Πέθανε το πρωί της Δευτέρας (12/6), σε ηλικία 86 ετών, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και ένας από τους ισχυρότερους άνδρες της χώρας.
Ο «Καβαλιέρε», όπως ήταν γνωστός, ο οποίος διετέλεσε τέσσερις φορές πρωθυπουργός της Ιταλίας και ήταν δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, δεν ανέφερε ποτέ δημοσίως ποιος θα έπρεπε να ηγηθεί της επιχειρηματικής του αυτοκρατορίας μετά τον θάνατό του.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας είχε υπό τον έλεγχό του την Fininvest, μια επενδυτική εταιρεία με έδρα το Μιλάνο, η οποία ελέγχει δημόσιες συμμετοχές στον ιταλικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα MFE, τον εκδότη Arnoldo Mondadori και την Banca Mediolanum. Η Fininvest ανακοίνωσε έσοδα ύψους 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για το ημερολογιακό έτος 2021.
Μπερλουσκόνι: Πώς απέκτησε την αμύθητη περιουσία του
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι γεννήθηκε στο Μιλάνο το 1936 και ήταν το πρώτο από τα τρία παιδιά της οικογένειας. Ο πατέρας του, Λουίτζι, ήταν τραπεζικός υπάλληλος και η μητέρα του νοικοκυρά. Φοίτησε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο σχολείο Salesian και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου με πτυχίο στη Νομική, το 1961.
Εμφανίστηκε ως κροίσος σε κρουαζιερόπλοια, ενώ στο κολέγιο είχε σχηματίσει ένα συγκρότημα με τον πιανίστα Fedele Confalonieri, ο οποίος είναι σήμερα πρόεδρος της ραδιοτηλεοπτικής εταιρείας Mediaset.
Οπως αναφέρει το Bloomberg, ο Μπερλουσκόνι ξεκίνησε την επιχειρηματική του σταδιοδρομία στον τομέα των ακινήτων στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ενώ το μεγαλύτερο έργο του ήταν η κατασκευή του Milano Due, ενός συγκροτήματος κατοικιών 4.000 διαμερισμάτων ανατολικά του Μιλάνου.
Στη συνέχεια πούλησε το συγκρότημα, στις αρχές της δεκαετίας του 1970, και χρησιμοποίησε τα κέρδη για να επενδύσει στο πρώτο του εγχείρημα στα μέσα ενημέρωσης, το Telemilano, ένα καλωδιακό τηλεοπτικό κανάλι.
Το 1978 ίδρυσε τη Fininvest, την πρώτη του εταιρεία συμμετοχών στα μέσα ενημέρωσης. Δύο χρόνια αργότερα είχε δημιουργήσει το πρώτο εθνικό ιδιωτικό δίκτυο της Ιταλίας, το πρώτο που θα ανταγωνιζόταν το κρατικό εθνικό δίκτυο, τη RAI, η οποία εκείνη την εποχή κατείχε το νόμιμο μονοπώλιο. Είχε επεκτείνει το δίκτυο με την εξαγορά των καναλιών Italia 1 και Rete 4 και, τον Οκτώβριο του 1984, με τη βοήθεια ενός πολιτικού συμμάχου, του Bettino Craxi, κέρδισε το νόμιμο δικαίωμα για περιορισμένη εθνική μετάδοση.
Τα κανάλια έλαβαν το καθεστώς πλήρους εθνικής εμβέλειας, το οποίο περιελάμβανε το δικαίωμα μετάδοσης ειδήσεων και πολιτικών σχολίων, το 1990.
Μέσα σε 15 χρόνια έφθασε να του ανήκει το 80% της ιταλικής ιδιωτικής τηλεόρασης.
Στη συνέχεια άρχισε να διαφοροποιεί τις συμμετοχές του μέσω της Fininvest, δημιουργώντας ένα χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει συμφέροντα στις εκδόσεις, τις ασφάλειες, την ιατρική τεχνολογία και τις τράπεζες.
Το 1986 απέκτησε τη Μίλαν, σώζοντάς την από τη χρεοκοπία. Υπό την κατοχή του, η ποδοσφαιρική ομάδα με έδρα το Μιλάνο κατέκτησε πολλά τρόπαια και έγινε από τις ισχυρότερες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Παράλληλα, το 1991 κατάφερε να ελέγξει την πλειοψηφία του πακέτου μετοχών του εκδοτικού οίκου Arnoldo Mondadori και μια από τις κορυφαίες ιταλικές εφημερίδες, την «il giornale», ενώ στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες συγκαταλέγονταν τα πολυκαταστήματα Standa και οι ασφάλειες Mediolanum.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, απέκτησε τηλεοπτικά κανάλια στην Ισπανία, τη Γερμανία και, για σύντομο χρονικό διάστημα, στη Γαλλία.
Ποιος θα αναλάβει τις επιχειρήσεις του Μπερλουσκόνι
Ο «Καβαλιέρε» απέκτησε πέντε παιδιά από τους δύο γάμους του. Το 1965 νυμφεύθηκε με την Κάρλα Ελβίρα Νταλ’ Όλιο και το 1990 με τη Βερόνικα Λάριο. Από τον πρώτο γάμο απέκτησε δύο παιδιά, τη Μαρίνα (1966) και τον Πιέρ Σίλβιο (1969), ενώ από τον δεύτερο την Μπάρμπαρα (1984), την Ελεονόρα (1986) και τον Λουίτζι (1988).
Το μέλλον των επιχειρηματικών συμφερόντων του Μπερλουσκόνι θα εξαρτηθεί πιθανότατα από τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε να διανείμει το 61% του μεριδίου του, στην οικογενειακή εταιρεία συμμετοχών Fininvest, μεταξύ των πέντε παιδιών του από δύο γάμους. Η μεγαλύτερη κόρη του, Μαρίνα, αναμένεται να διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο, σύμφωνα με το Reuters.
Τα μεγαλύτερα παιδιά, η Μαρίνα και ο Πιερ Σίλβιο, συμμετέχουν άμεσα στη διαχείριση των εταιρειών του Μπερλουσκόνι από τότε που ο πατέρας τους εισήλθε στην ιταλική πολιτική, στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Η Μαρίνα, η οποία προεδρεύει της Fininvest, επιβλέπει τον εκδοτικό οίκο Mondadori, ενώ ο Πιέρ Σίλβιο είναι υπεύθυνος για την τηλεοπτική επιχείρηση, η οποία αποτελεί εδώ και καιρό το πετράδι στο «στέμμα» της οικογένειας.
Τα μικρότερα παιδιά, η Μπάρμπαρα, η Ελεονώρα και ο Λουίτζι, δεν είχαν τέτοιους υψηλόβαθμους εκτελεστικούς ρόλους στη διοίκηση των επιχειρήσεων του πατέρα τους.
Άνθρωποι από το περιβάλλον της οικογένειας περιέγραψαν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι ως «την κόλλα» που κράτησε τα παιδιά του ενωμένα, παρά το εύρος των ηλικιών τους και τις διαφορετικές στάσεις και φιλοδοξίες τους.
Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η οικογενειακή ενότητα μπορεί να διατηρηθεί μετά την αποχώρηση του Μπερλουσκόνι και τι αντίκτυπο μπορεί να έχει αυτό στο μέλλον της τηλεοπτικής επιχείρησης, στην οποία ο Μπερλουσκόνι έχτισε την περιουσία του.
Η μεγάλη φιλοδοξία της Fininvest
Τα τελευταία χρόνια η Fininvest ρευστοποίησε περιουσιακά στοιχεία που δεν θεωρούσε πλέον στρατηγικά, από τις μετοχές που είχε στην ποδοσφαιρική ομάδα Μίλαν μέχρι τις συμμετοχές στην εταιρεία βιοτεχνολογίας Molmed και την ιταλική εμπορική τράπεζα Mediobanca (MDBI.MI).
Παράλληλα, η Fivinvest, επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της στην τηλεοπτική της επιχείρηση MediaforEurope (MFEB.MI), υποστηρίζοντας τα σχέδια ανάπτυξης στην Ευρώπη, ώστε να αντισταθεί στους αμερικανικούς γίγαντες streaming, μέσω συμφωνιών εξαγορών και συγχωνεύσεων.
Μένει να φανεί αν αυτή η φιλοδοξία θα διατηρηθεί και μετά το θάνατο του «Καβαλιέρε».