Ο ένοπλος που σκότωσε 14 άτομα σε πανεπιστήμιο της Πράγας ομολόγησε σε σημείωμα αυτοκτονίας του προηγούμενη διπλή δολοφονία, ανακοίνωσε η τσεχική αστυνομία.
Στο σημείωμα που βρέθηκε στο σπίτι του, ο Ντέιβιντ Κόζακ φέρεται να είχε ομολογήσει ότι είχε πυροβολήσει άνδρα και τη μικρή του κόρη σε δάσος κοντά στην Πράγα στις 15 Δεκεμβρίου, έξι ημέρες πριν από την επίθεση στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου.
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο Κόζακ βρισκόταν σε λίστα 4.000 υπόπτων για τη διπλή δολοφονία στο δάσος. Σκότωσε επίσης τον πατέρα του. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων του ανέρχεται σε 17.
Η χειρότερη μαζική δολοφονία στην Τσεχία
Η επίθεση στο πανεπιστήμιο, στις 21 Δεκεμβρίου, είναι η χειρότερη μαζική δολοφονία στην ιστορία της Τσεχίας.
Ο Κόζακ, 24χρονος μεταπτυχιακός φοιτητής ιστορίας στο πανεπιστήμιο, αυτοκτόνησε ενώ βρισκόταν σε κλοιό ένοπλων αστυνομικών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Denik N, το σημείωμα εντοπίστηκε από την αστυνομία στο σπίτι του στις 21 Δεκεμβρίου, δηλαδή την ημέρα της επίθεσης.
Σε αυτό, φέρεται να είχε ομολογήσει ότι είχε πυροβολήσει τον άνδρα με την κόρη του στο δάσος Κλάνοβιτσε, στα ανατολικά περίχωρα της πρωτεύουσας, μία εβδομάδα νωρίτερα.
Τα θύματα φέρονται να είναι 32χρονος άνδρας και ένα κοριτσάκι δύο μηνών, σύμφωνα με τα τσεχικά μέσα ενημέρωσης.
Αξιωματούχοι της αστυνομίας είχαν δηλώσει ότι ήταν «πολύ πιθανό» ο δράστης να είχε διαπράξει και τις δολοφονίες στο Κλάνοβιτσε, κάτι που επιβεβαιώθηκε αργότερα από τη βαλλιστική εξέταση.
Οπως ανακοίνωσαν, ο Κόζακ βρισκόταν σε μακρά λίστα πιθανών υπόπτων τους οποίους ήθελαν να ανακρίνουν και εξέφρασαν τη λύπη τους που δεν είχαν καταφέρει να τον προσεγγίσουν νωρίτερα.
Η επίθεση της περασμένης εβδομάδας στο πανεπιστήμιο έλαβε χώρα στο κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής, όπου ο Κόζακ εθεάθη να ανοίγει πυρ με τουφέκι από την ταράτσα.
Δεκατρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο πανεπιστήμιο, ενώ ένα δέκατο τέταρτο θύμα υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί. Αλλα 25 άτομα τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία.
Έρευνες για το κίνητρο
Η αστυνομία δεν έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες για το πιθανό κίνητρο των δολοφονιών, τονίζοντας ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Τσεχίας Βιτ Ρακούσαν κάλεσε τους δημάρχους όλων των πόλεων και χωριών να ακυρώσουν τις ρίψεις πυροτεχνημάτων την Πρωτοχρονιά λόγω πένθους.
Μαζικές δολοφονίες στην Ευρώπη
Η επίθεση στο πανεπιστήμιο ήταν από τις χειρότερες του αιώνα στην Ευρώπη από έναν δράστη. Ακολουθεί σύντομο ιστορικό μαζικών δολοφονιών.
Νορβηγία, Ιούλιος 2011 Ο Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ σκότωσε 77 ανθρώπους, καθώς είχε τοποθετήσει βόμβα σε αυτοκίνητο που σκότωσε οκτώ άτομα σε κυβερνητικό κτίριο του Οσλο και στη συνέχεια πυροβόλησε άλλους 69, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν έφηβοι, σε θερινή κατασκήνωση σε νησί που διαχειρίζεται η νεολαία του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος.
Γερμανία, Απρίλιος 2002 Ο Ρόμπερτ Στάινχαουζερ, 19 ετών, σκότωσε 16 άτομα – 13 καθηγητές, δύο μαθητές και έναν αστυνομικό – στο γυμνάσιο Gutenberg Gymnasium στην Ερφούρτη. Είχε αποβληθεί από το σχολείο το προηγούμενο φθινόπωρο.
Γερμανία, Μάρτιος 2009 Ο Τιμ Κρέτσμερ, 17 ετών, σκότωσε 15 άτομα σε πυροβολισμούς που ξεκίνησαν στο πρώην σχολείο του σε πόλη κοντά στη Στουτγάρδη. Πυροβόλησε εννέα μαθητές και τρεις καθηγητές στο σχολείο, προτού μεταβεί σε άλλη κοντινή πόλη, όπου πυροβόλησε άλλους τρεις περαστικούς.
Ελβετία, Σεπτέμβριος 2001 Ο Φρίντριχ Λιμπάχερ εισήλθε στο κτίριο του περιφερειακού κοινοβουλίου στην πόλη Τσουγκ ντυμένος με αστυνομική στολή και σκότωσε 14 άτομα, ενώ τραυμάτισε άλλα δέκα.
Σερβία, Απρίλιος 2013 Ο Λιουμπίσα Μπογκντάνοβιτς πυροβόλησε δεκατρείς ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και δίχρονο αγόρι, και τραυμάτισε τη σύζυγό του σε χωριό έξω από το Βελιγράδι. Ο Μπογκντάνοβιτς ήταν βετεράνος του στρατού που είχε πολεμήσει με τις σερβικές δυνάμεις στον πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Το Πανεπιστήμιο του Καρόλου, που ιδρύθηκε το 1347, είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Τσεχικής Δημοκρατίας και ένα από τα παλαιότερα στην Ευρώπη.