Ομηρία εισαγγελέα για την δολοφονία Μπερκίν Ελβάν στην Κωνσταντινούπολη

Δύσκολη μέρα η σημερινή για την Τουρκία. Από το πρωί βασανίζεται από διακοπή ηλεκτροδότησης, εθνικής εμβέλειας, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος της χώρας να μην έχει ρεύμα και τον Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου να αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ακόμη και αυτό της «τρομοκρατικής ενέργειας».  Και λίγο πριν το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι μέλη ακροαριστερής οργάνωσης κρατούν όμηρο εισαγγελέα μέσα σε δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για τον εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ που ερευνά την υπόθεση του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, που τραυματίστηκε θανάσιμα από πυρά αστυνομικών, στα γεγονότα του Γκεζί τον Ιούνιο του 2013.

Φωτογραφίες του εισαγγελέα να κρατείται όμηρος αναρτήθηκαν στο twitter. Όπως προκύπτει από την εικόνα στο συγκεκριμένο tweet οι ένοπλοι που τον κρατούν όμηρο, με σημαίες στους τοίχους, δηλώνουν ότι ανήκουν στην ακροαριστερή, παράνομη κατά κύριο λόγο, οργάνωση DHKP-C.   Ισχυρές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί έξω από το δικαστικό μέγαρο, στην περιοχή Τσαγλαγιάν της Κωνσταντινούπολης, όπου κρατείται όμηρος ο εισαγγελέας, και οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση για την απελευθέρωσή του.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, οι δράστες έχουν δώσει διορία μέχρι τις 15.35 για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, εκ των οποίων το σημαντικότερο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, είναι να εμφανιστούν δημόσια οι αστυνομικοί που ευθύνονται για τον θάνατο του Μπερκίν Ελβάν και να απολογηθούν. Υπενθυμίζεται ότι ο 15χρονος Μπερκίν είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά τον Ιούνιο του 2013 από δακρυγόνο στο κεφάλι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στην πλατεία Γκεζί ανάμεσα σε αστυνομικές δυνάμεις και αντικυβερνητικούς διαδηλωτές. Ο 15χρονος απλώς περνούσε και πήγαινε να πάρει ψωμί.Έμεινε περίπου 9 μήνες σε κώμα και τελικά εξέπνευσε στις 11 Μαρτίου του 2014 με την κηδεία του να μετατρέπεται σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις κατά του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη ενώ διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες άλλες πόλεις.

Η υπόθεση του Μπερκίν Ελβάν μετατράπηκε σε σύμβολο της βίαιης καταστολής που εξαπέλυσε η κυβέρνηση το 2013 και της «αυταρχικής εκτροπής» για την οποία την κατηγορούν οι αντίπαλοί της. Ο Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει δημόσια «τρομοκράτη» τον έφηβο και είχε δικαιολογήσει τους αστυνομικούς ενώ πολλές και αλλεπάλληλες είναι φωνές που καταγγέλουν απόπειρα συγκάλυψης των ενόχων.

Ο εισαγγελεας Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ είχε διοριστεί στη θέση αυτή το περασμένο καλοκαίρι, με μία αμφιλεγόμενη νομοθετική πράξη του τότε πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι με μαζικούς διορισμούς και απομακρύνσεις επιχείρησε να ενισχύσει τον κυβερνητικό έλεγχο στο σώμα των δικαστών και εισαγγελέων και έχει επικριθεί από αρκετούς για προσπάθειες κωλυσιεργείας στην πορεία της διαδικασίας διαλεύκανσης της δολοφονίας του Μπερκίν Ελβάν.

ακροαριστεροίΕισαγγελέαςΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗόμηρος