμαστε όλοι ίσοι».

Παρόμοιες κινητοποιήσεις έχουν γίνει επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων ιδίως στο Τελ Αβίβ, τη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ.

ΔιαδηλώσειςΙσραήλΚόσμος