Τραγωδία στην Παπούα Νέα Γουινέα από κατολίσθηση - Φόβοι για πάνω από 650 νεκρούς

Περισσότεροι από 670 άνθρωποι φέρεται να έχουν χάσει τη ζωή τους από τη μεγάλη κατολίσθηση που σημειώθηκε στην Παπούα Νέα Γουινέα, εκτίμησε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ/ΙΟΜ) σήμερα καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης.

Μέσα ενημέρωσης της χώρας αυτής που βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό βορείως της Αυστραλίας είχαν εκτιμήσει νωρίτερα ότι πάνω από 300 άνθρωποι και περισσότερα από 1.100 σπίτια θάφτηκαν στην κατολίσθηση της Παρασκευής που ισοπέδωσε το χωριό Καοκαλάμ στην επαρχία Ένγκα, σε απόσταση περίπου 600 χλμ βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Πορτ Μόρεσμπι.

Πάνω από έξι χωριά επλήγησαν από την κατολίσθηση στην επαρχία Μουλιτάκα, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων και Εμπορίου της Αυστραλίας.

Ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι πάνω από 100 σπίτια, ένα δημοτικό σχολείο, μικρές επιχειρήσεις, ένας ξενώνας και ένα πρατήριο καυσίμων θάφτηκαν στη λάσπη.

Η οργάνωση αρωγής CARE Australia ανακοίνωσε αργά χθες ότι σχεδόν 4.000 άνθρωποι κατοικούσαν στην πληγείσα περιοχή αλλά ο αριθμός των πληγέντων είναι πιθανόν μεγαλύτερος καθώς το σημείο «αποτελεί καταφύγιο για ανθρώπους που εκτοπιστεί λόγω των συγκρούσεων» σε κοντινές περιοχές.

Λόγω της κατολίσθησης έχει αποκοπεί η οδική πρόσβαση και οι προσπάθειες παροχής βοήθειας έχουν καταστεί δύσκολες, ανέφερε η CARE. Ο μόνος τρόπος για να φθάσει κάποιος στην περιοχή είναι με ελικόπτερο, όπως μετέδωσε ο ραδιοτηλεοπτικό φορέας Australian Broadcasting Corp.

Οργανώσεις αρωγής έχουν δηλώσει ότι και άλλα σπίτια μπορεί να κινδυνεύσουν καθώς το έδαφος παραμένει ασταθές.

ΚόσμοςνεκροίΠαπούα Νέα Γουινέα