Γερμανικό ΜΜΕ: Θα γίνουν φίλοι από εχθροί Ελλάδα και Τουρκία; - Γιατί αλλάζει στάση ο Ερντογάν

Τη βελτίωση του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σχολιάζουν τα γερμανικά ΜΜΕ με αφορμή την αυριανή άφιξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα για τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως αναφέρει το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND), o Τούρκος πρόεδρος φθάνει στην ελληνική πρωτεύουσα μετά μεγάλης συνοδείας οκτώ υπουργών, δεκάδων συμβούλων και δημοσιογράφων. Και «μετά τις σοβαρές εντάσεις των περασμένων ετών, που λίγο έλειψαν το καλοκαίρι του 2020 να οδηγήσουν σε στρατιωτική σύρραξη των δύο εταίρων στο ΝΑΤΟ, αμφότερες οι πλευρές στρέφονται στον διάλογο».

Αλλά ο ανταποκριτής του, Γκερντ Χέλερ, σημειώνει ότι «ουδείς στην Αθήνα και την Άγκυρα αναμένει μεγάλα βήματα προόδου ή και κάποια υπέρβαση στα διμερή σημεία τριβής την Πέμπτη», δεδομένης της πολυπλοκότητάς τους.

Προσπάθεια για μια «θετική ατζέντα» στα ελληνοτουρκικά

Μολαταύτα, Ελλάδα και Τουρκία «θέλουν τώρα να βάλουν σε αναμονή τις διαφωνίες εκείνες που είναι δύσκολο να επιλυθούν και να αναζητήσουν πρώτα ευκαιρίες συνεργασίας σε λιγότερο επικίνδυνους πολιτικά τομείς.

Για παράδειγμα, η συνεργασία στον τουρισμό και η διευκόλυνση της έκδοσης βίζας για τους Τούρκους παραθεριστές. Συζητούνται καλοκαιρινές κατασκηνώσεις σε κάθε χώρα για μαθητές. Η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας Λίνα Μενδώνη θέλει να μιλήσει με τον Τούρκο συνάδελφό της Μεχμέτ Νούρι Ερσόι για κοινά ανασκαφικά έργα αρχαιολόγων και των δύο χωρών. Κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης λένε ότι θέλουν να αναζητήσουν μια “θετική ατζέντα”», αναφέρει το RND.

Δεν παραλείπει, βέβαια, να σημειώσει ότι ο Ερντογάν εμφανίστηκε στο παρελθόν ένας «απρόβλεπτος, ιδιόρρυθμος εταίρος», ο οποίος δήλωσε μόλις πέρυσι, μετά την κόντρα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ότι ο Μητσοτάκης δεν υπάρχει πια γι’ αυτόν και δεν θα ξανασυναντηθεί ποτέ μαζί του. Επανειλημμένα απείλησε ο Τούρκος πρόεδρος να εκτοξεύσει πυραύλους στην Αθήνα και να κατακτήσει ελληνικά νησιά: «Θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ».

Γιατί αλλάζει στάση ο Ερντογάν

«Αλλά στο μεταξύ ο Ερντογάν έχει ηρεμήσει και πάλι. Ο Μητσοτάκης δεν είναι πλέον persona non grata γι’ αυτόν», αναφέρει το RND, σημειώνοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκαν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο και στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, ενώ την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν εξέφρασε σε συνέντευξή του την ελπίδα για την «έναρξη μιας νέας εποχής» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την «αλλαγή σελίδας» που θα είναι αμοιβαία επωφελής (win-win) και για τις δύο χώρες.

Όπως σημειώνει το άρθρο, ο Ερντογάν δεν στέκεται μόνον στα λόγια, αφού από τις 1.164 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά το πρώτο τρίμηνο του έτους, από τον Απρίλιο μέχρι τον Νοέμβριο καταγράφηκαν μόνον οκτώ και από τις 87 αερομαχίες τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, δεν σημειώθηκε καμία από τον Μάρτιο. Παράλληλα το RND υπογραμμίζει ότι έχει μειωθεί κατά 60% από τον Σεπτέμβριο ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που περνούν από την Τουρκία σε νησιά του Αιγαίου.

Και όπως εξηγεί, η αλλαγή στάσης του Ερντογάν έναντι της Ελλάδας «αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης διόρθωσης πορείας της εξωτερικής πολιτικής. Ο Τούρκος πρόεδρος αναζητεί νέες επαφές με τη Δύση, μια στροφή που υπαγορεύεται από τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα. Η Τουρκία διέρχεται μια νομισματική κρίση, χρειάζεται συνάλλαγμα και την εμπιστοσύνη των αγορών. Οι περισσότεροι επενδυτές του εξωτερικού και οι σημαντικότεροι εμπορικοί εταίροι της Τουρκίας εδρεύουν στην Ευρώπη. Και ο Ερντογάν γνωρίζει ότι η βελτίωση των σχέσεων με την ΕΕ περνά από την Ελλάδα», τονίζει το RND.

Θα υπάρξει ελληνοτουρκική συμφωνία για το μεταναστευτικό;

«Γι’ αυτόν τον λόγο ο Ερντογάν είναι διατεθειμένος για παραχωρήσεις σε ένα ζήτημα, το οποίο είναι κομβικής σημασίας για την ΕΕ και ειδικά για τη Γερμανία: Άγκυρα και Αθήνα διαπραγματεύονται παρασκηνιακά εδώ και κάποιους μήνες κάποια κοινά βήματα αναφορικά με τον τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης (…). Στόχος είναι να σταματήσουν τα σκάφη των διακινητών στο Αιγαίο, προτού φθάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και οι μετανάστες σε τουρκικό έδαφος. Μια σχετική συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί την Πέμπτη.

Αυτό θα ήταν μια σημαντική εξέλιξη και για την ΕΕ. Μια τέτοια ελληνοτουρκική συμφωνία θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για διαπραγματεύσεις με στόχο την επέκταση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας του 2016», καταλήγει το άρθρο.

EρντογάνΕΛΛΑΔΑΜητσοτάκηςπολιτικήΤουρκία