Ερντογάν: Ο Πούτιν συμφωνεί για την παράταση της συμφωνίας των σιτηρών

 Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή ο Βλαντίμιρ Πούτιν συμφωνεί με την πρόταση της Τουρκίας για παράταση της συμφωνίας εξαγωγής σιτηρών από την Μαύρη Θάλασσα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ερντογάν δήλωσε αισιόδοξος ότι «η συμφωνία θα παραταθεί από την τρέχουσα προθεσμία της 17ης Ιουλίου ως αποτέλεσμα των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας».

«Προετοιμαζόμαστε να φιλοξενήσουμε τον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν στην Τουρκική Δημοκρατία τον Αύγουστο. Εχουμε την ίδια άποψη για την παράταση της εξαγωγής σιτηρών από την Μαύρη Θάλασσα», σημείωσε.

Σημειώνεται ότι ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν συζήτησε για τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας με τον Τούρκο ομόλογό του Μπουράκ Ακτσαπάρ σε τηλεφωνική επικοινωνία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η συμφωνία, που υπογράφτηκε τον Ιούλιο του 2022 στην Κωνσταντινούπολη από αντιπροσώπους της Ρωσίας και της Ουκρανίας υπό την αιγίδα της Τουρκίας και του ΟΗΕ, επέτρεψε να εξαχθούν σχεδόν 33 εκατομμύρια τόνοι ουκρανικών σιτηρών, παρά τον πόλεμο που μαίνεται από τα τέλη του Φεβρουαρίου του 2022.

Ομως οι εξαγωγές έχουν επιβραδυνθεί σημαντικά από τον Μάιο, καθώς οι επιθεωρήσεις και οι νηολογήσεις πλοίων έχουν μειωθεί. Ο ΟΗΕ δήλωσε σχετικά την περασμένη εβδομάδα ότι δεν έχουν νηολογηθεί νέα πλοία για διέλευση από τη Μαύρη Θάλασσα από τις 26 Ιουνίου στο Κοινό Κέντρο Συντονισμού στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο επιβλέπει τη συμφωνία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριζε ότι η Ρωσία θα αποχωρήσει από τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, λέγοντας ότι η Δύση έχει εξαπατήσει τη Μόσχα καθώς δεν εφαρμόζει στην πράξη καμία από τις υποσχέσεις της ότι θα διασφαλίσει την πρόσβαση των ρωσικών αγροτικών προϊόντων στις παγκόσμιες αγορές.

Σιτηρά: Τι εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση

Η Ευρωπαϊκή Ενωση μελετά πρόταση η οποία προβλέπει να επιτραπεί σε ρωσική τράπεζα υφιστάμενη κυρώσεις να ιδρύσει θυγατρική η οποία θα μπορέσει να συνδεθεί στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό δίκτυο ώστε να μπορέσει να περισωθεί η συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία μέσω των λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα, που κλείστηκε με μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Το σχέδιο, το οποίο προτάθηκε στη Μόσχα στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών, θα επιτρέψει ρωσική τράπεζα να ιδρύσει θυγατρική η οποία θα διεκπεραιώνει αποκλειστικά και μόνο πληρωμές οι οποίες θα συνδέονται με τις εξαγωγές σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων.

EρντογάνΟυκρανίαπόλεμοςΠούτιΡωσίασιτηράΤουρκία