Γάζα: Ενδεχόμενο διάνοιξης και δεύτερου ανθρωπιστικού περάσματος

Τη διάνοιξη και δεύτερου συνοριακού περάσματος στο Κερέμ Σαλόμ εξετάζουν οι διαμεσολαβητές μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ώστε να διευκολυνθεί η είσοδος πολύ περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας εν μέσω της κατάπαυσης του πυρός.

 

Ο υπεύθυνος της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς ταξιδεύει στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας Αμμάν σήμερα Τετάρτη ώστε να συζητήσει το άνοιγμα του περάσματος Κερέμ Σαλόμ, το οποίο στα εβραϊκά σημαίνει το «αμπέλι της ειρήνης».

Ευρισκόμενο εκεί όπου διασταυρώνονται τα σύνορα του Ισραήλ, της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου, το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ μετέφερε περισσότερο από το 60% της βοήθειας που πήγαινε στη Γάζα καθημερινά πριν από τον πόλεμο που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου.

Τον Σεπτέμβριο όμως το Ισραήλ έκλεισε το πέρασμα αυτό διότι εντοπίστηκε ροή εκρηκτικών υλών – άλλη μια προειδοποίηση για την επίθεση στις αρχές του περασμένου μηνός που οι Ισραηλινοί αγνόησαν.

Η βοήθεια για τη Γάζα έρχεται τώρα μέσω του περάσματος της Ράφα στα αιγυπτιακά σύνορα, το οποίο αρχικά σχεδιάστηκε για διαβάσεις πεζών και όχι για φορτηγά.

Η προσωρινή κατάπαυση του πυρός επέτρεψε σε περίπου 800 φορτηγά βοήθειας να εισέλθουν στη Γάζα και το πρώτο από τα τρία αμερικανικά αεροσκάφη με ανθρωπιστικές προμήθειες για τη Γάζα προσγειώθηκε στην Αίγυπτο την Τρίτη.

Απελπιστική κατάσταση

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, μόνο 121.000 πολίτες της Γάζας κατάφεραν να λάβουν τρόφιμα κατά το πρώτο πενθήμερο της παρούσας κατάπαυσης του πυρός, καθώς η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας από το μοναδικό πέρασμα της Ράφα είναι κατά γενική ομολογία «σταγόνα στον ωκεανό» της απελπισίας για τους 2,2 εκατ. κατοίκους του παλαιστινιακού θυλάκου.

Περισσότερα από τα δύο τρίτα των κατοίκων της Γάζας έχουν χάσει τα σπίτια τους από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, με χιλιάδες οικογένειες να κοιμούνται όπως-όπως σε αυτοσχέδια καταφύγια με μόνο τα υπάρχοντα που μπορούσαν να κουβαλήσουν. Εχουν απελπιστικές ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα και καθαρό νερό.

«Εχουμε μια δραματική ανθρωπιστική κατάσταση. Ταυτόχρονα, θέλουμε να έχουμε την πλήρη απελευθέρωση όλων των ομήρων, που πιστεύουμε ότι θα πρέπει να είναι άνευ όρων και άμεση. Αλλά χρειαζόμαστε μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα τώρα», είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες την Τρίτη στους δημοσιογράφους.

ΓάζαεκεχειρίαΙσραήλπόλεμοςΧαμάς