ΟΗΕ: Ζητά σημαντική και συνεχή ανθρωπιστική προσπάθεια-CNN: Αμερικανικό πολεμικό πλοίο κοντά στην Υεμένη αναχαίτισε πυραύλους

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τάχθηκε σήμερα από το Κάιρο υπέρ της “ταχείας και ανεμπόδιστης πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας” στη Γάζα, απευθύνοντας έκκληση για άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία” την 13η ημέρα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

 

“Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να τηρείται” δήλωσε ο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας Σάμεχ Σούκρι.

“Μας χρειάζονται αμέσως τρόφιμα, νερό, καύσιμα και φάρμακα. Χρειάζονται πολλά και χρειάζονται σε μόνιμη βάση”, δήλωσε ο Γκουτέρες.

Η ανθρωπιστική βοήθεια έχει φθάσει εδώ και μέρες στο αιγυπτιακό Σινά, και οι υπηρεσίες του ΟΗΕ ελπίζουν να την προωθήσουν το συντομότερο δυνατόν προς τη Λωρίδα της Γάζας — τον θύλακα που βομβαρδίζεται και πολιορκείται από το Ισραήλ.

Ο τερματικός σταθμός της Ράφας, το μοναδικό άνοιγμα της Λωρίδας της Γάζας στον μη ελεγχόμενο από το Ισραήλ κόσμο, θα ανοίξει αύριο για να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια προς το παλαιστινιακό έδαφος, μετέδωσε σήμερα μέσο ενημέρωσης που πρόσκειται στις αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών.

Τη νύχτα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι απέσπασε από τον Αιγύπτιο πρόεδρο ‘Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι την “άδεια να περάσουν έως 20 φορτηγά”, αριθμός εντελώς ανεπαρκής σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

“Αυτό που χρειάζεται, δεν είναι μια μικρή επιχείρηση αλλά μια διαρκής προσπάθεια, οι εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα πρέπει να μπορούν να περάσουν τη βοήθεια και να τη διανείμουν με πλήρη ασφάλεια” στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο Γκουτέρες.

“Η προστασία των αμάχων είναι θεμελιώδης, οι επιθέσεις κατά των νοσοκομείων, των σχολείων ή των υποδομών του ΟΗΕ αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο”, επανέλαβε, επικαλούμενος κυρίως το πρόσφατο φονικό πλήγμα σε νοσοκομείο της Γάζας για το οποίο ο ισραηλινός στρατός και η Χαμάς ρίχνουν την ευθύνη η μια πλευρά στην άλλην.

Από τη μια πλευρά, “οι Παλαιστίνιοι έχουν νόμιμες διεκδικήσεις αλλά δεν μπορούν να δικαιολογούν τρομοκρατικές επιθέσεις”.

Από την άλλη, “όσο φρικτές κι αν ήταν οι επιθέσεις αυτές, δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία” των 2,4 εκατομμυρίων Παλαιστινίων του θύλακα που ελέγχεται από τη Χαμάς.

“Η Χαμάς πρέπει να απελευθερώσει άνευ όρων τους ομήρους και το Ισραήλ να εγγυηθεί την ταχεία και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση της βοήθειας στους Παλαιστίνιους”, δήλωσε ο Γκουτέρες.

Από την πλευρά του, ο Σούκρι κάλεσε τους ηγέτες όλου του κόσμου να λάβουν μέρος στη “Σύνοδο κορυφής για την ειρήνη” το Σάββατο στο Κάιρο για να συζητηθεί το μέλλον του παλαιστινιακού ζητήματος. Ζήτησε την “τήρηση του διεθνούς δικαίου” όπως και την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων για να “επιστρέψουν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι στον τραπέζι των διαπραγματεύσεων”.

Η Χαμάς κρατάει ομήρους αρκετούς ισραηλινούς στρατιώτες για να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση όλων των παλαιστινίων κρατουμένων σε φυλακές του Ισραήλ λέει ο Χάλεντ Μεσάλ

Ο πρώην ηγέτης της Χαμάς, ο Χάλεντ Μεσάλ, υποστήριξε σήμερα ότι ο αριθμός των ισραηλινών στρατιωτών που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Λωρίδα της Γάζας είναι τόσο μεγάλος που δίνει τη δυνατότητα στην ισλαμιστική οργάνωση να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση όλων των παλαιστινίων κρατουμένων σε φυλακές του Ισραήλ.

Ο Μεσάλ, ο οποίος πλέον είναι επικεφαλής του γραφείου της Χαμάς για την παλαιστινιακή διασπορά, διατύπωσε αυτόν τον ισχυρισμό σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.

Προ ημερών, ο Χάλεντ Μεσάλ είχε δηλώσει ότι μεταξύ των αιχμαλώτων της Χαμάς είναι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της λεγόμενης Μεραρχίας της Γάζας των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. Μιλώντας στο δίκτυο Al Araby TV, είχε τονίσει πως η Χαμάς σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τους αιχμαλώτους ως μοχλό πίεσης για την απελευθέρωση περίπου 6.000 Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές

Το Ισραήλ βομβαρδίζει συνεχώς τις τελευταίες ώρες θέσεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και σύμφωνα με την ανακοίνωση με ανάρτηση του γενικού επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων στο Χ τις τελευταίες ώρες  οι δυνάμεις της IDF, υπό την ηγεσία της Σιν Μπετ κατάστρεψαν εκατοντάδες στόχους της Χαμάς  και υποδομές τρομοκρατικής δράσης  οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν  στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στην συνοικία Σεγκέγια.

Στόχος «ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής» έγινε απόψε ελληνορθόδοξη εκκλησία στη Γάζα, όπου είχαν καταφύγει πολλοί άμαχοι, όπως μεταδίδει το δίκτυο Al Jazeera.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Al Jazeera στην πόλη της Γάζας, τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν

Οι εκατοντάδες τρομοκρατικές υποδομές που δέχθηκαν επίθεση περιλαμβάνουν θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων, φρεάτια τούνελ, υποδομές πληροφοριών, επιχειρησιακά αρχηγεία και άλλα αρχηγεία», δήλωσε ο IDF.

Ο αρχηγός των Εθνικών Δυνάμεων Ασφαλείας της Χαμάς Τζεχάντ Μέιζεν, μαζί με μέλη της οικογένειάς του, σκοτώθηκε από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα, μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης της Χαμάς.

Επίσης οι Ισραηλινές δυνάμεις  υποστηρίζουν ότι εξολόθρευσαν «τον επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της τρομοκρατικής οργάνωσης Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης στη Ράφα, Ραφάτ Χαρέβ Χοσεΐν Αμπού Χαλάλ», καθώς και «έναν αριθμό πρακτόρων που ανήκουν στη δύναμη Najaba της Χαμάς».

Μεταξύ των νεκρών βρίσκεται σύμφωνα με τους Times of Israel και η Τζαμίλα αλ-Σάντι, η μοναδική γυναίκα στο Πολιτικό Γραφείο της Χαμάς. Η Τζαμίλα αλ-Σάντι ήταν χήρα του συνιδρυτή της Χαμάς, Αμπντέλ Αζίζ αλ-Ραντίσι.

Το 2021 έγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στο Πολιτικό Γραφείο της Χαμάς. Ο σύζυγός της, αλ Ραντίσι είχε σκοτωθεί το 2004, επίσης από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Ιντιφάντα.

Εν τω μεταξύ, οι σοροί ενός αγοριού και μιας γυναίκας που ήταν μεταξύ των δεκάδων ανθρώπων που σκοτώθηκαν από τη Χαμάς σε ισραηλινό συνοριακό χωριό εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν, 11 ημέρες μετά τη διασυνοριακή επίθεση από τη Γάζα, ανακοίνωσε η ομάδα ιατρικής βοήθειας και ανάκτησης θυμάτων Zaka.

Τα λείψανα των δύο νεοανακαλυφθέντων θυμάτων βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ερευνών σε ένα σπίτι που είχε καεί στο κιμπούτς Be’eri, δήλωσε η Zaka αργά το βράδυ της Τετάρτης.”Τα σώματά τους αποτεφρώθηκαν αφού δολοφονήθηκαν”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της, χωρίς να δώσει ονόματα για τους δύο ή να διευκρινίσει οποιαδήποτε πιθανή σχέση μεταξύ τους.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι τουλάχιστον 108 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στο κιμπούτς  Be’eri – περίπου το 10% του πληθυσμού του.

Μεταξύ των νεκρών και τα τέσσερα μέλη της οικογένειας Πιγιάν. Τουλάχιστον δώδεκα άλλες ισραηλινές κοινότητες κατακλύστηκαν επίσης από τους επιτιθέμενους.

Ανταποκριτής Al Jazeera: Τα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου «έχουν πάρει φωτιά»

«Τα σύνορα έχουν πάρει φωτιά», αναφέρει ο ανταποκριτής του Al Jazeera, Αλί Χασέμ, ο οποίος βρίσκεται στην παράκτια πόλη Νάκουρα του Λιβάνου, ελάχιστα χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ισραήλ.

«Τα σύνορα έχουν πάρει φωτιά από το απόγευμα. Αρκετές επιθέσεις έχουν εξαπολυθεί σε διάφορους τομείς από τα ανατολικά έως τα δυτικά. Τώρα βρισκόμαστε στον δυτικό τομέα, αυτόν της Μεσογείου. Πριν από λίγες ώρες, οι ισραηλινές θέσεις χτυπήθηκαν από αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους από τη Χεζμπολάχ. Υπήρξαν επίσης πάνω από 20 ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Χαμάς [αναφέρεται σε μαχητές της Χαμάς στον Λίβανο] προς το βόρειο Ισραήλ. Επίσης, υπήρξε καταιγισμός ρουκετών προς το Κιριάτ Σμόνα στα ανατολικά. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τρεις τραυματίες εκεί», αναφέρει ο ανταποκριτής και προσθέτει:

«Βλέπουμε περισσότερες επιθέσεις σε καθημερινή βάση. Πριν βλέπαμε μία, δύο, τρεις. Σήμερα, υπάρχουν τουλάχιστον πέντε, έξι επιθέσεις. Φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε μια νέα φάση. Η Χεζμπολάχ, ενώ επιτίθεται στις ισραηλινές θέσεις στα σύνορα, επικεντρώνεται επίσης στο χτύπημα ορισμένων συσκευών επικοινωνίας και εργαλείων όπως οι κάμερες. Φαίνεται ότι η Χεζμπολάχ προσπαθεί να προσελκύσει περισσότερες [ισραηλινές] ενισχύσεις στον Βορρά».

CNN: Αμερικανικό πολεμικό πλοίο κοντά στην Υεμένη αναχαίτισε πυραύλους

Πολεμικό πλοίο των Ηνωμένων Πολιτειών που επιχειρεί στη Μέση Ανατολή αναχαίτισε πολλαπλούς πυραύλους κοντά στις ακτές της Υεμένης, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CNN.

Ένας από τους αξιωματούχους ανέφερε ότι οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από μαχητές Χούτι οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν και εμπλέκονται στη σύγκρουση στην Υεμένη. Περίπου δύο με τρεις πύραυλοι αναχαιτίστηκαν, σύμφωνα με τον δεύτερο αξιωματούχο. Οι αξιωματούχοι τόνισαν επίσης ότι δεν ήταν σαφές το τι στόχευαν οι πύραυλοι. Είναι πιθανό οι πύραυλοι να εκτοξεύθηκαν προς το σκάφος USS Carney ή να είχαν άλλον στόχο.

Το USS Carney πέρασε από τη διώρυγα του Σουέζ στην Ερυθρά Θάλασσα την Τετάρτη. Η διοίκηση του αμερικανικού στόλου ανέφερε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «θα συμβάλει στη διασφάλιση της θαλάσσιας ασφάλειας και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή».

Το περιστατικό έρχεται εν μέσω φόβων ότι ο πόλεμος ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς μπορεί να οδηγήσει σε γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

CNN: «100 έως 300 νεκροί από το χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας»

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι από το χτύπημα στο νοσοκομείο Αλ-Αχλί σκοτώθηκαν πιθανότατα από 100 έως 300 άνθρωποι, ανέφερε το CNN επικαλούμενο μη διαβαθμισμένες εκτιμήσεις των υπηρεσιών.

Στην εκτίμηση αυτή αναφέρεται επίσης ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες «παρατήρησαν μόνο ελαφρές δομικές ζημιές στο νοσοκομείο», χωρίς να παρατηρηθούν ζημιές στο κεντρικό κτίριο του νοσοκομείου και χωρίς κρατήρες πρόσκρουσης.

«Εξακολουθούμε να αξιολογούμε τα πιθανά στοιχεία των θυμάτων και η εκτίμησή μας μπορεί να αλλάξει. Ωστόσο, αυτός ο αριθμός των νεκρών εξακολουθεί να αποτελεί μια συγκλονιστική απώλεια ζωής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους θανάτους όλων των αμάχων και εργάζονται εντατικά για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα», αναφέρεται στην εκτίμηση.

Τουλάχιστον 3.785 Παλαιστίνιοι νεκροί, ανάμεσά τους 1.524 παιδιά και 1.000 γυναίκες

Τουλάχιστον 3.785 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 12.493 τραυματίστηκαν κατά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Από τον συνολικό απολογισμό 1.524 νεκροί ήταν παιδιά και 1.000 γυναίκες, όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ασράφ αλ Κούντρα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι 44 υγειονομικοί εργαζόμενοι σκοτώθηκαν στη Γάζα ενώ τέσσερα νοσοκομεία είναι εκτός λειτουργίας και 14 υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έχουν επίσης σταματήσει τη λειτουργία τους. «Δεν υπάρχουν αποθέματα φαρμάκων σε κανένα από τα νοσοκομεία στη Γάζα», είπε και έκανε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να επισπεύσει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

ΙσραήλΟΗΕπόλεμοςΧαμάς