Αισιοδοξία για την πιθανότητα να ανασυρθεί με ασφάλεια το τουριστικό υποβρύχιο Titan της Ocean Gate Expeditions, εκφράζουν κορυφαίοι δύτες , μεταξύ αυτών και δυο Βρετανοί που έχουν επισκεφθεί επανειλημμένως το ναυάγιο του Τιτανικού. Ο Ντοκ Μπάρτον, ο πρώτος Βρετανός δύτης που επισκέφθηκε το ναυάγιο του Τιτανικού, δήλωσε στην εκπομπή Good Morning Britain του ITV ότι η περιοχή στην οποία χάθηκε το Titan πρόκειται για ένα “επικίνδυνο” και “εχθρικό” μέρος και ότι ο ίδιος στα ταξίδια του στην περιοχή “αισθάνθηκε κατά 100% ότι κινδύνευε κατά τη διάρκεια προηγούμενων αποστολών.
“Υπάρχει μια τοπική άμπωτη και ένα ρεύμα νερού που κινείται, δεν είναι σταθερό”, δήλωσε ο Μπάρτον. Η δύναμη του υποβρύχιου σκάφους είναι σχετικά περιορισμένη. Οι προωθητήρες είναι αρκετά ισχυροί, αλλά, στο τέλος της ημέρας, πρέπει να εξοικονομείς ενέργεια, επειδή είναι το σύστημα υποστήριξης της ζωής και το σύστημα πλοήγησης”.
Ο Μπάρτον δήλωσε ότι σε πολλά από τα ταξίδια του στο ναυαγιο ήταν μαζί με τον πιλότο του Titan Πωλ Ανρί Ναρzολέτ χαρακτηρίζοντάς τον “έναν εξαιρετικά ικανό χειριστή υποβρύχιου “, ο οποίος έχει κατέβει στο ναυάγιο 37 φορές.
“Έχω τεράστιο σεβασμό γι’ αυτόν και την ικανότητά του και, ειλικρινά, αν υπάρχει κάποιος που θα ήθελα ποτέ να βρεθεί σε θέση, Θεός φυλάξει, σε αυτή την περίσταση, τότε αυτός θα ήταν αυτός . Και ο Οισίνξ Φάνινγκ δήλωσε στην εκπομπή Today του BBC Radio 4 ότι έχει συνυπάρξει στο υποβρύχιο Titan μαζί με τον Ναρzολέτ και τον διευθύνοντα σύμβουλο και ιδρυτή της OceanGate Στόκτον Ράς.
“Οι δύο τύποι στο υποβρύχιο αυτή τη στιγμή, δηλαδή ο Πωλ και ο Στόκτον, είναι και οι δύο απόλυτοι επαγγελματίες”, είπε. “Θέλω να πω, για να είμαι ειλικρινής, αν είχα πρόβλημα, θα ήθελα να είμαι σε ένα υποβρύχιο μαζί τους”. Ο ίδιος πρόσθεσε ” Πιστεύω ότι θα κάνουν οικονομία ενέργειας από την πρώτη μέρα. Οπότε δεν θα με εξέπληττε αν η δράση κρατήσει πολύ περισσότερο, επειδή θα ξέρουν ακριβώς τι να κάνουν… Νομίζω ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να βρεθούν. Δεν πρόκειται για τυχοδιώκτες, πρόκειται για πολύ επαγγελματίες ανθρώπους”.
Μια μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη για τον Τιτάνα
Η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και η Καναδική Ακτοφυλακή συντονίζουν την έρευνα με τη συμβολή της OceanGate της εταιρείας – χειριστή του υποβρύχιου σκάφους.
Μεταξύ των σκαφών που διενεργούν την έρευνα είναι το Deep Energy, σκάφος τοποθέτησης σωλήνων με υποβρύχιες δυνατότητες , και το Polar Prince, το σκάφος από το οποίο εκτοξεύτηκε ο Τιτάνας, βρίσκονται στο σημείο. Επίσης συμμετέχει ένα καναδικό σκάφος με κινητό θάλαμο αποσυμπίεσης και το γαλλικό ερευνητικό πλοίο Atalante, το οποίο διαθέτει υποβρύχιο ρομπότ που μπορεί να κατέβουν στα 4.000 μέτρα, βρίσκονται καθ’ οδόν. Τα σκάφη της καναδικής ακτοφυλακής John Cabot και Atlantic Merlin έφτασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ το γαλλικό ερευνητικό σκάφος L’Atalante είναι πιθανό να φτάσει στο σημείο το βράδυ.
Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στέλνει ένα Flyaway Deep Ocean Salvage System (FADOSS), σχεδιασμένο για την ανάκτηση βαρέων υποθαλάσσιων αντικειμένων, όπως αεροσκάφη ή μικρά σκάφη, και ο στρατός των ΗΠΑ στέλνει απροσδιόριστα μέσα. Δύο αμερικανικά αεροσκάφη C-130 παρέχουν αεροπορική υποστήριξη και πραγματοποιούν πτήσεις έρευνας και διάσωσης, καθώς και δύο καναδικά αεροσκάφη.
Έχουν επίσης προσφερθεί πολλά ROVs (τηλεχειριζόμενα υποβρύχια οχήματα) από τη βρετανική εταιρεία Magellan, η οποία ειδικεύεται σε έρευνες, απεικονίσεις και επιχειρήσεις ανάσυρσης σε βαθύ ωκεανό, αλλά βρίσκονται κυρίως στην Ευρώπη, οπότε θα χρειαζόταν χρόνος για να φτάσουν στην περιοχή.
Το τουριστικό υποβρύχιο της OceanGate Expeditions αναφέρεται ως αγνοούμενο από το βράδυ της Κυριακής σε μια περιοχή περίπου 435 μίλια νότια του Σεντ Τζονς, στη Νέα Γη.
Οι επιβαίνοντες στον Τιτάνα είναι ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ, 58 ετών, ο πακιστανικής καταγωγής επιχειρηματίας Σαχζάντα Νταούντ, 48 ετών, με τον 19χρονο γιο του Σουλεμάν, οι οποίοι είναι και οι δύο Βρετανοί πολίτες, ο Γάλλος εξερευνητής Πολ-Ανρί Ναρτζολέτ, 77 ετών, και ο Στόκτον Ρας, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της OceanGate Expeditions.
Οι αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει την ταυτότητα κανενός επιβάτη. Την Τρίτη, οι αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι οι πέντε επιβαίνοντες είχαν περίπου 40 ώρες αναπνεύσιμου αέρα που τους απέμενε.
Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 25.900 τετραγωνικά χιλιόμετρα θάλασσας έχουν ερευνηθεί από αεροσκάφη για τον εντοπισμό του αγνοούμενου σκάφους – στο πλαίσιο μιας ενιαίας διοίκησης αεροσκαφών και πλοίων της αμερικανικής ακτοφυλακής, του αμερικανικού ναυτικού, της καναδικής ακτοφυλακής και της OceanGate Expedition.
Οι ελπίδες από τους εντοπισμένους ήχους
“Υπάρχουν πολλές πηγές ήχου στον ωκεανό, αλλά οι συγκεκριμένοι ήχοι που συλλέχθηκαν από το καναδικό σκάφος επιτήρησης δίνουν ελπίδα”, δήλωσε στο World Service ο Σάιμον Μπόξαν ανώτερος λέκτορας ωκεανογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.
“Νομίζω ότι ένα από τα σενάρια που όλοι φοβόντουσαν ήταν ότι το υποβρύχιο είχε ουσιαστικά καταρρεύσει. Τώρα υπάρχει ελπίδα ότι πρόκειται ακόμα για μια επιχείρηση διάσωσης και όχι απλώς για μια επιχείρηση ανάκτησης”
Η ακτοφυλακή δήλωσε ότι το καναδικό P-3 Orion “εντόπισε υποβρύχιους θορύβους στην περιοχή έρευνας”. Στη συνέχεια οι ερευνητές μετέφεραν ένα υποβρύχιο ρομπότ στην περιοχή αυτή για να ψάξουν. Ωστόσο, οι έρευνες αυτές “έχουν δώσει αρνητικά αποτελέσματα, αλλά συνεχίζονται”.
Εμπειρογνώμονες σε τεχνολογία βαθέων υδάτων υποστηρίζουν πως είναι δύσκολο να καθορίσουν με σαφήνεια την προέλευση των ήχων που ανίχνευσαν νωρίτερα σήμερα τα σόναρ καναδικού αεροσκάφους, στην περιοχή που εξαφανίστηκε το υποβρύχιο Titan το πρωί της Κυριακής.
Όπως σημειώνουν οι ειδικοί στο BBC, είναι πιθανό οι ήχοι αυτοί να ήταν κοφτοί, οξείς, σχετικά υψηλής συχνότητας, όπως αυτοί που προκύπτουν από χτύπημα μεταλλικού ή σκληρού αντικειμένου πάνω στο τιτάνιο της κάψουλας – στο σενάριο που κάποιος από τους πέντε επιβάτες του χτυπούσε τα τοιχώματα του βαθυσκάφους με αντικείμενο, ώστε να γίνουν αντιληπτοί από τις ομάδες έρευνες που υποθέτουν πως τους αναζητούν.
Οι ήχοι αυτοί που καταγράφηκαν, είναι διακριτοί από τον γενικό λευκό θόρυβο του ωκεανού, πόσο μάλλον εφόσον έγιναν επαναλαμβανόμενα και σε συγκεκριμένη συχνότητα που υποδεικνύει σκοπιμότητα.
Κατηύθυναν, πάντως, περαιτέρω την επιχείρηση έρευνας, αφενός δημιουργώντας ελπίδες πως τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη και μετατοπίζοντας το τεράστιο πεδίο ερευνών σε διαφορετική περιοχή.
Εκτός απ’ αυτούς τους θορύβους από χτύπους, «καταγράφηκαν επιπλέον ακουστικά σήματα και θα βοηθήσουν να προσανατολιστούν τα μέσα επιφανείας, ενώ διατηρούνται ταυτόχρονα οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες», μετέδωσε νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο ένα εσωτερικό έγγραφο της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
“Τα δεδομένα από το αεροσκάφος P-3 μοιράστηκαν με τους εμπειρογνώμονες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ για περαιτέρω ανάλυση, η οποία θα ληφθεί υπόψη στα μελλοντικά σχέδια έρευνας”, δήλωσε η Ακτοφυλακή.
Το περιοδικό Rolling Stone, επικαλούμενο αυτό που περιέγραψε ως εσωτερικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ σχετικά με την έρευνα, ανέφερε ότι οι ομάδες άκουγαν “κρότους στην περιοχή κάθε 30 λεπτά”.
Οι υποβρύχιοι ήχοι μπορεί να προέρχονται από διάφορες πηγές, αλλά οι αναφορές έχουν προκαλέσει ελπίδα σε ορισμένους, συμπεριλαμβανομένου του Richard Garriott de Cayeux, του προέδρου της Λέσχης Εξερευνητών, ο οποίος δήλωσε ότι έχει “πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη” τώρα, αφού μίλησε με αξιωματούχους του Κογκρέσου, του αμερικανικού στρατού και του Λευκού Οίκου.
Στόχος είναι η υποθαλάσσια έρευνα και εξερεύνηση
Ο Στόκτον Ρας ίδρυσε την OceanGate Inc το 2009 με σκοπό την παροχή επανδρωμένων υποβρυχίων σκαφών για υποθαλάσσιους ερευνητές και εξερευνητές. Είναι ο πιλότος του σκάφους και έχει εμπειρία στην αεροδιαστημική και την τεχνολογία.
Σε συνέντευξή του στο CBS το 2022 , ο Rush υπερασπίστηκε την ασφάλεια του υποβρυχίου του, αλλά δήλωσε ότι τίποτα δεν είναι χωρίς κίνδυνο. “Αυτό για το οποίο ανησυχώ περισσότερο είναι τα πράγματα που θα με εμποδίσουν από το να μπορέσω να βγω στην επιφάνεια – προεξοχές, δίχτυα ψαριών, κίνδυνος εμπλοκής”, είπε.
Ως “πραγματικός πρωτοπόρος” και “ριψοκίνδυνος” ο Ρας έγινε ο νεότερος πιλότος στον κόσμο με βαθμό πτήσης μεταφοράς τζετ σε ηλικία 19 ετών το 1981 και πέταξε εμπορικά αεροσκάφη στο κολέγιο, σύμφωνα με το βιογραφικό της εταιρείας του.
Ο δισεκατομμυριούχος Χαμίς Χάρντινγκ, 58 ετών, ζει στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και κατέχει τρία παγκόσμια ρεκόρ Γκίνες, μεταξύ των οποίων το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε πλήρες βάθος ωκεανού από πλοίο με πλήρωμα.
Τον Μάρτιο του 2021, ο ίδιος και ο εξερευνητής των ωκεανών Βικτορ Βεσκόβο βούτηξαν στο χαμηλότερο βάθος της τάφρου των Μαριανών. Τον Ιούνιο του 2022, πήγε στο διάστημα με τον πύραυλο New Shepard της Blue Origin. Σε ανάρτησή του στο Facebook το Σάββατο, ο Χάρντινγκ δήλωσε “περήφανος” που συμμετείχε στην αποστολή του Τιτάνα στον Τιτανικό.
Οι Σανζάντα και ο δεκαενιάχρονος Σουλεμάν Νταγού, πατέρας και γιος, είναι μέλη μιας από τις πιο επιφανείς οικογένειες του Πακιστάν. Η εταιρεία τους, Dawood Hercules Corp, με έδρα το Καράτσι, δραστηριοποιείται στον τομέα της γεωργίας, των πετροχημικών και των τηλεπικοινωνιακών υποδομών.
Ο Σανζά Νταγού, 48 ετών, είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου SETI με έδρα την Καλιφόρνια, το οποίο αναζητά εξωγήινη νοημοσύνη, και μέλος του παγκόσμιου συμβουλίου του Prince’s Trust International, που ιδρύθηκε από τον βασιλιά Κάρολο Γ’ για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.
Ο Πωλ Αμρί Ναρζολέ είναι πρώην αξιωματικός του γαλλικού ναυτικού, ο οποίος θεωρείται ειδικός στον Τιτανικό, αφού πραγματοποίησε πολλαπλά ταξίδια στο ναυάγιο επί πολλές δεκαετίες. Είναι διευθυντής υποβρύχιας έρευνας για την E/M Group και την RMS Titanic Inc, έχει ολοκληρώσει 37 καταδύσεις στο ναυάγιο και έχει επιβλέψει την ανάκτηση 5.000 αντικειμένων, σύμφωνα με το προφίλ της εταιρείας του.
Ήταν επικεφαλής της πρώτης αποστολής ανάσυρσης στον Τιτανικό το 1987, ενώ εργαζόταν στο Γαλλικό Ινστιτούτο Έρευνας και Εκμετάλλευσης της Θάλασσας, και ήταν επικεφαλής της αποστολής στην πιο τεχνολογικά προηγμένη κατάδυση στο ναυάγιο το 2010, χρησιμοποιώντας σόναρ υψηλής ανάλυσης και τρισδιάστατη οπτική απεικόνιση.
Το ναυάγιο του Τιτανικού
Το υποβρύχιο σκάφος Titan φαίρεται ότι βρίσκεται σε εξαιρετικά βαθιά νερά: το ναυάγιο του Τιτανικού, όπου κατευθυνόταν το υποβρύχιο με τους πέντε επιβάτες του εντοπίζεται στον πυθμένα της θάλασσας σε βάθος 3.800 μέτρων από τότε που το πλοίο προσέκρουσε σε παγόβουνο και βυθίστηκε το 1912.
Η κατηγορίες για “καταστροφικά προβλήματα ασφαλείας”
Η OceanGate Expeditions, η οποία εκμεταλλεύεται το Titan, είχε επανειλημμένα προειδοποιηθεί ότι μπορεί να υπάρχουν καταστροφικά προβλήματα ασφαλείας που δημιουργούνται από τον τρόπο με τον οποίο αναπτύχθηκε, ανέφερε το Associated Press.
Η εταιρεία υποθαλάσσιων εξερευνήσεων, με έδρα το Έβερετ της Ουάσινγκτον, πραγματοποιεί ετήσια ταξίδια στον Τιτανικό από το 2021.
Ο Ντέιβιντ Λόκριτζ, διευθυντής θαλάσσιων επιχειρήσεων της OceanGate, συνέταξε το 2018 μια έκθεση μηχανικών που ανέφερε ότι το υπό ανάπτυξη σκάφος χρειαζόταν περισσότερες δοκιμές και ότι οι επιβάτες θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν όταν έφτανε σε “ακραία βάθη”, σύμφωνα με αγωγή που κατατέθηκε το ίδιο έτος στο περιφερειακό δικαστήριο των ΗΠΑ στο Σιάτλ.
Η OceanGate μήνυσε τον Λόκριτζ εκείνο το έτος, κατηγορώντας τον για παραβίαση μιας συμφωνίας μη δημοσιοποίησης, και εκείνος κατέθεσε ανταγωγή ισχυριζόμενος ότι απολύθηκε άδικα επειδή έθεσε ερωτήματα σχετικά με τις δοκιμές και την ασφάλεια. Η υπόθεση διευθετήθηκε με μη γνωστοποιούμενους όρους αρκετούς μήνες μετά την κατάθεσή της.
Οι ανησυχίες του Λόνκριτζ επικεντρώθηκαν κυρίως στην απόφαση της εταιρείας να βασιστεί στην ευαίσθητη ακουστική παρακολούθηση – ήχοι που προκαλούν ρωγμές ή σκάσιμο από το κύτος υπό πίεση – για τον εντοπισμό ελαττωμάτων, αντί για σάρωση του κύτους. Ο ιδιος υποστυηριξε ότι δεν υπήρχε εξοπλισμός που θα μπορούσε να εκτελέσει μια τέτοια δοκιμή στο πάχους 12,7 εκατοστών (5 ιντσών) κύτος από ανθρακονήματα.
“Αυτό ήταν προβληματικό, επειδή αυτού του είδους η ακουστική ανάλυση θα έδειχνε μόνο όταν ένα εξάρτημα πρόκειται να αποτύχει – συχνά χιλιοστά του δευτερολέπτου πριν από την έκρηξη – και δεν θα εντόπιζε τυχόν υπάρχουσες ατέλειες πριν από την άσκηση πίεσης στο κύτος”, ανέφερε η ανταγωγή του Λόκριτζ.
Επιπλέον, το σκάφος είχε σχεδιαστεί για να φτάνει σε βάθη 4.000 μέτρων, όπου βρισκόταν ο Τιτανικός. Όμως, σύμφωνα με τον Λοκριτζ η θύρα θέασης των επιβατών ήταν πιστοποιημένη μόνο για βάθη έως 1.300 μέτρα (4.265ft) και η OceanGate δεν θα δεχόταν να πληρώσει για να κατασκευάσει ο κατασκευαστής μια θύρα θέασης πιστοποιημένη για 4.000 μέτρα.
Οι επιλογές της OceanGate “θα εξέθεταν τους επιβάτες σε πιθανό ακραίο κίνδυνο σε ένα πειραματικό υποβρύχιο”, ανέφερε η ανταγωγή.
Ωστόσο, η εταιρεία ανέφερε στην καταγγελία της ότι ο Lochridge “δεν είναι μηχανικός και δεν προσλήφθηκε ούτε του ζητήθηκε να εκτελέσει μηχανικές υπηρεσίες στον Τιτάνα”.
Η Λέσχη Εξερευνητών, μέλη της οποίας είναι δύο επιβάτες του αγνοούμενου υποβρυχίου, αναφέρει ότι υπάρχει “λόγος για ελπίδα” με βάση τα δεδομένα του πεδίου, υποστηρίζοντας ότι “πιθανά σημάδια ζωής έχουν εντοπιστεί στο σημείο”.
Η καταπακτή του υποβρυχίου φαίνεται να είναι βιδωμένη από έξω. Έτσι, ακόμη και αν το υποβρύχιο έχει αναδυθεί και εντοπιστεί από τις επιχειρήσεις έρευνας, ο κίνδυνος δεν έχει τελειώσει, καθώς το πλήρωμα που βρίσκεται μέσα θα πρέπει να βασίζεται σε οξυγόνο έκτακτης ανάγκης για να αναπνεύσει μέχρι να ανοίξει η καταπακτή από τις ομάδες διάσωσης.
Το πλήρωμα του Τιτάνα εκτιμάται ότι θα έχει μείνει με αναπνεύσιμο αέρα για περίπου 30 ώρες. Πριν από δέκα ώρες, αξιωματούχοι της ακτοφυλακής δήλωσαν ότι το πλήρωμα του αγνοούμενου υποβρύχιου σκάφους είχε περίπου 40 ώρες αναπνεύσιμου αέρα.