Οι ΗΠΑ διέκοψαν την αποστολή βομβών προς το Ισραήλ λόγω ανησυχιών για τη Ράφα - Τι λέει Αμερικανός αξιωματούχος

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν την περασμένη εβδομάδα την παράδοση ενός φορτίου βομβών για το Ισραήλ λόγω ανησυχιών ότι θα προχωρούσε σε μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, στη νότια Γάζα, υποστηρίζει ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Το φορτίο περιλάμβανε 1.800 βόμβες των 907 κιλών και 1.700 βόμβες των 226 κιλών, δήλωσε ο αξιωματούχος στο CBS News υποστηρίζοντας ακόμη ότι το Ισραήλ δεν έχει «αντιμετωπίσει πλήρως» τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με τις ανθρωπιστικές ανάγκες των αμάχων στη Ράφα.

Το Ισραήλ δεν έκανε κανένα άμεσο σχόλιο.

«Η θέση των ΗΠΑ ήταν ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να ξεκινήσει μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο χωρίς να έχουν πού αλλού να πάνε», δήλωσε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Έχουμε εμπλακεί σε διάλογο με το Ισραήλ με τη μορφή της Στρατηγικής Συμβουλευτικής Ομάδας μας για το πώς θα καλύψουν τις ανθρωπιστικές ανάγκες των αμάχων στη Ράφα και πώς θα λειτουργήσουν διαφορετικά κατά της Χαμάς εκεί από ό,τι έχουν λειτουργήσει αλλού στη Γάζα.

Οι συζητήσεις αυτές συνεχίζονται και δεν έχουν αντιμετωπίσει πλήρως τις ανησυχίες μας. Καθώς οι Ισραηλινοί ηγέτες φαινόταν να είναι κοντά στο να αποφασίσουν μια τέτοια επιχείρηση, αρχίσαμε να εξετάζουμε προσεκτικά τις προτεινόμενες μεταφορές συγκεκριμένων όπλων στο Ισραήλ που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη Ράφα. Αυτό άρχισε τον Απρίλιο.

Ως αποτέλεσμα αυτής της επανεξέτασης, διακόψαμε ένα φορτίο όπλων την περασμένη εβδομάδα. Αποτελείται από 1.800 βόμβες των 2.000 λιβρών και 1.700 βόμβες των 500 λιβρών. Επικεντρωνόμαστε ιδιαίτερα στην τελική χρήση των βομβών των 2.000 λιβρών και στον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές, όπως έχουμε δει σε άλλα μέρη της Γάζας. Δεν έχουμε αποφασίσει οριστικά για το τι θα κάνουμε με αυτό το φορτίο».

Ο ανώνυμος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι «για ορισμένες άλλες περιπτώσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συμπεριλαμβανομένων των κιτ JDAM [Joint Direct Attack Munition], συνεχίζουμε την επανεξέταση. Καμία από αυτές τις υποθέσεις δεν αφορά επικείμενες μεταφορές – πρόκειται για μελλοντικές μεταφορές».

ΓάζαΗΠΑΙσραήλΚόσμοςπόλεμος