Το μεγαλύτερο εμπόδιο για να υπάρξει το πακέτο βοήθειας σε Ουκρανία (κυρίως) και Ισραήλ για την κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν η Βουλή των Αντιπροσώπων.
Μετά από μήνες διεργασιών και πιέσεων προς τους Ρεπουμπλικάνους, το σχέδιο πέρασε και 95 δισ. θα πάνε στις δύο χώρες, καθώς και σε άλλες χώρες-συμμάχους των ΗΠΑ.
Το μεγαλύτερο πακέτο βέβαια αφορά την Ουκρανία, εκεί όπου ο Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται να έχει πάρει το πάνω χέρι στον πόλεμο.
Συνολικά 61 δισ. θα πάνε στους Ουκρανούς, χρήματα που αλλάζουν τα δεδομένα στον πόλεμο.
Για τον Μπάιντεν από την στιγμή που ξεπεράστηκε το εμπόδιο της Βουλής, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία, τα πράγματα γίνονται πιο απλά. Ωστόσο, ο χρόνος πιέζει και γι’ αυτό ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από την Γερουσία να κάνει γρήγορα με την έγκριση, ώστε να υπογράψει κι αυτός και να φύγει η βοήθεια άμεσα για το Κίεβο.
Τι περιλαμβάνει το πακέτο στην Ουκρανία
Στο νομοσχέδιο για την Ουκρανία, από τα 60,7 δισ. δολάρια, συνολικά περίπου 23 δισ. δολάρια θα χρησιμοποιηθούν από τις ΗΠΑ για την αναπλήρωση των στρατιωτικών τους αποθεμάτων, ανοίγοντας την πόρτα για μελλοντικές αμερικανικές στρατιωτικές μεταφορές στην Ουκρανία. Άλλα 14 δισ. δολάρια θα πήγαιναν στην Πρωτοβουλία Βοήθειας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας, στο πλαίσιο της οποίας το Πεντάγωνο αγοράζει προηγμένα νέα οπλικά συστήματα για τον ουκρανικό στρατό απευθείας από αμερικανικούς αμυντικούς εργολάβους.
Υπάρχουν επίσης περισσότερα από 11 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση των τρεχουσών στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην περιοχή, την ενίσχυση των δυνατοτήτων του ουκρανικού στρατού και την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ Κιέβου και Ουάσινγκτον στον τομέα των πληροφοριών, και περίπου 8 δισ. δολάρια σε μη στρατιωτική βοήθεια, όπως η παροχή βοήθειας στην κυβέρνηση της Ουκρανίας για τη συνέχιση βασικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένης της καταβολής μισθών και συντάξεων.
Οι ΗΠΑ θα στείλουν επίσης βοήθεια 26 δισεκ. στο Ισραήλ και άλλα 8 δισεκ. σε συμμάχους στην Ινδο-ειρηνική περιοχή, όπως η Ταϊβάν. Αλλα 9 δισεκατομμύρια θα πάνε για ανθρωπιστική βοήθεια σε Γάζα, Σουδάν και Αϊτή.
Τα επόμενα βήματα
Ο δρόμος για την επικύρωση της βοήθειας είναι πλέον ορθάνοιχτός. Το πακέτο πάει στη Γερουσία, η οποία την Τρίτη καλείται να ψηφίσει αν θα περάσει, κάτι που αναμένεται να γίνει. Εφ’ όσον συμβεί αυτό, τότε ο Μπάιντεν θα υπογράψει μέσα στα επόμενα 24ωρα και θα επικυρωθεί κι επίσημα η απόφαση. Οπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος «θέλω γρήγορα το πακέτο στο γραφείο μου για να το υπογράψω και να στείλουμε εξοπλισμό και όπλα στην Ουκρανία επειγόντως»
Το Πεντάγωνο με το που υπογράψει ο Μπάιντεν, θα χρειαστεί μερικά 24ωρα για να στείλει το πακέτο βοήθειας, όσον αφορά τον οπλισμό και τον εξοπλισμό, στην Ουκρανία. Εχει δίκτυο αποθηκών τόσο εντός συνόρων όσο και στην Ευρώπη, τα οποία κρατούν υλικό αποκλειστικά για την Ουκρανία, τονίζει στην ανάλυσή του ο Guardian.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του Πενταγώνου, οι ΗΠΑ θα στείλουν «σχεδόν αμέσως» τον οπλισμό στους Ουκρανούς.
Το Πεντάγωνο είχε προετοιμαστεί ήδη για την αποστολή και απλά περίμενε την απόφαση της Βουλής. Από τη στιγμή που ξεπεράστηκε το τελευταίο εμπόδιο, περιμένουν μόνο την υπογραφή του Μπάιντεν για να προχωρήσουν. Ηδη οι ΗΠΑ έχουν δώσει 44 δισεκ. σε εξοπλισμό στην Ουκρανία, από την έναρξη του πολέμου.
Έκκληση Ζελένσκι για γρήγορη έγκριση της βοήθειας για την Ουκρανία από τη Γερουσία
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλωσόρισε σήμερα την έγκριση βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 60 δισ. δολαρίων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, αλλά κάλεσε την Ουάσινγκτον να κάνει το νομοσχέδιο νόμο και να προχωρήσει στην πραγματική μεταφορά όπλων, λέγοντας πως όπλα μεγάλου βεληνεκούς και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας είναι οι μεγαλύτερες προτεραιότητες.
Σε συνέντευξη στο NBC, ο Ζελένσκι είπε πως η έγκριση του νομοσχεδίου θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία πως η Ουάσινγκτον στέκεται στο πλευρό του Κιέβου και πως δεν θα είναι «ένα δεύτερο Αφγανιστάν».
«Νομίζω πως η υποστήριξη αυτή θα ενισχύσει πραγματικά τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και θα έχουμε μια ευκαιρία για νίκη» είπε ο Ζελένσκι μέσω διερμηνέα. Όμως κάλεσε επανειλημμένα τους Αμερικανούς νομοθέτες να αναλάβουν γρήγορα δράση για την έγκριση του νομοσχεδίου στη Γερουσία.
«Είναι πραγματικά ανάγκη να το φθάσουμε μέχρι το τελευταίο σημείο. Είναι ανάγκη να εγκριθεί από τη Γερουσία… έτσι ώστε να έχουμε κάποια χειροπιαστή βοήθεια για τους στρατιώτες στην πρώτη γραμμή το ταχύτερο δυνατό, όχι σε άλλους έξι μήνες», είπε ο Ζελένσκι.