Ο θάνατος του Καβαλιέρε έπεσε σαν κεραυνός στην Ιταλία. Όχι τόσο λόγω ηλικίας ή ασθένειας, πόσο μάλλον επειδή για μεγάλο μέρος των Ιταλών υπήρξε ένα αμφιλεγόμενο θεμέλιο, σχεδόν πανταχού παρόν σε διάφορες πτυχές της σύγχρονης ιστορίας της χώρας. Από τον κατασκευαστικό τομέα έως τον Τύπο, από τις διάφορες δίκες και σκάνδαλα έως τα ‘μη θεσμικά’ ανέκδοτα και σχόλια, περνώντας από το πολιτικό τοπίο της μεταπολεμικής Ιταλίας, αναμφισβήτητα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αφήνει ένα βαθύ σημάδι στο belpaese.
Πέρασαν μόλις 15 μέρες από την κηδεία του στην Πιάτσα Ντουόμο του Μιλάνου και ο Ιταλικός Τύπος αναρωτιέται τι θα γίνει με την διαθήκη (και επομένως, την κληρονομιά) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Γιατί μια τόσο μυστηριώδη προσωπικότητα, η οποία συγκέντρωσε πλούτο και που λάτρευε την ομορφιά και την εξουσία, αφήνει πολλά πίσω του – αλλά πόσα, τι, και σε ποιούς;
Μια κληρονομιά άνω των 3,6 δισ. ευρώ
Η εφημερίδα La Repubblica ασχολήθηκε με το εν λόγω θέμα λίγες μόλις ώρες μετά τον θάνατο του Καβαλιέρε, και ανέλυσε την κληρονομιά του ως αποτελούμενη από “μετοχές εισηγμένες στο χρηματιστήριο που σε τιμές αγοράς προσεγγίζουν τα 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ” στην οποία προστίθεται “ένα δίκτυο άλλων εταιρειών που περιλαμβάνει βίλες και άλλα ακίνητα, την ποδοσφαιρική ομάδα της Μόντσα στη Serie A, μια σειρά οικονομικών επενδύσεων σε ψηφιακές εταιρείες, έναν στόλο τριών αεροσκαφών και ενός ελικοπτέρου, καθώς και πολλά άλλα”.
Σε αυτές, σημειώνεται πως η κληρονομιά “περικλείεται σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχο της εταιρείας χαρτοφυλακίου Fininvest” και σε διάφορες “γνωστές οικογενειακές κατοικίες” που μαζί με άλλα λειτουργικά περιουσιακά στοιχεία υπό τον έλεγχο της εταιρείας Idra, φτάνουν την αξία των 425 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό, μαζί με βάρκες, ιστιοφόρα και διάφορα έργα τέχνης. Επίσης, προστίθενται σε αυτά οι Mediaset (Mfe-MediaForEurope, μετά τη μετακόμισή της στο Άμστερνταμ), Banca Mediolanum και ο εκδοτικός οίκος Mondadori. Στο σύνολο “καταλήγουμε σε περιουσιακά στοιχεία που υπερβαίνουν τα 3,6 δισ. ευρώ”.
Forbes: Ο Μπερλουσκόνι από το 1988 πάντα στην παγκόσμια λίστα δισεκατομμυριούχων
Η Ιταλική εφημερίδα τονίζει πως αυτή των 3,6 δισ. ευρώ “είναι σίγουρα μια συντηρητική εκτίμηση”. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στις 12/06 – ίδια ημέρα της ανάλυσης της La Repubblica – το περιοδικό Forbes προέβη σε μια ανώτερη εκτίμηση: “Ο Μπερλουσκόνι είχε καθαρή αξία 6,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων τη στιγμή του θανάτου του”, πάνω από το 50% των οποίων δεσμευμένα σε επενδύσεις και ‘μετρητά’.
Το περιοδικό υπενθύμισε επίσης πως ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι “έκανε το ντεμπούτο του στην δεύτερη παγκόσμια λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes, το 1988, με εκτιμώμενη καθαρή αξία 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων” με συνεχή παρουσία “μέχρι το θάνατό του”.
Μια πολύπλοκη μοιρασιά
Ένα από τα σημεία στα οποία επικεντρώνεται η προσοχή των ΜΜΕ είναι το μέλλον της επενδυτικής Finivest – ή όπως τονίζει η Corriere della Sera, του γαλαξία Fininvest – που κατέχει σημαντικά μερίδια των Banca Mediolanum και Mfe-MediaForEurope.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί γύρω από την ‘σεντούκι του Μπερλουσκόνι’, την ημέρα του θανάτου του Σίλβιο οι μετοχές της Mfe-MediaForEurope σημείωσαν μια αύξηση της τάξεως του 10%, γεγονός που εξηγείται με την ελπίδα της αγοράς για μετοχική αναδιοργάνωση. Η ίδια εφημερίδα, σε εκτενέστερη ανάλυση, τονίζει πως “όσοι γνωρίζουν καλά τον Μπερλουσκόνι, ποντάρουν στη συνέχεια της Fininvest”.
Οικονομική περιουσία, στρατηγικά assets, αλλά και μια μεγάλη οικογένεια. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μεταξύ άλλων, αφήνει 5 παιδιά, τα οποία εμπλέκονται σε μεγάλο ή και πλήρη βαθμό στην ‘αυτοκρατορία’ του πατέρα τους.
Σύμφωνα με την Corriere della Sera, δεν αποκλείεται ο Καβαλιέρε “να έχει σχεδιάσει τη δομή του ομίλου κατά τρόπο ώστε τα δύο μεγαλύτερα παιδιά του – Marina και Pier Silvio – να μπορούν να διατηρήσουν τη διοίκηση της Mondadori και της Mfe, αντίστοιχα, καθώς και μια λειτουργική ‘λαβή’ στη μητρική εταιρεία Fininvest” σκεπτόμενος βέβαια και τα άλλα τρία παιδιά, Barbara, Luigi και Eleonora. Βέβαια, αυτό συνεπάγεται και μια ριζική αλλαγή και στη μετοχική δομή της εταιρείας. Η Ιταλική εφημερίδα μιλά για μερίδιο-προίκα στην κατοχή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ίσο με περίπου το 20% της Fininvest – ένα ποσοστό “ικανό να ανατρέψει τις ισορροπίες” της εταιρείας.
Μέσα σε όλα αυτά, αναμένεται να υπάρξει γραπτή αναφορά στη διαθήκη και για την πιο πρόσφατη σχέση του Καβαλιέρε, η 33χρονη Μάρτα Φασίνα, διακριτικό και έμπιστο πρόσωπο του Μπερλουσκόνι, σταθερά στο πλευρό του 86χρονου συντρόφου της μέχρι το τέλος του. Για την Φασίνα γίνεται λόγο για ενδεχόμενη “επικαρπία μεριδίου της βίλας στο Άρκορε, καθώς και ένα μεγάλο χρηματικό ποσό”.
Αναμονή της διαθήκης του Καβαλιέρε εν μέσω κρίσιμων ημερομηνιών
Όπως λέει και η γνωστή παροιμία “η αναμονή αυξάνει την επιθυμία”. Και γι’ αυτό το λόγο τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το πότε θα διαβαστεί η διαθήκη, με ενδεχόμενες ημερομηνίες την 4η ή την 5η Ιουλίου, δηλαδή περισσότερες από 20 ημέρες από το θάνατο του Καβαλιέρε.
Όπως τονίζει ο Ιταλικός Τύπος, ο λόγος της αναμονής είναι οι διάφορες κρίσιμες ημερομηνίες, η τελευταία εκ των οποίων τη Τρίτη 4 Ιουλίου, ημέρα παρουσίασης των προγραμμάτων του δικτύου Mediaset για τα έτη 2023-2024, με επίσημη ανακοίνωση το πρωί της 5ης Ιουλίου. Η διαθήκη αναμένεται να διαβαστεί λοιπόν την επόμενη εβδομάδα από τον συμβολαιογράφο Αρίγκο Ροβέντα.