Με πρωτοβουλία του Καΐρου βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις μεταξύ Αιγύπτου, ΗΠΑ και άλλων χωρών για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα, όμως πηγές ασφαλείας από την αραβική χώρα απορρίπτουν το ενδεχόμενο να ανοίξει κάποιος ασφαλής διάδρομος για την αποχώρηση προσφύγων από την εμπόλεμη ζώνη.
Εδώ και πολλά χρόνια, η Αίγυπτος έχει αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, διατηρώντας όμως την πάγια θέση ότι τα προβλήματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν εντός των συνόρων τους, γιατί μόνο έτσι οι Παλαιστίνιοι θα μπορέσουν να διασφαλίσουν μια κρατική υπόσταση. Σε αυτό το πλαίσιο, το Κάιρο θέτει αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις Παλαιστινίων από τη Γάζα προς την Αίγυπτο.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε χθες ότι είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να επιτραπεί να φτάσουν στη Γάζα προμήθειες ζωτικής σημασίας, όπως τρόφιμα, νερό και καύσιμα και ευχαρίστησε την Αίγυπτο για τη δέσμευσή της να διευκολύνει την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του περάσματος της Ράφα και τη διαθεσιμότητα του κοντινού αεροδρομίου Ελ Άρις για την έγκαιρη άφιξη αυτών των προμηθειών.
Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα ανάμεσα στη Γάζα και την Αίγυπτο είναι το μόνο σημείο εξόδου από την αποκλεισμένη περιοχή που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ και αυτή τη στιγμή είναι κλειστό μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
Στις συζητήσεις που γίνονται για την παροχή άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, στις οποίες συμμετέχουν επίσης η Τουρκία και το Κατάρ, τίθεται ως ιδιαίτερα σημαντικό να συμφωνηθεί κάποια, περιορισμένη έστω γεωγραφικά, κατάπαυση του πυρός.