Wall Street Journal: Το Ισραήλ συμφώνησε να καθυστερήσει τη χερσαία εισβολή στη Γάζα

Το Ισραήλ συμφώνησε να καθυστερήσει προς το παρόν τη χερσαία επιχείρησή του στη Λωρίδα της Γάζας, ούτως ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν τον χρόνο για να στείλουν αντιπυραυλικά συστήματα στην περιοχή, αναφέρει η εφημερίδα Wall Strett Journal, επικαλούμενη Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Στον σχεδιασμό του το Ισραήλ λαμβάνει επίσης υπόψη την προσπάθεια αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους της Γάζας, αλλά και τις διπλωματικές προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα.

Βασική ανησυχία είναι η ασφάλεια των αμερικανικών στρατευμάτων, ανέφεραν οι πηγές της εφημερίδας. Ο αμερικανικός στρατός και άλλοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα μπουν στο στόχαστρο ενόπλων οργανώσεων όταν ξεκινήσει η χερσαία επιχείρηση στον παλαιστινιακό θύλακα που ελέγχεται από τη Χαμάς. Οι ΗΠΑ επισπεύδουν την ανάπτυξη σχεδόν 12 αντιαεροπορικών συστημάτων στην περιοχή.

«Η καθυστέρηση στη χερσαία επέμβαση μάς έκανε πολύ πιο φονικούς»

«Στην πραγματικότητα ο χρόνος που μας δόθηκε, μας έκανε πολύ πιο προετοιμασμένους, πολύ πιο αποτελεσματικούς, πολύ πιο φονικούς απέναντι στη Χαμάς» δήλωσε στο Sky News ο αντισυνταγματάρχης Γκιλάντ Πάστερνακ, που ανέφερε ότι τα στρατεύματά του προετοιμάζονται για δράση, όλο αυτό το διάστημα της καθυστέρησης.

Ένας από τους στόχους της εισβολής είναι η απελευθέρωση των ομήρων. «Είμαι σίγουρος ότι αυτό ακριβώς πρόκειται να συμβεί» δήλωσε ο 38χρονος αξιωματικός, που υπηρετεί στην 828 ταξιαρχία πεζικού, που θεωρείται από τις πλέον αποτελεσματικές στο Ισραήλ.

<


/figure>

Η ανταποκρίτρια του Sky News που πήγε σε έναν από τους σταθμούς συγκέντρωσης των χερσαιων στρατευμάτων, περιγράφει ότι υπάρχει μια «νευρική ενέργεια» στον χώρο. Αρκετοί στρατιώτες, με αυστηρό πρόσωπο και πλήρη πολεμική εξάρτυση ζήτησαν να μην φωτογραφηθούν. Ωστόσο κάποιοι άλλοι έδειχναν πιο χαλαροί ή και χαμογελαστοί, καθώς στέκονταν δίπλα σε μια σειρά από τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, σε μια εκτεταμένη έκταση επίπεδων, αγρών με άμμο στο νότιο Ισραήλ, με τα όπλα περασμένα στον ένα ώμο, ενώ μερικοί κουβαλούσαν στην πλάτη βαριά πράσινα σακίδια.

«Όταν θα έχουμε το σήμα, θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ό,τι χρειάζεται»

Πάντως, σημειώνει η δημοσιογράφος που έκανε το ρεπορτάζ στην ταξιαρχία, όποιος βρεθεί εκεί νιώθει ότι γίνεται προετοιμασία για μάχη και ο ισραηλινός στρατός δεν βρίσκεται σε κατάσταση παρατεταμένης αναμονής, ακόμη κι αν σε διπλωματικό επίπεδο υπάρχουν συζητήσεις για πιθανές καθυστερήσεις.

Ο Πάστερνακ δήλωσε ότι η ταξιαρχία είναι έτοιμη να ελιχθεί όπου χρειάζεται. Αν και ο ίδιος δεν μίλησε συγκεκριμένα για κάποια καθυστέρηση, δήλωσε ότι οι στρατιώτες χρησιμοποιούν με σύνεση τον χρόνο αναμονής τους από τότε που η ηγεσία κινητοποίησε τον στρατό, μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό, «όλες οι χερσαίες δυνάμεις γνωρίζουν ακριβώς τι πρόκειται να κάνουν και στην πραγματικότητα, ο χρόνος αναμονής που μας έδωσαν οι διοικητές μας, μας έκανε στην πραγματικότητα πολύ πιο προετοιμασμένους».

«Όταν θα έχουμε το σήμα, θα είμαστε σε θέση να πάμε, να κάνουμε ό,τι χρειάζεται να κάνουμε και έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην ηγεσία μας για να το κάνουμε», πρόσθεσε.

Χερσαία εισβολή

Εδώ και ημέρες, το Ισραήλ δηλώνει ότι προετοιμάζεται να περάσει στην επόμενη φάση του πολέμου κατά της Χαμάς. Αυτό περιλαμβάνει χερσαία επίθεση στη Γάζα, που ελέγχεται μεν από τη Χαμάς, αλλά εκεί μένουν πάνω από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

Παρά τη συγκέντρωση χιλιάδων στρατιωτών, αρμάτων μάχης και πυροβολικού, κατά μήκος των συνόρων με τον παλαιστινιακό θύλακα, δεν υπήρξε βιασύνη για την εισβολή. Αντίθετα, σύμμαχοι όπως οι ΗΠΑ ζητούν να μην γίνει βιαστική επίθεση, την ώρα που η Χαμάς κρατά πάνω από 200 ομήρους μέσα στη Γάζα. Ανησυχία υπάρχει και για τον αυξανόμενο αριθμό νεκρών Παλαιστινίων, μεταξύ αυτών παιδιά και γυναίκες, που σκοτώθηκαν κατά τις διαρκείς ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Παρότι το Ισραήλ υποστηρίζει ότι πλήττει μόνον στόχους της Χαμάς, γνωρίζει ότι η οργάνωση δρα μέσα στον άμαχο πληθυσμό. Ένας άλλος κίνδυνος είναι η σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς να πυροδοτήσει έναν περιφερειακό πόλεμο, καθώς δεν αποκλείεται το Ιράν να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την κρίση.

«Η Χαμάς έχει χτίσει υποδομή τρομοκρατίας στη Γάζα»

Οι στρατιώτες της ταξιαρχίας επισημαίνουν ότι μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ δεν είχαν άλλη επιλογή από το να πολεμήσουν. Ο αντισυνταγματάρχης Πάστερνακ δήλωσε ότι στόχος της στρατιωτικής επιχείρησης είναι η απελευθέρωση των ομήρων, κάτι που δήλωσε «βέβαιος ότι πρόκειται να συμβεί».

Η Γάζα δεν είναι άγνωστη στον στρατιωτικό, που είχε τραυματιστεί κατά τη διάρκεια προηγούμενης χερσαίας εισβολής το 2014, αλλά δήλωσε έτοιμος να επιστρέψει. «Ξέρω ότι η Γάζα είναι επικίνδυνη. Η υποδομή που έχει χτίσει η Χαμάς είναι υποδομή τρομοκρατίας. Αλλά ξέρω ότι οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ισχυρές και ικανές» για να ανταποκριθούν στην αποστολή τους, είπε.

Sky News: Αυτοί είναι οι πέντε λόγοι για τους οποίους το Ισραήλ δεν έχει ξεκινήσει χερσαία επίθεση

Σε στάση αναμονής βρίσκεται η παγκόσμια κοινότητα περιμένοντας τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου να πατήσει το «κουμπί» και να αρχίσει η χερσαία στρατιωτική επιχείρηση μετά και την κοινή δήλωση που εξέδωσε με τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας του. Πολλοί είναι όμως οι συντελεστές που εμποδίζουν την έναρξη της επέμβασης. Από τη μία οι ΗΠΑ που με τον τρόπο τους «φρενάρουν» το Ισραήλ, από την άλλη η Αίγυπτος και το Κατάρ που λειτουργούν ως διαμεσολαβητές για την απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς ενώ την ίδια στιγμή παρατηρείται διχασμός στα αραβικά κράτη.

Ένα είναι το σίγουρο… ότι παραμένει το ερώτημα «γιατί δεν έχει ξεκινήσει τη στρατιωτική επιχείρηση το Ισραήλ».

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του βρετανικού Sky News, ισραηλινά τανκς και στρατιώτες περιμένουν στα σύνορα, αφού ο Νετανιάχου κάλεσε εκατοντάδες χιλιάδες εφέδρους.

Ηγεσία

Οι αρμόδιοι που θα λάβουν την απόφαση να επιτεθούν γνωρίζουν ότι μπορεί να γραφτεί και «το τελευταίο τους κεφάλαιο στη δημόσια ζωή», είπε ο ειδικός για ζητήματα Μέσης Ανατολής, Ρόμπερτ Σατλόφ.

Πολλοί, δε, φέρουν ευθύνη για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, που εξαπέλυσε η Χαμάς, γνωρίζοντας ότι πιθανόν θα ακολουθήσει έρευνα.

Όμηροι

Πάνω από 200 άνθρωποι παραμένουν όμηροι στη Γάζα και πιστεύεται ότι είναι κρυμμένοι σε ένα δίκτυο υπόγειων σηράγγων.

Οι αξιωματούχοι θα βρίσκονται υπό πίεση να σώσουν όσους περισσότερους μπορούν πριν από οποιαδήποτε επίθεση, με πηγές της κυβέρνησης Μπάιντεν να διατείνονται ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την καθυστέρηση της εισβολής μέχρι την απελευθέρωση κι άλλων αιχμαλώτων.

Κίνδυνος για τα ισραηλινά στρατεύματα

Ο πρώην υψηλόβαθμος αξιωματικός της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών Φίλιπ Ίνγκραμ είπε στο Sky News ότι ο ισραηλινός στρατός θα αντιμετωπίσει μερικούς από τους πιο σκληρούς τρομοκράτες στον κόσμο.

Εξήγησε ότι η Χαμάς θα γνωρίζει τις διαδρομές μέσω των οποίων θα πορευτεί το Ισραήλ, χρησιμοποιώντας νάρκες, σκοπετεύες και σχεδιάζοντας επιθέσεις μέσα από το δίκτυο των σηράγγων της.

«Υπάρχει ο κίνδυνος να πέσουμε σε παγίδα», δήλωσε πρώην ανώτατος αξιωματούχος του Ισραήλ.

Χεζμπολάχ

Δεν μπορεί να υποτιμηθεί και ο κίνδυνος της Χεζμπολάχ που έχει αναπτύξει δράσεις σε Λίβανο, Συρία, Ιράκ, Υεμένη.

Η Χεζμπολάχ ανταλλάσσει πυρά με τους Ισραηλινούς στα σύνορα με τον Λίβανο και έχει παράλληλα προειδοποιήσει το Ισραήλ για χερσαία επίθεση.

«Κανείς δεν έχει όρεξη για την ανάπτυξη δύο μετώπων», είπε ο πρώην αξιωματούχος ασφαλείας.

Σχέδιο εξόδου

Ο Νετανιάχου δεν έχει καταλήξει σε σχέδιο εξόδου φυγής από τη Γάζα, δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Την ίδια στιγμή, αν το Ισραήλ επιτύχει τους στρατηγικούς του στόχους, κανείς δεν ξέρει ποιος θα αντικαταστήσει τη Χαμάς.

Wall Street JournalΓάζαΙσραήλπόλεμοςΧαμάς