Ξεκίνησε η μεγάλη εκλογική αναμέτρηση για την προεδρία στην Τουρκία μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με τις κρίσιμες κάλπες να ανοίγουν στις 08:00.
Η Τουρκία οδηγείται σε επαναληπτική ψηφοφορία την Κυριακή για την εκλογή προέδρου, αφού κανένας υποψήφιος δεν κατάφερε να φτάσει το όριο του 50% στον πρώτο γύρο που διεξήχθη στις 14 Μαΐου σε κλίμα πόλωσης και σκληρού μπραντεφέρ μεταξύ των δύο βασικών διεκδικητών.
Η ψηφοφορία σήμερα στις 8:00 και θα ολοκληρωθεί στις 17:00.
Περισσότεροι από 60 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εγγεγραμμένοι για να ψηφίσουν, συμπεριλαμβανομένων 4,9 εκατομμυρίων ψηφοφόρων που ψηφίζουν για πρώτη φορά, αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu, ενώ συνολικά 191.885 κάλπες έχουν στηθεί για τους ψηφοφόρους στη χώρα.
Σύμφωνα με το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας, περισσότεροι από 1,89 εκατομμύρια άνθρωποι κάτοικοι του εξωτερικού είχαν ήδη ψηφίσει Στις περασμένες εκλογές της 14ης Μαΐου, συνολικά 1.839.470 Τούρκοι πολίτες του εξωτερικού προσήλθαν στις κάλπες για να ψηφίσουν τόσο στις προεδρικές όσο και στις βουλευτικές εκλογές.
‘Εκκληση εκλογικής στήριξης για μεγάλη νίκη της Τουρκίας ζήτησε ο Ερντογάν
Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε χθες τους πολίτες να προσέλθουν να προσέλθουν στις κάλπες μιλώντας για την μεγάλη νίκη της Τουρκίας
«Αύριο, ας πάμε στις κάλπες μαζί για τη μεγάλη νίκη της Τουρκίας. Ας επαναλάβουμε τη βούληση που εκδηλώθηκε στο Κοινοβούλιο στις 14 Μαΐου στην Προεδρία πολύ πιο έντονα αυτή τη φορά», ανέφερε ο Ερντογάν στο Twitter.
«Ας ξεκινήσουμε τον αιώνα της Τουρκίας με την ψήφο μας», πρόσθεσε.
Η Λαϊκή Συμμαχία του Ερντογάν κέρδισε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ενώ η προεδρική κούρσα οδηγήθηκε στον δεύτερο γύρο, καθώς κανένας υποψήφιος δεν συγκέντρωσε απλή πλειοψηφία, δηλαδή πάνω από το 50% των ψήφων. Ο Ερντογάν, ωστόσο, προηγήθηκε με ποσοστό 49,52%.Ο Ερντογάν τώρα αντιμετωπίζει τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τον ηγέτη του κύριου αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και κοινό υποψήφιο της εξακομματικής αντιπολιτευόμενης Εθνικής Συμμαχίας.
Η συμμετοχή στον πρώτο γύρο ήταν στα εντυπωσιακά επίπεδα 88,8% και το προβάδισμα του Ερντογάν ήταν 2,5 εκατομμύρια ψήφοι. Γι’ αυτό και οι δύο υποψήφιοι έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στα οκτώ εκατομμύρια που δεν ψήφισαν – αλλά θα μπορούσαν αυτή τη φορά.
Στον απόηχο του πρώτου γύρου, στον οποίο ο Κιλιτσντάρογλου συγκέντρωσε 45%, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης έκανε στροφή προς μια πιο εθνικιστική πολιτική, συνάπτοντας συμφωνία με τον ακροδεξιό πολιτικό και πρόεδρο του Κόμματος της Νίκης, Ουμίτ Οζντάγκ και υποσχόμενος την απέλαση εκατομμυρίων Σύρων και Αφγανών προσφύγων από την Τουρκία, γράφει το Politico.
Όμως ο Kιλιτσντάρογλου αποδείχθηκε ανίκανος να κερδίσει την υποστήριξη του κύριου εθνικιστή υποψηφίου, Σινάν Ογάν, ο οποίος ήρθε τρίτος με ποσοστό 5% των ψήφων στον πρώτο γύρο και τώρα υποστηρίζει τον Ερντογάν.
«Στα σκοινιά» η αντιπολίτευση του Κιλιτσντάρογλου
Το πιο πιεστικό ζήτημα είναι ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός και η ακρίβεια που έχει περάσει το κόστος ζωής στη γειτονική χώρα σε δυσχερή επίπεδα, επισημαίνει το BBC, το οποίο παρακολουθεί, όπως και συνολικά ο διεθνής τύπος, τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία.
Πριν από τον επαναληπτικό γύρο ο Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε τον αντίπαλό του για αθέμιτο παιχνίδι, μπλοκάροντας τα μηνύματά του προς τους ψηφοφόρους, ενώ τα μηνύματα του προέδρου περνούσαν, ισχυρίζεται η αντιπολίτευση.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναπτύσσουν ένα στρατό χιλιάδων εθελοντών- όπως και στον πρώτο γύρο, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει νοθεία και παραποίηση του εκλογικού αποτελέσματος στη διαδικασία.
Οι διεθνείς παρατηρητές έκαναν λόγο για άνισους όρους ανταγωνισμού μετά τον πρώτο γύρο. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι τυχόν παρατυπίες στην ψηφοφορία θα άλλαζαν το αποτέλεσμα.
Η βαθιά πόλωση στην Τουρκία
Ο Κιλιτσντάρογλου από τη μεριά του υποσχέθηκε ένα πολύ διαφορετικό στυλ προεδρίας κατά την τελευταία ημέρα της προεκλογικής του εκστρατείας: «Δεν με ενδιαφέρει να ζω σε παλάτια. Θα ζήσω όπως εσείς, σεμνά… και θα λύσω τα προβλήματά σας».
Ήταν μια αιχμή κατά του τεράστιου ανακτορικού συγκροτήματος του Ερντογάν στην άκρη της Άγκυρας, στο οποίο μετακόμισε όταν μεταπήδησε από πρωθυπουργός σε πρόεδρο το 2014. Αφού επέζησε από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016, ανέλαβε εκτεταμένες εξουσίες, φυλάκισε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και ανέλαβε τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης, υπογραμμίζει το BBC.
Η Τουρκία είναι βαθιά πολωμένη, με τον πρόεδρο να βασίζεται σε μια βάση υποστήριξης θρησκευτικών συντηρητικών και εθνικιστών, ενώ οι υποστηρικτές του αντιπάλου του είναι κυρίως κοσμικοί, αλλά πολλοί από αυτούς είναι επίσης εθνικιστές.
Επί ημέρες οι δύο άνδρες αντάλλασσαν προσβολές. Ο Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο για δειλία και ότι αποφεύγει μια δίκαιη εκλογική αναμέτρηση. Ενώ ο Ερντογάν χτύπησε τον αντίπαλό του λέγοντας ότι βρίσκεται στο πλευρό των «τρομοκρατών», αναφερόμενος στους Κούρδους μαχητές.
Η τουρκική οικονομία είναι το πραγματικό διακύβευμα
Αλλά μετά από ημέρες εμπρηστικής ρητορικής σχετικά με την αποστολή εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων στην πατρίδα τους, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης επέστρεψε στο υπ’ αριθμόν ένα θέμα της Τουρκίας – την οικονομική κρίση, και ιδίως τις επιπτώσεις της στα φτωχότερα νοικοκυριά.
Οι οικονομολόγοι λένε ότι η πολιτική του Ερντογάν να μειώνει τα επιτόκια αντί να τα αυξάνει έχει κάνει τα πράγματα χειρότερα. Η τουρκική λίρα έχει φτάσει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, η ζήτηση ξένου συναλλάγματος έχει αυξηθεί και τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας βρίσκονται σε αρνητικά επίπεδα για πρώτη φορά από το 2002.
Η οικονομία της Τουρκίας είναι πιθανό να αποδειχθεί πιο πιεστικό καθήκον, όποιος και αν κερδίσει τον δεύτερο γύρο.
Eρντογάν δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις
Οι αναλυτές και οι δημοσκόποι προβλέπουν άνετη νίκη του Ερντογάν με κάποιους μάλιστα να ανεβάζουν το ποσοστό ακόμα και στο 60%.
Όπως μετέδωσε το OPEN, δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον Ερντογάν με 7.5 μονάδες διαφορά, με 53.7% και ο Κιλιτσντάρογλου με 46.3%.
Η δεύτερη δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα στον Ερντογάν με 4 μονάδες διαφορά. Ο Ερντογάν συγκεντρώνει 51.9% και ο Κιλιτσντάρογλου 48.1%.
Μέχρι το τέλος της σημερινής μέρας οι κάλπες θα έχουν καθορίσει την πορεία της χώρας, επιλέγοντας τον άνθρωπο που θα βρίσκεται στο τιμόνι της για τα επόμενα πέντε χρόνια.