Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Γουατεμάλα στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Λατινική Αμερική, απευθυνόμενος στη Διεθνή Κοινότητα, κατέστησε σαφές πως πρέπει να παρθούν μέτρα, ώστε να μην κυριαρχούν στην Ουκρανία υπερεθνικιστικά φρονήματα.
Ο ίδιος ευχαρίστησε τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής που “δεν εντάχθηκαν στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας” και πρόσθεσε: “Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι ακραία, υπάρχει μια αναβίωση του υπερεθνικιστικού αισθήματος“. Ακολούθως διευκρίνισε: “Ζητούμε να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθεί η μετατροπή της Ουκρανίας σε μια εθνικιστική περιοχή που σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχεί στα υφιστάμενα ευρωπαϊκά πρότυπα“.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση προέβησαν σε κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν έθεσε ως στόχο την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας. Να σημειωθεί πως οι μεγάλες δυτικές δυνάμεις εξαπολύουν βέλη κατά της Ρωσίας, καθώς θεωρούν ότι απέστειλε στρατιωτική βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία, προκειμένου να ενισχύσει τους αντάρτες που μάχονταν εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων του Κιέβου.
Η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε παρουσία των τακτικών δυνάμεων της στην Ουκρανία.
Ο Λαβρόφ επισκέφτηκε επίσης στην Κούβα, την Κολομβία και τη Νικαράγουα.
Όπως αναφέρει ο Εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μια οφειλή της Ουκρανίας προς την Ρωσία ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι δυνατόν να αποτελέσει εμπόδιο στο σχέδιο διάσωσης του Κιέβου, με αποτέλεσμα να μην καταβληθεί η συνδρομή από το ΔΝΤ. Να σημειωθεί πως το Κίεβο βρίσκεται σε επίπεδο διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές του, καθώς αποσκοπεί στην μείωση του χρέους του κατά 15 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η εν λόγω ελάφρυνση θα οδηγήσει στην επίτευξη του τετραετούς σχεδίου διάσωσης 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία. Το ΔΝΤ αναμένεται να προσφέρει χρηματική αρωγή 17,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σε συνέντευξη Τύπου ο Εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ουίλιαμ Μάρεϊ, εξήγησε ότι, σύμφωνα με έναν εσωτερικό κανονισμό του Ταμείου, προϋπόθεση για την παροχή βοήθειας είναι η χώρα που θα δανειστεί να μην έχει αθετήσει ένα χρέος της προς ένα άλλο κράτος ή κάποιον δημόσιο οργανισμό. “Έχουμε έναν κανόνα μηδενικής ανοχής” είπε ο ίδιος, επισημαίνοντας: “Αν δεν κάνω λάθος, τα 3 δισεκατομμύρια (…) προέρχονται από ένα ρωσικό κρατικό επενδυτικό ταμείο, γι ΄αυτό είναι δημόσιο χρέος“.
Ο Ουίλαμ Μάρεϊ αρνήθηκε να απαντήσει για την στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ σε περίπτωση που η Ρωσία, η οποία βρίσκεται σε σύγκρουση με τον Ουκρανία, δεν δεχτεί να επαναδιαπραγματευθεί το χρέος μέχρι το τέλος του έτους.
Πιθανή λύση θα μπορούσε να δώσει η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους αυτού στη Λέσχη του Παρισιού, η οποία πραγματεύεται απαιτήσεις μεταξύ κρατών ή θα μπορούσε να πωληθεί στη δευτερογενή αγορά χρέους, οπότε δεν θα ανήκει στη Μόσχα.