Η Ουγγαρία δεν θα εκτελέσει ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου σε βάρος του Νετανιάχου

Την πρόθεσή της να μην εκτελέσει εντός της επικράτειάς της ένταλμα σύλληψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, αν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο προχωρήσει στην έκδοση εντάλματος, ανακοίνωσε η Ουγγαρία.

Ο Γκέργκελι Γκούλιας, υπουργός παρά των πρωθυπουργό, ανέφερε σε δημοσιογράφους στη Βουδαπέστη ότι η χώρα του δεν θα συνελάμβανε τον Νετανιάχου, αν την επισκεπτόταν.

Παρότι η Ουγγαρία έχει υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης που ίδρυσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ο Γκιούλιας υποστήριξε ότι διατάξεις για την εκτέλεση αποφάσεων του Δικαστηρίου δεν έχουν ακόμη πλήρη ισχύ στη χώρα.

«Εξωφρενική» η κίνηση της Χάγης, λέει ο Ορμπάν

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, που θεωρείται σύμμαχος του Νετανιάχου, καταδίκασε ως «εξωφρενική» και «ντροπιαστική» την νομική κίνηση του ΔΠΔ κατά των Ισραηλινών ηγετών.

Να σημειωθεί ότι και πέρυσι, η Ουγγαρία είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα εκτελούσε το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το ΔΠΔ κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Αναμένεται απόφαση του ΔΠΔ

Η συζήτηση αλλά και οι διαφορετικές απόψεις για τη σύλληψη του Μπενιαμίν Νετανιάχου ξεκίνησαν τη Δευτέρα, όταν ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν ανακοίνωσε ότι ζήτησε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος της ηγεσίας της Χαμάς, αλλά και σε βάρος του Νετανιάχου αλλά και του ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, για εγκλήματα όπως η «εσκεμμένη πρόκληση λιμού αμάχων», «ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως» και «εξόντωση ή/και δολοφονία».

Πλέον, οι δικαστές του προανακριτικού τμήματος του ΔΠΔ αναμένεται να αποφασίσουν πλέον αν τα εντάλματα σύλληψης που ζήτησε ο Καρίμ Χαν θα εκδοθούν.

Εφόσον κρίνουν θετικά, θα μπορέσει να κινηθεί επισήμως νομική διαδικασία κατά των κατηγορουμένων.

ΙσραήλΚόσμοςΝετανιάχουΟυγγαρία