Μεσανατολικό: Μικρές οι αναταράξεις στην αγορά πετρελαίου

Ανάλογοι του περιορισμένου, προς το παρόν τουλάχιστον, κινδύνου για την αγορά πετρελαίου ήταν οι αναμενόμενοι κραδασμοί που κατεγράφησαν χθες με το άνοιγμα των αγορών στην πρώτη συνεδρίαση από την έναρξη του νέου πολέμου στη Μέση Ανατολή.

 

Οπως είχαν προεξοφλήσει αναλυτές, εμπειρογνώμονες και παράγοντες της αγοράς, δεν υπήρξε Αρμαγεδδών και οι αντιδράσεις της αγοράς περιορίστηκαν σε μια ανακλαστική άνοδο των τιμών του πετρελαίου, καθώς ούτε το Ισραήλ ούτε τα παλαιστινιακά εδάφη παράγουν «μαύρο χρυσό».

Οι δυο τους βρίσκονται, ωστόσο, δίπλα σε μια από τις σημαντικότερες περιοχές παραγωγής και εξαγωγής πετρελαίου. Ως εκ τούτου η τιμή του αργού Δυτικού Τέξας σημείωσε χθες άνοδο 5,4% στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, φθάνοντας κάποια στιγμή στα 87 δολ. το βαρέλι, για να υποχωρήσει αργότερα περίπου στα 86 δολ. το βαρέλι, περιορίζοντας την άνοδο κοντά στο 4%. Περίπου 4% ήταν, άλλωστε, και η άνοδος του Brent, που το βράδυ πλησίαζε τα 88 δολ. το βαρέλι.

Εν ολίγοις, οι τιμές του «μαύρου χρυσού» ανέκαμψαν, χωρίς ωστόσο να επιστρέψουν στα επίπεδα των 90 έως 100 δολ. το βαρέλι, στα οποία είχαν εκτοξευθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν Σαουδική Αραβία και Ρωσία συμφώνησαν να παρατείνουν τη μείωση της παραγωγής τους. «Σε αυτή τη φάση η μεταβολή στις τιμές του πετρελαίου είναι αρκετά κατανοητή και ανάλογη, υπό την έννοια ότι απλώς προστίθεται σε αυτές ένα είδος ασφαλίστρου κινδύνου», επισημαίνει ο Μάρκους Γκράβεϊ, επικεφαλής του τομέα εμπορευμάτων στη Macquarie Group. Μιλώντας στο Bloomberg, ο εν λόγω αναλυτής τόνισε πως «μπορεί ο κόσμος να μιλάει για αναλογίες με τον Οκτώβριο του 1973, αλλά είναι πολύ ακραίο» και πρόσθεσε πως το λογικότερο είναι «να μην υπάρξουν μεγάλα προβλήματα στην αγορά».

Εμπειρογνώμονες του κλάδου προειδοποιούν, ωστόσο, πως είναι ρεαλιστικός ο κίνδυνος εκτόξευσης των τιμών του πετρελαίου σε περίπτωση άμεσης εμπλοκής του Ιράν. Ιδιαιτέρως αν δεχθεί επίθεση από το Ισραήλ, η Τεχεράνη θα κλείσει τα Στενά του Ορμούζ από όπου διέρχεται περίπου το 25% με 30% του παγκόσμιου πετρελαίου.

Σημειωτέον ότι το Ιράν έχει επανειλημμένως απειλήσει να κλείσει τα Στενά σε διάφορες περιόδους έντασης στην περιοχή και πολλοί αναλυτές της αγοράς, όπως η Χελίμα Κροφτ της RBC Capital Markets και ο Εντ Μόρσε της Citigroup, προεξοφλούν επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν. Η Citigroup εκτιμά, πάντως, πως εξαιτίας του πολέμου είναι πιθανόν να μην υλοποιήσει η Σαουδική Αραβία τις εξαγγελίες της για μείωση της παραγωγής της κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Παράλληλα με το πετρέλαιο κινήθηκαν ανοδικά και οι τιμές του χρυσού, που ενισχύθηκαν χθες κατά 1%, καθώς ο νέος πόλεμος και η αβεβαιότητα στρέφουν και πάλι τους επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο του πολυτιμότερου μετάλλου. Ετσι η τιμή του χρυσού έφθασε χθες στα 1.851,26 δολ. η ουγκιά, καταγράφοντας τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας εβδομάδας, ενώ τα προθεσμιακά συμβόλαια χρυσού στην αγορά των ΗΠΑ ανήλθαν σε 1.865,20 δολ. η ουγκιά.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τον Ματ Σίμσον, αναλυτή του City Index, «ο χρυσός έχει μεν δυναμική να φθάσει στα 1.880 δολ. η ουγκιά, αλλά δύσκολα θα μπορέσει να υπερβεί τα 1.900 δολ. στο εγγύς μέλλον αν δεν υποχωρήσουν σημαντικά οι αποδόσεις των ομολόγων». Στα ασφαλή καταφύγια και το δολάριο, που σημείωσε χθες άνοδο 0,2% έναντι του ευρώ και της στερλίνας.

ΙσραήλκαύσιμαΜ. ΑνατολήπετρέλαιοπόλεμοςΧαμάς