Τούρκοι αναλυτές θεωρούν ότι ο Ερντογάν δεν μπορεί να δημιουργήσει ρωσικό ενεργειακό κόμβο πριν ολοκληρωθεί η αγορά των F-16, παρά τις πιέσεις του Πούτιν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Deutsche Welle.
«Η αναβολή της επίσκεψης Πούτιν στην Τουρκία προβληματίζει τους τούρκους αναλυτές. Σε μια πρώτη αντίδραση Τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η αναβολή είχε να κάνει με τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία που προγραμματίζονται για τις 15-17 Μαρτίου. Όμως οι αναφορές αυτές ελάχιστα πείθουν.
Πολλοί θεωρούν ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που ο Ρώσος πρόεδρος θέλει να παίξει σκληρό παιχνίδι. Κατ΄ αρχήν αναφέρονται στην πρόταση που έκανε ο Πούτιν στον Ερντογάν πριν ένα χρόνο και είχε συναινέσει σε αυτό το τούρκος πρόεδρος, για να δημιουργηθεί ένας κόμβος στην Τουρκία μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Όμως αν τότε η Τουρκία ήταν για τον Πούτιν ο «πιο αξιόπιστος σύμμαχος», ένα χρόνο μετά οι συνθήκες έχουν αλλάξει.
Βέβαια η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία αλλά βρίσκεται σε μεγάλη πίεση από τους δυτικούς της συμμάχους. Και η πίεση έχει αυξηθεί μετά την υποχώρηση της Τουρκίαςγια την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μια εξέλιξη που δυσαρέστησε φυσικά την Μόσχα. Θα ήταν λοιπόν ριψοκίνδυνο για τον Ερντογάν να προωθήσει το τουρκορωσικό σχέδιο για τον ρωσικό ενεργειακό κόμβο.
Σε πορεία βελτίωσης οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας
Η Άγκυρα αναμένει από στιγμή σε στιγμή να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία της πώλησης των μαχητικών F-16 και στο βάθος βλέπει την πιθανότητα να αναβιώσει η συμφωνία αγοράς των μαχητικών F-35 εφόσον απομακρύνει τους ρωσικούς πυραύλους S-400. Σε μια στιγμή που η τουρκοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε πορεία βελτίωσης οποιαδήποτε κίνηση υπέρ του Πούτιν θα επηρέαζε αρνητικά αυτή την πορεία.
Ωστόσο τούρκοι αναλυτές δεν είναι σίγουροι ότι ο Ερντογάν θα αλλάξει εντελώς στάση απέναντι στη Ρωσία. Είναι ο μοναδικός ηγέτης που συνομιλεί με τον Πούτιν και μπορεί αυτό να αποδεχτεί χρήσιμο για το ΝΑΤΟ. Εξ αυτού θεωρούν ότι η Άγκυρα δεν θα βιαστεί να διώξει από το έδαφος της τους S-400 γιατί αυτό θα προκαλούσε κρίση στις σχέσεις με τη Μόσχα.
Κάποιοι θεωρούν ότι η αναβολή της επίσκεψης Πούτιν οφείλεται στις πιθανές υπερβολικές απαιτήσεις του ρώσου προέδρου από τον Ερντογάν ύστερα από τα μεγάλα δώρα που του έκανε πέρσι πριν τις τουρκικές εκλογές αναβάλλοντας τις πληρωμές για το ρωσικό φυσικό αέριο. Η τουρκική διπλωματία πρέπει να εργαστεί σκληρά για να κρατήσει τις νέες ισορροπίες».