Τουρκία: Η MIT εντόπισε δίκτυο της Μοσάντ – Επτά συλλήψεις

Επειτα από μήνες ερευνών, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT) ανακάλυψε δίκτυο – «φάντασμα» που αποτελείτο από 56 πράκτορες οι οποίοι κατασκόπευαν πολίτες που δεν ήταν Τούρκοι, εκ μέρους της ισραηλινής Μοσάντ, σύμφωνα με την Daily Sabah.

Σε μια κοινή επιχείρηση με το Αντιτρομοκρατικό Τμήμα της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης, η υπηρεσία συνέλαβε επτά άτομα τα οποία ομολόγησαν πως δούλευαν για τη Μοσάντ, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας.

Σύμφωνα με τη MIT, οι επτά ύποπτοι ήταν ανάμεσα στα 56 άτομα που συνδέονται με συνολικά εννέα δίκτυα, τα οποία επιβλέπονται από εννέα πράκτορες της Μοσάντ με έδρα το Τελ Αβίβ και έχουν τη δυνατότητα να δραστηριοποιούνται σε διεθνή κλίμακα.

Τα έγγραφα από τη MIT, που επικαλείται η Sabah, αποκαλύπτουν ότι οι κατάσκοποι συγκέντρωναν βιογραφικές πληροφορίες ξένων πολιτών μέσω διαδικτυακής παρακολούθησης, παρακολουθώντας οχήματα μέσω GPS, παραβιάζοντας δίκτυα συσκευών Wi-Fi που προστατεύονταν από κωδικούς και εντοπίζοντας ιδιωτικές τοποθεσίες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, οι πράκτορες ακολουθούσαν οι ίδιοι ορισμένους «στόχους» που τους υποδείκνυε η Μοσάντ ώστε να παρακολουθήσουν και να φωτογραφίσουν προσωπικές συναντήσεις τους, σε μια επιχείρηση της οποίας φέρεται να ηγήθηκε ένας Ισραηλινός αραβικής καταγωγής, ονόματι Σολιμάν Αγκμπάρια.

Το συγκεκριμένο δίκτυο, που αποτελείται από πολίτες διάφορων χωρών της Μέσης Ανατολής, χρησιμοποιούσε ψεύτικες ιστοσελίδες σε πολλές γλώσσες -κυρίως στα αραβικά- ώστε να εντοπίζει, μεταξύ άλλων, διαδικτυακές διευθύνσεις, όπως ανακάλυψε η MIT.

Οι γραμμές – «φαντάσματα» και τα clickbait άρθρα

Κάθε επικοινωνία μεταξύ των πρακτόρων της Μοσάντ, τόσο στην Τουρκία όσο και στο εξωτερικό, πραγματοποιούνταν μέσω γραμμών κινητής τηλεφωνίας μίας χρήσης με ιδιοκτήτες – «φαντάσματα» σε Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία, Σουηδία, Μαλαισία, Ινδονησία και Βέλγιο.

Ενας από τους αρχηγούς της ομάδας και κατάσκοπος της Μοσάντ με κωδικό όνομα «Shirin Alayan» (του οποίου η πραγματική ταυτότητα δεν έχει ανακαλυφθεί) φέρεται να χρησιμοποιούσε γερμανική τηλεφωνική γραμμή για να δίνει οδηγίες σε Παλαιστίνιο με το όνομα «Khaled Nijim», ώστε να φτιάχνει ψεύτικες πλατφόρμες ειδήσεων όπως οι: «najarland.com, almeshar.com, nasrin-news.com and hresource.co.uk».

Οι εν λόγω ιστοσελίδες φέρονται να περιελάμβαναν στοχευμένα άρθρα για την προσέλκυση στόχων ώστε να «κλικάρουν» συνδέσμους που περιείχαν ιούς, επιτρέποντας έτσι στο δίκτυο να διεισδύσει στα τηλέφωνά τους.

Η μονάδα του δικτύου στην Κωνσταντινούπολη είχε εκπαιδευτεί σε θέματα που αφορούν τον κυβερνοχώρο, ενώ είχε λάβει τεχνική υποστήριξη εξ αποστάσεως από έναν άνδρα ονόματι Πριγιάνσι Πατέλ Κουλχάρι, τον 24χρονο ιδιοκτήτη της εταιρείας λογισμικού κατασκοπείας Cyberintelligence International Private Ltd με έδρα το Τελ Αβίβ, όπως δήλωσε η MIT.

Ο Κουλχάρι, ο οποίος βρισκόταν σε συνεχή επαφή με τους κατασκόπους της Μοσάντ, μάθαινε πώς να διεισδύει στα τηλέφωνα των στόχων καθώς και τι είδους άρθρα έπρεπε να τους προωθήσει ώστε να τους κεντρίσει την προσοχή.

MITΜοσάντΤουρκίαυλλήψεις