Εξοργισμένοι αγρότες συγκρούστηκαν με αστυνομικούς, έριξαν αγάλματα και περικύκλωσαν κτίρια Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες σήμερα.
Κομβόι με εκατοντάδες οργισμένους εργάτες γης που οδηγούσαν βαριά τρακτέρ προχώρησαν προς την ευρωπαϊκή περιφέρεια στο κέντρο των Βρυξελλών όπου βρίσκονται τα κτίρια των ευρωπαϊκών θεσμών, αποφασισμένοι να εισακούστουν τα αιτήματά και τα παράπονά τους για το υπερβολικό κόστος, τους «πράσινους» κανόνες και τη «γραφειοκρατία από τους ηγέτες της ΕΕ».
Αφού ζεστάθηκαν, ανάβοντας φωτιές σε διάφορα σημεία της πόλης, οι αγρότες ανέβηκαν σήμερα το πρωί στα οχήματά τους και εισήλθαν στο κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας υπό τον θόρυβο των κινητήρων και τις κόρνες, σε μια συγκέντρωση κορύφωσης πολυήμερων διαμαρτυριών.
Η πλατεία μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γέμισε με τρακτέρ και οι αγρότες έβαλαν φωτιές. Καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις φρουρούσαν πίσω από οδοφράγματα και οι υπάλληλοι παρακολουθούσαν από τα μπροστινά σκαλιά στο εμβληματικό κτίριο, οι εξαγριωμένοι αγρότες πέταξαν αυγά.
Σημαντικές οδικές αρτηρίες στις Βρυξέλλες, την καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκλείστηκαν από περίπου 1.300 τρακτέρ, σύμφωνα με την εκτίμηση της αστυνομίας.
Προσωπικό ασφαλείας με εξοπλισμό καταστολής πλήθους φρουρούσε πίσω από μπάρες στην έδρα της ΕΕ, ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέφθαναν για μια έκτακτη σύνοδο Κορυφής με κύριο θέμα το πακέτο στήριξης που θα αποσταλεί στην Ουκρανία για τον συνεχιζόμενο, εξαντλητικό πόλεμό της κατά της Ρωσίας. Τα καλά νέα, όπως επεσήμαναν διεθνή ΜΜΕ είναι ότι επήλθε η πολυπόθητη συμφωνία μεταξύ των 27 κρατών μελών, ύστερα από την επίμονη άρνηση του του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, για το πακέτο των 50 δισ ευρώ στο Κίεβο. Ο Ούγγρος ηγέτης έκανε πίσω.
Ωστόσο, οι αγρότες είναι πιθανό να στριμώξουν στην ατζέντα της συνόδου και τα δικά τους αιτήματα, αφού προκάλεσαν χάος σε πολλές χώρες της ΕΕ, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και το Βέλγιο.
«Eλπίζουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι θα δουν ότι η γεωργία είναι απαραίτητη»
Ο Φρανσουά Ρικέρ, αγρότης από το νότιο Βέλγιο, αψήφησε τη χειμωνιάτικη νύχτα κοντά στην έδρα της ΕΕ και δήλωσε ότι περίμενε 1.000 έως 1.400 οχήματα.
«Θα υπάρχει πολύς κόσμος, θα δείξουμε ότι δεν συμφωνούμε και ότι φτάνει, αλλά στόχος μας δεν είναι να γκρεμίσουμε τα πάντα», είχε επισημάνει.
Ο Κέβιν Μπέρτενς ένας αγρότης από λίγο έξω από τις Βρυξέλλες, δήλωσε: «Αν δείτε με πόσους ανθρώπους είμαστε εδώ σήμερα, και αν δείτε ότι είναι σε όλη την Ευρώπη, πρέπει να έχετε ελπίδα».
«Πρέπει να ελπίζουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι θα δουν ότι η γεωργία είναι απαραίτητη. Είναι η τροφή, ξέρετε», πρόσθεσε.
Οι αγρότες αισθάνονται όλο και περισσότερο πιεσμένοι από τα πάντα, επισημαίνουν βελγικά Μέσα. Υψηλότερες τιμές της ενέργειας,ο αθέμιτος ξένος ανταγωνισμός που δεν χρειάζεται να συμμορφώνεται με τους αυστηρούς κανόνες της ΕΕ, ο πληθωρισμός, η κλιματική αλλαγή, που έχει μαραζώσει, πλημμυρίσει ή κάψει τις καλλιέργειες, αλλά και οι κλιματικές πολιτικές που επιβάλλει η ΕΕ.
Brussels, morning of the EU summit! Looks like a war zone, but it is the EU waging war on its farmers. European farmers are enraged – they’ll have no more of it and we stand in full solidarity! 💪🏻#AgriculteursEnColere #Brussels #EU #EUSummit pic.twitter.com/cmfOeJ873w
— Karvovszki Krisztina (@kkarvovszki) February 1, 2024
Sorry Antwerpen maar vandaag is Brussel de parking. #brussels #Farmerprotest https://t.co/4j77bmtGkY pic.twitter.com/hRaxF6YdG4
— Ninah Marie (@MarieNinaah) February 1, 2024
Οι αγρότες απέκλεισαν περισσότερες κυκλοφοριακές αρτηρίες σε Βέλγιο, Γαλλία και Ιταλία την Τετάρτη, καθώς προσπάθησαν να διακόψουν το εμπόριο σε μεγάλα λιμάνια και άλλες οικονομικές ζωτικές γραμμές για να μεταφέρουν το μήνυμά τους στις κυβερνήσεις τους, καθώς και στις Βρυξέλλες.
Ένταση έξω από το Ευρωκοινοβούλιο
Έφτασαν σήμερα λοιπόν στις Βρυξέλλες για να κάνουν ξεκάθαρο το μήνυμά τους, να ακουστούν, όπως παραδέχτηκε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.
«Σας βλέπουμε, σας ακούμε. Αν θέλετε να ακουστεί η φωνή σας, κάντε την να ακουστεί και τον Ιούνιο, όταν θα ψηφίσετε για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Ενώ οι ημέρες της διογκούμενης δυσαρέσκειας ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές, η γαλλική αστυνομία συνέλαβε 91 διαδηλωτές που εισέβαλαν στην μεγαλύτερη αγορά τροφίμων της Ευρώπης την Τετάρτη, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού.
Οι αγρότες που έφτασαν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη επέμεναν ότι η διαμαρτυρία τους θα είναι ειρηνική και οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν χειριστεί τις διαμαρτυρίες με ήπιο τρόπο μέχρι στιγμής, αναφέρει η Daily Mail.
Σήμερα, ωστόσο δεν έλειψε η ένταση έξω από το Ευρωκοινοβούλιο με τις Αρχές να προχωρούν σε ρίψη νερού για να απωθήσουν τους πιο εξαγριωμένους αγρότες, οι οποίοι πέταξαν μέχρι και αβγά προς το ευρωπαϊκό κτίριο.
🔴🇪🇺 EUROPE
– Face-à-face tendu entre la police et les agriculteurs européens devant le parlement européen
Pour rester informé, suivez @LeDirectInfo #AgriculteursEnColeres #Rungis #blocageDeParis #GreveGenerale pic.twitter.com/UTlpOWdujP
— – Le Direct Info 🔴 (@LeDirectInfo) February 1, 2024
Οι διαμαρτυρίες είχαν άμεσο αντίκτυπο ήδη από χθες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, ανακοίνωσε σχέδια για τη θωράκιση των αγροτών από τις φθηνές εξαγωγές από την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου καθώ και μέτρα ώστε να επιτρέψει στους αγρότες να χρησιμοποιήσουν ορισμένες εκτάσεις που είχαν ωθηθεί να μείνουν σε αγρανάπαυση για περιβαλλοντικούς λόγους.
Σφήνα στην ατζέντα της Συνόδου οι αγρότες;
Τα σχέδια πρέπει ακόμη να εγκριθούν από τα 27 κράτη μέλη του μπλοκ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά ισοδυναμούν με μια ξαφνική και συμβολική παραχώρηση.
«Θα ήθελα απλώς να τους διαβεβαιώσω ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ακούσουμε τις ανησυχίες τους», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφτσοβιτς.
Οι διαμαρτυρίες σε όλη την Ευρώπη έρχονται ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο, στις οποίες η ακροδεξιά, για την οποία οι αγρότες αντιπροσωπεύουν ένα αυξανόμενο εκλογικό σώμα, αναμένεται να σημειώσει μεγάλα κέρδη, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Ενώ η κρίση των αγροτών δεν περιλαμβάνεται επισήμως στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ, είναι βέβαιο ότι θα συζητηθεί, τουλάχιστον στο περιθώριο.