Τη μερική επιβολή capital controls εξετάζει η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, σε μια προσπάθεια να φρενάρει την κατρακύλα του ρουβλίου.
Με το εθνικό νόμισμα της Ρωσίας να υποχωρεί τη Δευτέρα κάτω από το φράγμα των 100 έναντι του δολαρίου, η πρόταση για επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στα έσοδα από εξαγωγές συζητήθηκε -σύμφωνα με πηγές του Bloomberg- σε έκτακτη συνεδρίαση μεταξύ της κυβέρνησης και εξαγωγέων τη Δευτέρα, προτού η Κεντρική Τράπεζα ανακοινώσει αύξηση του βασικού επιτοκίου της.
Στη συνεδρίαση δεν επιτεύχθηκε συμφωνία και μια νέα συνάντηση ίσως πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας, ανέφεραν δύο από τις τέσσερις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο.
Το ρούβλι ενισχύθηκε μετά την αύξηση του επιτοκίου, αλλά απώλεσε γρήγορα τα κέρδη και παραμένει μεταξύ των τριών νομισμάτων αναπτυσσόμενων οικονομιών με τις χειρότερες επιδόσεις φέτος, με απώλειες περίπου 25%.
Σύμφωνα με την οικονομολόγο Σοφία Ντόνετς, της Renaissance Capital, χωρίς πρόσθετα μέτρα, όπως οι παρεμβάσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας ή υποχρεωτικές πωλήσεις εσόδων από εξαγωγές, ίσως χρειαστούν αρκετοί μήνες για να ενισχυθεί το ρούβλι. Δεδομένου, όμως, ότι λόγω των δυτικών κυρώσεων για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει παγώσει μεγάλο μέρος των αποθεματικών της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, οι αξιωματούχοι θεωρείται ότι θα είναι απρόθυμοι για άμεσες παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος.
«Οι αιτίες της πτώσης του ρουβλίου είναι εγχώριες και ελάχιστη σχέση έχουν με τα σοκ ενός λογαριασμού κεφαλαίου -που καταγράφει την καθαρή ροή των επενδυτικών συναλλαγών σε μια οικονομία. Τα capital controls είναι τα καταλληλότερα για να αντιμετωπίσουν αυτά τα σοκ. Οι περιορισμοί κεφαλαίων θα βλάψουν, επίσης, τις νεοφυείς αλυσίδες εφοδιασμού που προσπαθεί να οικοδομήσει η Ρωσία για να αποφύγει τις κυρώσεις», σχολιάζει ο Ρώσος οικονομολόγος Άλεξ Ισάκοφ.