Συνελήφθη ένας άνδρας για την κλοπή έργου του Banksy σε δρόμο του Λονδίνου - Πόση υπολογίζεται η αξία του

Συνελήφθη χθες βράδυ ένας άνδρα ως ύποπτο για την κλοπή μιας πινακίδας STOP, έργου του Banksy αξίας έως και 500.000 λιρών, η οποία εκλάπη στο Λονδίνο.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι είχε επιστρατεύσει ντετέκτιβ για να ερευνήσουν την υπόθεση κλοπής. Το έργο – μια κόκκινη πινακίδα STOP με τρία στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω της – εμφανίστηκε σε δρόμο του δυτικού Λονδίνου το πρωί της Παρασκευής – ενώ λίγο αργότερα ο Banksy επιβεβαίωσε αναρτώντας το έργο του στα κοινωνικά δίκτυα ότι του ανήκει. Περίπου μία ώρα μετά, δύο άντρες την αφαίρεσαν.

Η κλοπή ωστόσο καταγράφηκε σε βίντεο και πλάνα της έκαναν τον γύρο των κοινωνικών δικτύων. Σε αυτά φαίνονται δύο άνδρες με ένα κοπτικό για μπουλόνια να προχωρούν στη θρασύτατη κλοπή, χωρίς να κάνουν καμία προσπάθεια να κρύψουν την ταυτότητά τους, και ενώ μάρτυρες γύρω τους τούς βιντεοσκοπούν.

Σύμφωνα με την αστυνομία ο άνδρας συνελήφθη ως ύποπτος για κλοπή και εγκληματική ζημία, παραμένει υπό κράτηση και οι έρευνες συνεχίζονται.

«Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη ότι θα το πάρουν πίσω. Δεν μιλάμε απλώς για μια πινακίδα δρόμου, αλλά για ένα έργο τέχνης που τοποθετήθηκε εκεί για την κοινότητα. Είναι τέχνη του δρόμου και είναι για τους ανθρώπους», δήλωσε μέλος του συμβουλίου της περιοχής.

«Γνωρίζουμε ότι κοινοποιούνται βίντεο που δείχνουν την αφαίρεση της πινακίδας» σημείωσαν προσθέτοντας ότι όποιος έχει πληροφορίες για το περιστατικό ή για το πού βρίσκεται η πινακίδα θα πρέπει να καλέσει την αστυνομία.

Ποια είναι η αξία του έργου του Banksy

Ο Ulrich Blanché, ειδικός στην τέχνη του δρόμου στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία, πιστεύει ότι η θέση του έργου στην Commercial Way κοντά σε ένα γραφείο κηδειών, μαζί με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη υποδηλώνουν μια κριτική στο παγκόσμιο εμπόριο όπλων.

Πολλοί από τους ακόλουθους του Banksy στο Instagram ερμήνευσαν το τελευταίο του έργο ως έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Ένας ιδιοκτήτης γκαλερί δήλωσε ότι το έργο τέχνης θα μπορούσε να αξίζει έως και 500.000 λίρες. Ο John Brandler, η γκαλερί του οποίου στο Έσεξ πουλάει έργα του Banksy, δήλωσε: «Θα μπορούσε εύκολα να είναι υψηλότερη. Η προσοχή των μέσων ενημέρωσης το έχει κάνει πιο πολύτιμο».

BanskyκλοπήΛονδίνο