Οι Χούτι απαγορεύουν στην Ερυθρά Θάλασσα τη διέλευση πλοίων που ανήκουν σε Ισραήλ, ΗΠΑ και Βρετανία

Πλοία που ανήκουν εξ ολοκλήρου ή εν μέρει σε ισραηλινά άτομα ή οντότητες και πλοία με ισραηλινή σημαία απαγορεύεται να διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και την Αραβική Θάλασσα, σύμφωνα με ανακοινώσεις υπηρεσίας που ελέγχεται από τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης τις οποίες είδε σήμερα το Reuters.

Οι ανακοινώσεις, που εστάλησαν σε ναυτιλιακές ασφαλιστικές εταιρίες και εταιρείες από το Κέντρο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων των Χούτι, ανέφεραν πως η απαγόρευση ισχύει επίσης για πλοία που ανήκουν σε άτομα ή οντότητες των ΗΠΑ ή της Βρετανίας ή φέρουν αμερικανική ή βρετανική σημαία.

Οι ΗΠΑ λένε πως κατέστρεψαν πυραύλους και drone των ανταρτών Χούτι της Υεμένης

Επτά πύραυλοι κρουζ κατά πλοίων επιφανείας, κινητός εκτοξευτήρας βαλλιστικών πυραύλων κατά πλοίων επιφανείας (ASBΜs) και drone καταστράφηκαν σε περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης κατά τη διάρκεια τεσσάρων επιδρομών που διεξήχθησαν χθες Τετάρτη σε «νόμιμη άμυνα», ανακοίνωσε το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

Η CENTCOM διευκρίνισε μέσω X (του πρώην Twitter) ότι οι επιδρομές έγιναν από τις 12:00 ως τις 18:45 (ώρες Σανάα· 11:00 ως 17:45 ώρες Ελλάδας) και πρόσθεσε ότι τα οπλικά συστήματα των Χούτι ήγειραν «άμεση απειλή για τα εμπορικά πλοία και πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή» της Ερυθράς Θάλασσας.

Από τον Νοέμβριο, οι Χούτι, ένοπλο κίνημα υποστηριζόμενο από το Ιράν, βάζουν στο στόχαστρο πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν που κατ’ αυτούς συνδέονται με το Ισραήλ, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, όπου μαίνεται πόλεμος ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου.

Οι επιθέσεις ανάγκασαν μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να αναστείλουν τη διέλευση των πλοίων τους από την περιοχή στρατηγικής σημασίας, από την οποία περνάει περί το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

ΚόσμοςΥεμένηΧούθι