Διαψεύστηκαν οι ελπίδες των συγγενών των ομήρων της Χαμάς, που ήλπιζαν στην απελευθέρωσή τους σήμερα, καθώς ο επικεφαλής του Ισραηλινού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι κάτι κέτοιο δεν θα συμβεί πριν από την Παρασκευή.
Το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν την Τετάρτη σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα για τουλάχιστον τέσσερις ημέρες, ώστε να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας και να απελευθερωθούν τουλάχιστον 50 όμηροι που κρατούνται από μαχητές στον θύλακα σε αντάλλαγμα με τουλάχιστον 150 Παλαιστίνιους φυλακισμένους στο Ισραήλ.
Ο χρόνος έναρξης της εκεχειρίας και της απελευθέρωσης των ομήρων δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επισήμως. Μια αιγυπτιακή πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι οι μεσολαβητές επιδίωξαν την έναρξη της εκεχειρίας στις 10:00 το πρωί σήμερα. Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζίντ μπιν Μοχάμεντ Αλ Ανσάρι, δήλωσε ότι η ανακοίνωση σχετικά με την έναρξη της εκεχειρίας θα μπορούσε να γίνει τις επόμενες ώρες.
“Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων προχωρούν συνεχώς“, δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Τζάτσι Χανέγκμπι. “Η απελευθέρωση θα ξεκινήσει σύμφωνα με την αρχική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, και όχι πριν από την Παρασκευή“, ανέφερε.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αντριέν Γουάτσον, δήλωσε ότι οι λεπτομέρειες για την απελευθέρωση βρίσκονται υπό επεξεργασία. “Είμαστε καλό δρόμο και ελπίζουμε ότι η εφαρμογή θα ξεκινήσει την Παρασκευή το πρωί“, δήλωσε η Γουάτσον.
Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ισραήλ Kan, επικαλούμενος έναν άγνωστο ισραηλινό αξιωματούχο, μετέδωσε ότι υπήρξε 24ωρη καθυστέρηση στην εκεχειρία επειδή η συμφωνία δεν είχε υπογραφεί από τη Χαμάς και τον διαμεσολαβητή Κατάρ. Ο αξιωματούχος δήλωσε αισιόδοξος ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί όταν υπογραφεί.
“Κανείς δεν είπε ότι θα υπάρξει απελευθέρωση αύριο, εκτός από τα ΜΜΕ… Έπρεπε να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν προβλέπεται καμία απελευθέρωση πριν από την Παρασκευή, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί για τους ομήρους“, ανέφερε ο Καν επικαλούμενος πηγή του ισραηλινού πρωθυπουργικού γραφείου.
Ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet ανέφερε από πλευράς του έναν ακόμα λόγο για τον οποίο αναβλήθηκε η έναρξη ισχύρος της συμφωνίας. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι το Ισραήλ δεν είχε ακόμη λάβει τα ονόματα των ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν από τη Χαμάς.
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα ανώνυμους αξιωματούχους, ανέφεραν ότι η παύση των μαχών με τη Χαμάς δεν θα αρχίσει επίσης πριν από την Παρασκευή. Άλλωστε, παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ισραηλινά αεροσκάφη και πυροβολικό έπληξαν τη νότια πόλη Χαν Γιουνίς της Γάζας σε τουλάχιστον δύο κύματα και 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Επιθέσεις αναφέρθηκαν επίσης σε πολλά άλλη μέρη της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των καταυλισμών Τζαμπάλια και Νουσεϊράτ.
Με σκοπό να δοθεί η δυνατότητα νομικής προσφυγής την τελευταία στιγμή, το Ισραήλ έδωσε κατάλογο με τριακόσια ονόματα Παλαιστινίων κρατουμένων, που θα μπορούσαν να αφεθούν ελεύθεροι. Συγκεκριμένα στη λίστα υπάρχουν 33 γυναίκες και 123 ανήλικοι. Ο νεότερος που κρατείται είναι 14 ετών και η μεγαλύτερη μια 59χρονη γυναίκα.
Η συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές προβλέπει την απελευθέρωση τουλάχιστον 50 ομήρων, γυναικών και παιδιών, και «παύση» των εχθροπραξιών για τέσσερις ημέρες. Σε αντάλλαγμα για τους 50 ομήρους, αναμένεται να αποφυλακιστούν 150 παλαιστίνιοι έγκλειστοι σε ισραηλινά κέντρα κράτησης, ανάμεσά τους επίσης γυναίκες και παιδιά.
Παλαιστίνιος αξιωματούχος μιλώντας μάλιστα στο Reuters τόνισε ότι η συμφωνία για την απελευθέρωση 50 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 150 Παλαιστινίων κρατουμένων θα επαναληφθεί αργότερα αυτόν τον μήνα, κάτι που σημαίνει την απελευθέρωση 100 συνολικά από τους περίπου 240 ανθρώπους που συνέλαβε η Χαμάς στη διάρκεια της πολυαίμακτης επίθεσής της στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα απελευθερώσει συνολικά 300 Παλαιστίνιους κρατούμενους σε δύο ανταλλαγές.
Οι εντονότατες παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν όταν το Κατάρ προσέγγισε τις Ηνωμένες Πολιτείες με ευαίσθητες πληροφορίες για τους ομήρους προτείνοντας τη δημιουργία μια μικρής ομάδας που θα μεσολαβούσε για την απελευθέρωσή τους. Η ομάδα αυτή συστάθηκε με τη συμφωνία και του Ισραήλ σε συνθήκες απόλυτης μυστικότητας κι από εκεί ξεκίνησε διπλωματικός αγώνας δρόμου.
Αυτό που προκύπτει από όλα τα στοιχεία που αποκαλύπτονται είναι ο κομβικός ρόλος Κατάρ και Ηνωμένων Πολιτειών με προσωπική εμπλοκή των ηγετών τους, του προέδρου Μπάιντεν και του Εμίρη Αλ Θάνι και βεβαίως τη σημαντική συνδρομή της Αιγύπτου. Ενεργό και κρίσιμο ρόλο έπαιξαν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών αλλά και οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών όλων των χωρών που μεσολάβησαν μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Την ίδια ώρα, ιραηλινοί στρατιώτες που πρόκειται να συνοδεύσουν τα παιδιά ομήρους για να απελευθερωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Χαμάς έλαβαν συγκεκριμένες οδηγίες από το Υπουργείο Πρόνοιας για να αντιμετωπίσουν το ψυχολογικό τραύμα που υπέστησαν, σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΕΡΤ στο Ισραήλ, Γιώργο Σιδέρη.
Μεταξύ αυτών των οδηγιών είναι να μην απαντήσουν στις ερωτήσεις των παιδιών σχετικά με τους γονείς τους και να περιμένουν μέχρι να βρεθούν στο Ισραήλ. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλοί από αυτούς έχουν χάσει τουλάχιστον έναν από τους γονείς τους, αν όχι και τους δύο.
Μια άλλη οδηγία αναφέρει να μην πάρουν τα παιδιά αμέσως στην αγκαλιά τους και να περιμένουν να δουν πως περπατούν αν είναι ικανά και φυσικά να μην τα τρομάξουν αρπάζοντας τα με ταχύτητα για να τα μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο.