Πακέτο 14 ευνοϊκών μέτρων για τους Τουρκοκύπριους ανακοίνωσε η κυπριακή κυβέρνηση

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής μια σειρά 14 μέτρων που στοχεύουν στη διευκόλυνση των Τουρκοκυπρίων.

Τα μέτρα ανακοινώνονται λίγες μέρες πριν την προγραμματισμένη άφιξη της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Μαρία Άνχελα Κουεγιάρ, η οποία θα διερευνήσει την πιθανότητα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, οι οποίες διεκόπησαν το 2017 στο Κράν Μοντανά της Ελβετίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Κυπριακή Δημοκρατίας, «τα μέτρα έχουν διαμορφωθεί μονομερώς κατόπιν αξιολόγησης όλων των δεδομένων και θα εφαρμοστούν στο πλαίσιο της εσωτερικής νομιμότητας, του διεθνούς δικαίου και του κοινοτικού κεκτημένου».

Συγκεκριμένα, τα 14 μέτρα της δέσμης είναι:

1. Στο πλαίσιο της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου τον Φεβρουάριο του 2007, έναρξη εξέτασης εκκρεμούντων αιτήσεων για παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας.
(Θα εξεταστούν και περιπτώσεις παιδιών μικτών γάμων Τουρκοκυπρίων με Τούρκους εποίκους για ανθρωπιστικούς λόγους)

2. Καταβολή σύνταξης χηρείας σε δικαιούχους.
(Τουρκοκύπριοι οι οποίοι έχουν εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας)

3. Πρόσβαση ασθενών στις κλινικές υπηρεσίες του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής.
(Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής βρίσκεται ακριβώς πάνω στη πράσινη γραμμή και είναι ιδιαιτέρως εύκολη η πρόσβαση Τουρκοκυπρίων)

4. Κάλυψη έκτακτων και επειγουσών φαρμακευτικών αναγκών .

5. Διεύρυνση καταλόγου αγαθών στο πλαίσιο του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής με την προσθήκη 6 συγκεκριμένων προϊόντων.
(Ο κανονισμός της Πράσινης Γραμμής καθορίζει μια σειρά από προϊόντα που μπορούν να διακινηθούν χωρίς προβλήματα μεταξύ ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών).

6. Δικαίωμα συμμετοχής σε προγράμματα ανθρώπινου δυναμικού, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων.

7. Δικαίωμα συμμετοχής σε προγράμματα κατάρτισης του Κέντρου Παραγωγικότητας, όπως και σε επιμορφωτικά σεμινάρια για θέματα κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

8. Δικαίωμα απόκτησης Κάρτας Πολιτισμού Νέων που συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους.

9. Ενίσχυση της στελέχωσης στα σημεία διέλευσης.
(Περισσότεροι αστυνομικοί και υπαλληλοι στα οδοφράγματα ώστε να περιοριστεί η ταλαιπωρία όσων πηγαινοέρχονται στα κετεχόμενα)

10. Διαπλάτυνση του σημείου διέλευσης στον Άγιο Δομέτιο.
(Το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου είναι το κύριο σημείο διέλευσης οχημάτων από και προς τα κατεχόμενα στην ευρύτερη περιοχή Λευκωσίας και συχνά δημιουργούνται ουρές λόγω του στενού δρόμου).

11. Μέτρα ταχείας διέλευσης για μαθητές στο σημείο διέλευσης του Λήδρα Πάλας.
(Θα δίνεται προτεραιότητα σε Τουρκοκύπριους μαθητές που φοιτούν σε σχολεία στις ελεύθερες περιοχές ώστε να μην καθυστερούν στα οδοφράγματα)

12. Πρόσληψη λειτουργών με γνώση της Τουρκικής γλώσσας στο Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη Λευκωσίας.

13. Διασφάλιση συνέχισης ομαλής λειτουργίας της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στο χωριό Μια Μηλιά.

14. Περαιτέρω διευκόλυνση πρόσβασης σε μουσουλμανικά μνημεία στις ελεύθερες περιοχές.

Η Κυπριακή Προεδρία αναφέρει ότι «παραμένουμε προσηλωμένοι στην προσπάθειά μας για τη δημιουργία προϋποθέσεων για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών και του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΚόσμοςΚύπροςΤουρκίαΤουρκοκύπριοι