Ανησυχία ΟΗΕ για την στρατικοποίηση της νεκρής ζώνης στην Πύλα

Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο και Επικεφαλής της UNFICP, Κόλιν Στιούαρτ, εξέφρασε ανησυχίες για την αύξηση της στρατιωτικοποίησης της νεκρής ζώνης (πράσινη γραμμή) και είπε ότι η έκθεση για την ειρηνευτική δύναμη της UNFICYP στην Κύπρο αντανακλά αυτές τις ανησυχίες.

Mετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Κόλιν Στιούαρτ είπε ότι θα ενημερώσει επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τυχόν νέες εξελίξεις μετά τις 12 Δεκεμβρίου που λήγει η έκθεση, στις 17 Ιανουαρίου που θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη. Όταν ρωτήθηκε για τις εξελίξεις στο μικτό χωριό Πύλα, ο Κ. Στιούαρτ εξέφρασε τις ανησυχίες του «για ζητήματα που απειλούν την ακεραιότητα της νεκρής ζώνης και ορισμένα ζητήματα που ανατρέπουν το στρατιωτικό στάτους κβο».

Είπε επίσης ότι συζήτησε όλα αυτά τα θέματα τόσο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη όσο και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ. «Η κύρια ανησυχία που έχουμε είναι αυτή η αύξηση της στρατιωτικοποίησης κατά μήκος της νεκρής ζώνης, γιατί ο κύριος σκοπός μας είναι να διατηρήσουμε τη σταθερότητα, να δημιουργήσουμε ευνοϊκές συνθήκες ώστε να λυθεί το Κυπριακό», είπε. Πρόσθεσε ότι μόλις διοριστεί η απεσταλμένη του νέου Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, θέλουν να έχει καλές συνθήκες για να μπορεί να προχωρήσει.

Για τη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ε. Τατάρ, ο Κ. Στιούαρτ ανέφερε ότι συζήτησαν πρωτίστως ζητήματα της νεκρής ζώνης και σχετικά θέματα και ότι δεν συζήτησαν το Κυπριακό αυτό καθαυτό. «Δεν έχω δει σημαντικές αλλαγές στις θέσεις των μερών», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για την καθυστέρηση στον διορισμό της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο Κ. Στιούαρτ είπε «δεν ξέρω αν αυτά τα πράγματα χρειάζονται χρόνο, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα συμβεί πολύ σύντομα».

Ανέφερε ακόμα ότι αναμένει άμεσα την ανακοίνωση της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα και ότι ανυπομονεί να τη συναντήσει στη Νέα Υόρκη όταν θα βρίσκεται εκεί. Παράλληλα αναφέρθηκε στις προσδοκίες για το 2024 και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρχουν θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό.

«Ελπίζουμε σε ένα θετικό 2024, όπως γνωρίζετε, το 2024 σηματοδοτεί την 60η επέτειο από την παρουσία του ΟΗΕ στην Κύπρο. Είναι μια πολύ θλιβερή επέτειος. Πιστεύουμε ότι το Κυπριακό θα έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και πολύ καιρό», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι η 60η αυτή επέτειος που σηματοδοτείται στις 4 Μαρτίου, θα πρέπει να είναι μια υπενθύμιση του πόσο σημαντική είναι η επίλυση του Κυπριακού.

ΚόσμοςΚύπροςΟΗΕΠύλαΤουρκία