Μπαράζ επιθέσεων από ουκρανικά drones στη Ρωσία - Μπορούν να διασχίσουν μια περιοχή έως και 2.500 χιλιόμετρα

Ουκρανικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) έχουν την ικανότητα να πλήττουν μέχρι και 2.500 χιλιόμετρα μέσα στη Ρωσία, όμως η πρωτεύουσα Μόσχα είναι προστατευμένη από τα χτυπήματά τους, προειδοποίησε σήμερα Ρώσος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η δήλωση του Ντμίτρι Μπογκντάνοφ, επικεφαλής της διεύθυνσης ραδιοηλεκτρονικού πολέμου των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων, μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS και αφήνει να εννοηθεί ότι ένα ευρύ τμήμα του ρωσικού εδάφους στα σύνορα με την Ουκρανία είναι ευάλωτο σε τυχόν επίθεση.

«Ο εχθρός δεν μένει ακίνητος», δήλωσε ο Μπογκντάνοφ, σύμφωνα πάντα με το TASS.

«Τώρα μη επανδρωμένα αεροπορικά οχήματα μπορούν να διασχίσουν μια περιοχή έως και 2.500 χιλιόμετρα, και πολλές (ρωσικές) περιοχές το έχουν αυτό κατά νου», δήλωσε ο Μπογκντάνοφ σε διάσκεψη ασφαλείας, ανέφερε το TASS.

Μπαράζ επιθέσεων από την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου

O Μπογκντάνοφ είπε πως έχουν ληφθεί μέτρα για να προστατευθεί η Μόσχα, η ρωσική πρωτεύουσα, από επιθέσεις ουκρανικών drones και πως και άλλες περιφέρειες εργάζονται για την άμυνά τους.

Αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος, η Ρωσία έχει δεχθεί μπαράζ επιθέσεων με drones από την Ουκρανία, τα οποία έχουν πλήξει κρίσιμης σημασίας υποδομές διύλισης πετρελαίου στη δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγό χώρα και έχουν προκαλέσει αναταράξεις στις διεθνείς αγορές.

Η Ουκρανία δεν επιβεβαιώνει επίσημα ούτε αρνείται πως επιτίθεται σε διυλιστήρια μέσα στη Ρωσία, αλλά λέει πως αυτές οι εγκαταστάσεις είναι νόμιμοι στόχοι καθώς βοηθούν την πολεμική προσπάθεια της Μόσχας την ώρα που η Ρωσία βομβαρδίζει ουκρανικές υποδομές, περιλαμβανομένων ενεργειακών εγκαταστάσεων.

Πηγή του Κιέβου δήλωσε προχθές, Δευτέρα, πως ουκρανικό drone έθεσε στο στόχαστρο ρωσικό σύστημα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης στην περιοχή Όρενμπουργκ, περίπου 1.500 χλμ. μακριά έδαφος που τελεί υπό ουκρανικό έλεγχο, σε αυτό που θα μπορούσε να είναι ένα από τα πιο βαθιά πλήγματα με drone που έχουν επιχειρηθεί ποτέ σε ρωσικό έδαφος από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Μόσχα δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα την επίθεση.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως γίνονται περισσότερα για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της χώρας από drones, περιλαμβανομένης της εγκατάστασης δικτύων αντι-drones σε κρίσιμες εγκαταστάσεις.

Η Μόσχα έχει δεχθεί επιθέσεις από ουκρανικά drones αρκετές φορές αφότου ξεκίνησε αυτό που η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρησή της» στην Ουκρανία.

Σε μια σημαντική επίθεση πέρυσι τον Μάιο, δύο drones πέταξαν προς το συγκρότημα του Κρεμλίνου που δεσπόζει στην Κόκκινη Πλατεία προτού καταστραφούν. Το Κρεμλίνο κατηγόρησε το Κίεβο ότι προσπάθησε να δολοφονήσει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ισχυρισμό που διέψευσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

dronesΚόσμοςΟυκρανίαπόλεμοςΡωσία