Προβάδισμα 17 μονάδων για τους Εργατικούς στη Βρετανία - Δημοσκόπηση δείχνει ενίσχυση των μικρών

Οι Εργατικοί και οι Συντηρητικοί στη Βρετανία αναμένεται να έχουν τον χαμηλότερο άθροισμα ψήφων εδώ και 80 χρόνια, δείχνει δημοσκόπηση της Opinium για λογαριασμό του Observer που καταγράφει μια μετατόπιση μακριά από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Λιγότερες από τρεις εβδομάδες από τις εκλογές της 4ης Ιουλίου, οι Εργατικοί του Κιρ Στάρμερ διατηρούν προβάδισμα 17 μονάδων έναντι των Συντηρητικών, ωστόσο το Reform (το πρώην κόμμα του Brexit) και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αυξάνουν τη δύναμή τους κατά δύο μονάδες το καθένα.

Ειδικότερα, οι Εργατικοί είναι στο 40%, οι Συντηρητικοί στο 23%, το Reform στο 14 και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες στο 12%.

Πρόκειται για αντιστροφή της τάσης που παρατηρήθηκε στις προηγούμενες εκλογές, όταν τα μεγάλα κόμματα κατάφεραν να περιορίσουν τις ψήφους των μικρών, γράφει ο Guardian.

Σύμφωνα με την έρευνα της Opinium, η υποστήριξη προς τα μικρότερα κόμματα μειώθηκε κατά 10 μονάδες μεταξύ της πρώτης και της τελευταίας δημοσκόπησης στην εκστρατεία του 2019. Μέχρι στιγμής, το συνολικό ποσοστό ψήφων των μικρότερων κομμάτων έχει αυξηθεί κατά πέντε μονάδες.

Εκλογολόγοι σημειώνουν ότι τα δύο μεγάλα κόμματα θα έχουν το χαμηλότερο ποσοστό ψήφων από το 1945, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.

ΒρετανίαΚιρ ΣτάρμερΚόσμοςπολιτική