Με λιμό απειλείται η Γάζα, φρίκη στα νοσοκομεία – Η Ελλάδα διερευνά τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για μεταφορά βοήθειας

Η σταδιακή αποκατάσταση των τηλεπικοινωνιών και του Internet στη Γάζα αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής. Οι περισσότεροι άμαχοι που έχουν απομείνει δεν έχουν σπίτι και φαγητό και λεηλατούν τις αποθήκες του ΟΗΕ για να επιβιώσουν. Οι μετακινήσεις γίνονται με γαϊδουράκια, καθώς τα περισσότερα αυτοκίνητα είναι είτε κατεστραμμένα είτε ακινητοποιημένα, λόγω της έλλειψης καυσίμων. Αρκετοί φορτώνονται τα λιγοστά τους εφόδια και κατευθύνονται προς νότο, ελπίζοντας να συναντήσουν ανθρωπιστική βοήθεια.

 

Κόσμος σε απόγνωση εισέβαλε στις αποθήκες τροφίμων του ΟΗΕ για να πάρει ό,τι μπορέσει από τρόφιμα. Η περιοχή καταρρέει και βυθίζεται στην απόλυτη αναρχία, προειδοποιεί ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

«Η αλήθεια είναι πως ο κόσμος πεινάει, είναι απελπισμένος. Η Γάζα παλεύει λόγω της έλλειψης των βασικών αγαθών, χωρίς φαγητό και νερό. Αυτή λοιπόν είναι μια πολύ απελπιστική κατάσταση» αναφέρει εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Οργανισμού.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε: «Η κατάσταση στη Γάζα γίνεται από ώρα σε ώρα όλο και πιο απελπιστική. Λυπάμαι που αντί για μια αναγκαία απαραίτητη ανθρωπιστική παύση, που υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, το Ισραήλ ενέτεινε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις».

Οι πρώτες εικόνες μετά τη λήξη του μπλακάουτ στις επικοινωνίες προκαλούν φρίκη. Στα νοσοκομεία φτάνουν όλο και περισσότερα παιδιά, είτε τραυματισμένα είτε νεκρά, μετά το σφυροκόπημα της νύχτας της Παρασκευής.

Οι γιατροί προσπαθούν να βοηθήσουν αλλά στο τέλος λυγίζουν.

«Νιώσαμε σαν να μας είχε χτυπήσει ατομική βόμβα, με εκρηκτικά που ζύγιζαν μισό τόνο», δήλωσε κάτοικος της περιοχής.

Θέμα του CNN αναφέρει ότι πάνω από 3.000 παιδιά είναι νεκρά. Γονείς τραυματισμένοι θρηνούν και δείχνουν εικόνες τους πριν από το νέο αυτό ξέσπασμα της βίας.

Ένα μεγάλο μέρος της βόρειας Γάζας δείχνει ισοπεδωμένο στις τελευταίες δορυφορικές φωτογραφίες.

Ένα εκατομμύριο είναι οι εκτοπισμένοι. Πολλοί μένουν σε σκηνές στα καταφύγια με ελάχιστο φαγητό και νερό. Μεταφέρονται με γαϊδουράκια καθώς δεν υπάρχουν καύσιμα ενώ οι ουρές για ένα κομμάτι ψωμί είναι ατέλειωτες.

Νέα έκκληση για κατάπαυση και για απελευθέρωση των ομήρων έκανε ο Πάπας Φραγκίσκος. «(Ο Πατέρας Ιμπραήμ) είναι ένας από τους εκπροσώπους του Βατικανού στους Ιερούς Τόπους. Μαζί με τον Πατέρα Ιμπραήμ, λέμε κατάπαυση του πυρός. Σταματήστε αδέρφια μας. Ο πόλεμος έχει μόνο ηττημένους, πάντοτε».

Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία Ρίσι Σούνακ και Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν για την ανάγκη άμεσης αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Περισσότερη βοήθεια θα μπει από το νότο τις επόμενες μέρες, αναφέρει ο ισραηλινός στρατός. 40 φορτηγά γεμάτα περιμένουν στο πέρασμα της Ράφα.

Συνεννοήσεις Ελλάδας με εταίρους για την ανθρωπιστική βοήθεια

Η Ελλάδα πρωτοστατεί στις πρωτοβουλίες για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και στο πλαίσιο αυτό διερευνά εναλλακτικούς τρόπους για να φτάσει η βοήθεια αυτή στη Γάζα.

Στην πρώτη γραμμή στέκεται η Ευρώπη στο ανθρωπιστικό σκέλος των δραματικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, θέμα που συζητήθηκε στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έγινε στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει ότι πρέπει το Ισραήλ να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του την κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα και να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα η οποία από την πρώτη στιγμή τόνισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, διερευνά τη δυνατότητα δημιουργίας ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά αγαθών πρώτης ανάγκης στην περιοχή.

Για το σχέδιο αυτό, το οποίο είναι επιχειρησιακά σύνθετο – και στο οποίο αναφέρθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την Παρασκευή (27/10) – η ελληνική κυβέρνηση συζητάει με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, καθώς και με Ευρωπαίους εταίρους και διεθνείς οργανισμούς.

ΓάζαΙσραήλλιμόςμεταφορά βοήθειαςνοσοκομείαπόλεμοςΧαμάς