Παραλήρημα από τον εμπνευστή της «Γαλάζιας Πατρίδας» - Θέλουν να αναβιώσουν τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία

Σε ένα άκρως προκλητικό άρθρο στο οποίο διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και που δημοσιεύτηκε στο πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος πρώην υποναύαρχος Cihat Yaycı γράφει για την «επιθυμία της Ελλάδας να αναστήσει τη ”Μεγάλη Ιδέα” και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία» και για μη υποχρέωση της Τουρκίας «να ακολουθήσει το Δίκαιο της Θάλασσας».

Σε άρθρο που μοιάζει με παραλήρημα, ο πρώην ανώτατος αξιωματούχος του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας αναλύει τα «τρία ερωτήματα που προκύπτουν για τις σχέσεις με την Ελλάδα και τη σημασία της “Γαλάζιας Πατρίδας”», κατηγορώντας τη χώρα μας για επεκτατικές βλέψεις και για απαιτήσεις «σαν να έχει κερδίσει πόλεμο».

Λίγες ημέρες πριν από τον δεύτερο των τουρκικών εκλογών, ο Cihat Yaycı διερωτάται «ποιες αλλαγές μπορεί να περιμένει η Ελλάδα από την Τουρκία, όσον αφορά την εξωτερική της πολιτική μετά τις εκλογές» και σημειώνει ότι οι «στόχοι και οι φιλοδοξίες της δεν έχουν αλλάξει ποτέ».

«Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα περιμένει από την Τουρκία να αποδεχτεί όλα της τα αιτήματα σχετικά με το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό και την επέκταση των 6 ναυτικών μιλίων των υδάτινων εδαφών της», αναφέρει στην ανάλυσή του ο πρώην Τούρκος υποναύαρχος.

Συνεχίζει, κάνοντας λόγο και για την «ελληνοκυπριακή κυβέρνηση» ότι θέλει, μαζί με την Ελλάδα, να ακυρωθεί το – ούτως ή άλλως παράνομο – τουρκολιβυκό μνημόνιο αλλά και να δοθούν πίσω τα κυπριακά εδάφη στους ελληνοκύπριους.

«Η κύρια διαφορά στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας είναι η Μεγάλη Ιδέα»

Μάλιστα, συνεχίζοντας το παραλήρημά του, ο Yaycı βλέπει «πόλεμο», γράφοντας ότι «η Ελλάδα θέλει την Τουρκία να αναγνωρίσει όλα αυτά τα αιτήματα σαν να την έχει κερδίσει σε πόλεμο και την αναγκάζει να συνθηκολογήσει και η Αθήνα έχει την υποστήριξη άλλων κρατών, ακόμα και ορισμένων παραγόντων εντός Τουρκίας, για αυτά τα αιτήματα».

Ωστόσο, ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας» δεν σταματάει και συνεχίζει την προκλητική ρητορική του κατά της Ελλάδας, κατηγορώντας την Αθήνα ότι «θέλει να αναβιώσει τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία» επειδή η «κύρια διαφορά μεταξύ των δύο χωρών είναι η “Μεγάλη Ιδέα” της Ελλάδας».

«Η κύρια διαφορά στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας είναι η “Μεγάλη Ιδέα”, η οποία περιστρέφεται γύρω από την ιδεολογία της μετατροπής της Ελλάδας σε Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Αυτή η ιδεολογία θέτει ένα θεμελιώδες εμπόδιο για την οικοδόμηση καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, από την Κύπρο μέχρι το Αιγαίο Πέλαγος και από το Αιγαίο μέχρι τη Δυτική Θράκη», γράφει ο Yaycı.

«Η Τουρκία έχει παραδώσει εδάφη έξι φορές στην Ελλάδα»

Συνεχίζοντας το παραλήρημα περί «Γαλάζιας Πατρίδας», ο πρώην Τούρκος υποναύαρχος σημειώνει ότι «η Τουρκία έχει παραδώσει εδάφη έξι φορές στην Ελλάδα και τώρα δεν έχει καμία γη ούτε και σταγόνα νερού για να της παραδώσει».

Κατηγορεί την Ελλάδα ότι προκαλεί προβλήματα στις διμερείς σχέσεις «με τις απαιτήσεις της» και διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα επισημαίνει ότι «η Τουρκία δεν έχει καμία απαίτηση από την Ελλάδα παρά μόνο να τηρηθούν οι συμφωνίες του παρελθόντος».

«Η Τουρκία αναμένει από την Ελλάδα να τηρήσει τις διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και της Συνθήκης Ειρήνης του Παρισιού του 1947 καθώς στοχεύει στη δημιουργία και διατήρηση μιας σχέσης βασισμένης στην ειρήνη και τη φιλία, στο πλαίσιο της γειτονίας και της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

»Επομένως, κανείς δεν πρέπει να έχει απαίτηση από την Τουρκία να εφαρμόσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία δεν έχει υπογράψει, αντί των προηγούμενων συνθηκών που υπέγραψαν και οι δύο χώρες για τον καθορισμό του νομικού καθεστώτος του Αιγαίου Πελάγους», γράφει μεταξύ άλλων ο Cihat Yaycı.

Θέλοντας να δικαιολογήσει το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας», ο ίδιος ο εμπνευστής της εξηγεί ότι «αποτελεί συμφωνία που εξασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας» και συνεχίζει:

«Το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας στοχεύει στην επίτευξη φιλίας, ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας με βάση την ισότητα και την εκμετάλλευση, στο πλαίσιο των συμφωνιών και του εθιμικού δικαίου που έχουν υπογραφεί και από τις δύο χώρες, που περιλαμβάνουν δίκαιο, διπλωματία, ενέργεια, ασφάλεια, τουρισμό, αθλητισμό, ψάρεμα, ταξιδιών και σε άλλους τομείς», γράφει ο Yaycı.

«Η Γαλάζια Πατρίδα είναι μια εθνικιστική, τουρκοκεντρική, εθνική δέσμευση της χώρας μας στις θάλασσες που ξεπερνά οποιοδήποτε κόμμα και ιδεολογία» καταλήγει.

ΕΛΛΑΔΑΚόσμοςπολιτικήΤουρκία