Μονομερή συμφωνία με τη Χαμάς για τους ομήρους με αμερικανική υπηκοότητα σκέφτονται στην Ουάσινγκτον

Το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μια μονομερή συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων με αμερικανική υπηκοότητα, σε περίπτωση που οι συνομιλίες με το Ισραήλ αποτύχουν, φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

Αμερικανικές πηγές που επικαλείται το δίκτυο NBC δήλωσαν ότι μια τέτοια συμφωνία θα γίνει με τη μεσολάβηση του Κατάρ και δεν θα περιλαμβάνει το Ισραήλ, αλλά δεν διευκρίνισαν τι θα προσφέρουν οι ΗΠΑ σε αντάλλαγμα για να πάρουν ομήρους.

Σύμφωνα με μία από τις πηγές, μια τέτοια συμφωνία θα αποδυνάμωνε τη σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ και θα ασκούσε πρόσθετη πίεση στον Νετανιάχου, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο για τη Χαμάς να αποδεχθεί την αμερικανική προσφορά.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Αίγυπτο ότι αν οι ηγέτες της περιοχής της Μέσης Ανατολής θέλουν να δουν κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας πρέπει να πιέσουν τη Χαμάς να πει «ναι» στη συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Χαμάς «επιδεικνύει απίστευτο κυνισμό» και είναι ο μόνος παράγοντας που εμποδίζει την επίτευξη εκεχειρίας. ρωση των ομήρων.

Μετά το Κάιρο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να μεταβεί στο Ισραήλ, όπου το απόγευμα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και το βράδυ με τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ.

ΗΠΑΚόσμοςπολιτικήΧαμάς