Δραματικές ώρες στη Μέση Ανατολή με τις εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ- Χαμάς να μαίνονται και τον αριθμό των θυμάτων να μεγαλώνει διαρκώς.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 155 στρατιωτών, σκοτώθηκαν από τις αιφνιδιαστικές επιθέσεις της Χαμάς. Από την πλευρά του, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανέφερε επίσης ότι 1.200 άνθρωποι, ανάμεσά τους 260 παιδιά και 230 γυναίκες, σκοτώθηκαν στη Γάζα από βομβαρδισμούς Ισραηλινών.
Ανθρωπιστική καταστροφή στην Γάζα
Πάνω από 338.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ. Τουλάχιστον 250.000 Παλαιστίνιοι έχουν μείνει άστεγοι από τους βομβαρδισμούς και αναζητούν καταφύγιο στα σχολεία της Υπηρεσίας Προσφύγων του ΟΗΕ (UNRWA), όπου συνωστίζονται υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, που τις κάνει ακόμη πιο δύσκολες η έλλειψη νερού και ηλεκτρικού. Το παλαιστινιακό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν καταστραφεί πάνω από 22.600 κατοικίες και 10 κέντρα υγείας, ενώ 48 σχολεία υπέστησαν ζημιές. Εννέα μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ, τρεις γιατροί και έξι δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους στους βομβαρδισμούς.
Σε επαφή με τη Χαμάς η ΔΕΕΣ για το θέμα των ομήρων
Η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ- ICRC) βρίσκεται σε επαφή με τη Χαμάς και τις ισραηλινές αρχές προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι που κρατά το παλαιστινιακό κίνημα στο Ισραήλ, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση, με την οποία καλεί “τις δύο πλευρές να περιορίσουν τα δεινά των αμάχων”.
“Ως ουδέτερος μεσολαβητής είμαστε έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε ανθρωπιστικές επισκέψεις, να διευκολύνουμε την επικοινωνία μεταξύ των ομήρων και των μελών των οικογενειών τους όπως και οποιαδήποτε απελευθέρωση”, υπογράμμισε ο Φαμπρίτσιο Καρμπόνι περιφερειακός διευθυντής της ΔΕΕΣ για την περιοχή της Εγγύς και της Μέσης Ανατολής, σημειώνοντας ότι η κράτηση ομήρων απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο .
Δεκάδες Ισραηλινοί και αλλοδαποί – στρατιώτες, άμαχοι, γυναίκες και παιδιά– πιστεύεται ότι βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Οι ισραηλινές αρχές έχουν καταμετρήσει 150 ομήρους, την ώρα που εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται και πτώματα δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε επίσης μια διαδικασία διαπραγματεύσεων με τη Χαμάς με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων, όπως ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, επίσημη πηγή στο AFP.
Η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες προς το Τελ Αβίβ
Η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτόξευσε ρουκέτες προς το Τελ Αβίβ μετά τις ισραηλινές επιδρομές με στόχο «αμάχους» σε δύο προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, τον παλαιστινιακό θύλακα που ελέγχεται από το ισλαμιστικό κίνημα.
“Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κασέμ (Σ.τ.Σ: η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς) εκτόξευσαν ρουκέτες στο Τελ Αβίβ ως απάντηση στα ισραηλινά πλήγματα που στόχευαν αμάχους στους καταυλισμούς Αλ Σάτι και Αλ Τζαμπάλια”, ανέφερε η Χαμάς.
Ανταποκριτές του AFP έγιναν μάρτυρες δεκάδων αεροπορικών επιδρομών σήμερα το πρωί προς τον καταυλισμό Αλ Σάτι και στη βόρεια Γάζα.
Νετανιάχου: Το Ισραήλ περνά στην επίθεση – Θα συντρίψουμε τη Χαμάς
Έκτακτο διάγγελμα μετά την απόφαση για συγκρότηση κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης απηύθυνε χθες ο ισρραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η μοίρα της χώρας κρέμεται από μια κλωστή».Το Ισραήλ «περνά στην επίθεση» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι κάθε μέλος της Χαμάς πρέπει ήδη να θεωρεί τον εαυτό του νεκρό. «Η Χαμάς είναι ό,τι το Ισλαμικό Κράτος και θα τη συντρίψουμε, θα την εξαλείψουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, έχοντας στο πλευρό του τον επικεφαλής του κόμματος «Εθνική Ενότητα» Μπένι Γκαντς. «Έχω άρει κάθε περιορισμό, πρόσθεσε ο Νετανιάχου, προειδοποιώντας για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Θα εξοντώσουμε όποιον μας πολεμάει και θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο που διαθέτουμε».
«Ο λαός του Ισραήλ είναι ενωμένος και σήμερα η κυβέρνηση του Ισραήλ είναι ενωμένη», τόνισε.
Από την πλευρά του, ο Μπένι Γκαντς είπε πως η συμμετοχή του σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας στέλνει μήνυμα στους εχθρούς του Ισραήλ. «Αυτήν την ώρα, είμαστε όλοι στρατιώτες του Ισραήλ», διεμήνυσε. «Υπάρχει η ώρα της ειρήνης και η ώρα του πολέμου. Τώρα είναι η ώρα για πόλεμο!», τόνισε.
Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Times of Israel, θα συγκροτηθεί ένα ολιγομελές πολεμικό συμβούλιο για να διευθύνει τον πόλεμο με τη Χαμάς, όπως είχε ζητήσει ο Γκαντς. Σε αυτό το συμβούλιο θα συμμετέχουν μόνο ο Νετανιάχου, ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκαλάντ και ο Μπένι Γκαντς.
Μια θέση στο πολεμικό συμβούλιο έμεινε ανοιχτή για τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος όμως αρνήθηκε να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης αν δεν αποχωρήσουν από τον νυν κυβερνητικό συνασπισμό τα ακροδεξιά κόμματα
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει το απόγευμα της Παρασκευής, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί εάν η συνεδρίαση θα είναι κεκλεισμένων των θυρών – όπως έγινε την Κυριακή, την επομένη της πρωτοφανούς επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και παίρνοντας δεκάδες ομήρους, τους οποίους έχει μεταφέρει στη Λωρίδα της Γάζας.
Ενώ το Ισραηλ προετοιμάζεται γαι την χερσαία επίθεση η Λωρίδα Γάζα παραμένει υπό πλήρη αποκλεισμό, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα (χθες τέθηκε εκτός λειτουργίας η τελευταία μονάδα παραγωγής), νερό, τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα. Ο Χουσεΐν αλ Σεΐχ, αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής, που εδράζεται στη Δυτική Οχθη και ελέγχεται από την οργάνωση Φατάχ (αντίπαλο της Χαμάς), δήλωσε ότι η Γάζα αντιμετωπίζει «μείζονα ανθρωπιστική καταστροφή» και έκανε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να παρέμβει.
Μεταξύ οδύνης και τρόμου ζουν οι Ισραηλινοί
Οι Ισραηλινοί ζουν μεταξύ φόβου, θλίψης και ζοφερής προετοιμασίας για περισσότερες απώλειες, καθώς από τις νότιες περιοχές έρχονται στο φως λεπτομέρειες για σφαγές οικογενειών μέσα στα σπίτια τους και η χώρα προετοιμάζεται για μια μεγάλη επιχείρηση κατά της Χαμάς στη Γάζα.
Η κανονική ζωή έχει ανασταλεί. Τα σχολεία έχουν κλείσει σε κυλιόμενη βάση, έτσι ώστε οι γονείς να συνδυάζουν την πλήρη απασχόληση των γονέων με την εργασία από το σπίτι, ενώ προσπαθούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους τόσο από τις πραγματικές επιθέσεις όσο και από το διαβρωτικό τραύμα του φόβου.
Ο γιος και η κόρη της Κέσνια Λβόβσκι που είναι 10 και έξι ετών, δεν θέλουν να κάνουν ντους επειδή οι σειρήνες της αεροπορικής επιδρομής δίνουν μόνο 90 δευτερόλεπτα προειδοποίησης για να φτάσουν σε καταφύγιο. Φοβούνται ότι μπορεί να μην προλάβουν να φτάσουν εγκαίρως, οπότε εκείνη στέκεται δίπλα τους καθώς πλένονται, έτοιμη με μια ρόμπα να φορέσουν για μια πιθανή εξόρμηση προς την ασφάλεια.
Όπως στους περισσότερους στο Ισραήλ, οι φόβοι της ενισχύονται από την αίσθηση ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια απειλή πρωτοφανή για τις τελευταίες δεκαετίες. “Αυτό δεν είναι συνηθισμένο για εμάς, είναι καινούργιο, και αν είναι καινούργιο, δεν είναι καλό”. Τοθεμέλιο πάνω στο οποίο η πλειοψηφία των Ισραηλινών είχε χτίσει τη ζωή της, η πεποίθηση ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της χώρας θα μπορούσαν να προστατεύσουν τους πολίτες της έχει καταρρεύσει και μαζι με αυτό η ζωή τους.
Ο Μπένζαμιν Ρούμπιν, ένας μικρός επιχειρηματίας που ζει σε ένα χωριό κοντά στην Ιερουσαλήμ, αγόρασε 1000 μέτρα συρματοπλέγματος την Τετάρτη για να ενισχύσει την άμυνα της κοινότητάς του.
“Δεν μας πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι ο στρατός δεν θα ερχόταν να μας σώσει. Οι άνθρωποι τηλεφωνούσαν για 12 ώρες πριν φτάσουν εκεί, λέγοντας: “Χτυπούν την πόρτα μας και μπαίνουν μέσα””, είπε.
Η παράδοση του συρματοπλέγματος καθυστέρησε επειδή ο οδηγός που προσέλαβε έπρεπε να παραστεί σε κηδεία κάποιου που σκοτώθηκε στον πόλεμο.
Ο σχετικά μικρός πληθυσμός του Ισραήλ και το μέγεθος των απωλειών σημαίνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν σχέση με τις οικογένειες που θρηνούν, ο αριθμός των οποίων αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Με 300.000 εφέδρους να έχουν κληθεί, λίγες οικογένειες μένουν ανέγγιχτες.
Τα τέσσερα αδέλφια της Τίφερετ Μπράουν , ο σύντροφός της και ο πρώην της -ο πατέρας των τριών παιδιών τους- θα πολεμήσουν. Γιατρός, που τώρα με τα παιδιά της αποτελεί εμονογονεϊκή οικογένεια είναι ανήσυχη επειδή η χώρα είναι προετοιμασμένη για περισσότερη βία, αλλά δεν είναι σαφές ποια μορφή μπορεί να πάρει.
“Υπάρχουν τόσες πολλές θεωρίες για το τι θα μπορούσε να συμβεί, τα πράγματα να κλιμακώνονται ή όχι, που δεν ξέρεις καν για τι να προετοιμαστείς, δεν ξέρεις τι πρέπει να οργανώσεις, Ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα ή τις επόμενες δύο.”